Dit document valt onder de volgende licentie:
Creative Commons Attribution 4.0 International Public License
In de BGT|IMGeo standaarden is een technische vrijheid geconstateerd die het mogelijk maakt om panden nader op te delen in meerdere objecten/geometrieën.
Onder het BGT werkveld wordt de wenselijkheid van het opdelen van panden in de BGT getoetst middels drie conceptwerkafspraken:
Dit document is één van deze concept-werkafspraken.
Dit is een consultatieversie. Commentaar over dit document kan tot 1 november 2023 gestuurd worden via dit consultatieformulier.
Dit onderdeel is niet normatief.
In de BGT|IMGeo standaarden en de implementatie daarvan in bronhoudersoftware en Landelijk Voorziening BGT (LV BGT) is een technische vrijheid geconstateerd die het mogelijk maakt om panden nader op te delen in meerdere objecten/geometrieën. Ongeveer 25 bronhouders benutten deze technische vrijheid structureel om delen van panden op andere relatieve hoogteligging op te nemen (voor registratie van over/onderbouw) of panden nader op te delen in panddelen (bijvoorbeeld een serre, aanbouw, e.d. voor aansluiting met de WOZ-deelobjecten). Zie bijlage 1 voor voorbeelden.
Er is discussie ontstaan of het opdelen van panden in de BGT een juiste en wenselijke situatie is.
Twee regels in de BGT|IMGeo standaarden lijken elkaar op dit onderwerp tegen te spreken:
De BGT-standaard stelt dat opdelen van objecten 'voor eigen beheer' is toegestaan.
De BGT-standaard hanteert de definitie van Pand uit de BAG, waarmee wordt verondersteld dat voor elk object Pand in de BAG er precies één object Pand in de BGT met grondvlakgeometrie wordt opgenomen.
Door deze tegenspraak is er onduidelijkheid over de juiste toepassing van de BGT|IMGeo standaarden. Om deze onduidelijkheid bij inconsistenties op te lossen, kan Geonovum een 'werkafspraak' instellen.
Voor eigen beheer mag een bronhouder objecten nader opdelen in afzonderlijke aangrenzende objecten met gelijke attribuutwaarden (zie IMGeo-catalogus §2.1 en §2.3).
Voor met name terreindelen en wegdelen delen bronhouders objecten nader op voor de aansluiting met hun eigen beheersysteem (BOR). Zo kunnen aan opgedeelde BGT geometrieën bijvoorbeeld andere maairegiems of nadere classificaties van verhardingssoorten worden gekoppeld in het eigen beheersysteem.
Figuur. Voorbeeld van het nader opdelen van een begroeidterreindeel van het type bosplantsoen voor eigen beheer. Voor gebruikers is in PDOK geen onderscheid zichtbaar, behalve een andere geometrie en BGT-identificatie.
Vanaf de status ‘bouw gestart’ (zie BGT-catalogus §10.7) moet een pand in de BAG worden opgenomen in de BGT; in IMGeo mag optioneel een pand vanaf status ‘bouwvergunning verleend’ worden opgenomen als planinformatie. De geometrie van een pand in de BAG is het bovenaanzicht, en de geometrie van een pand in de BGT is het grondvlak (maaiveld). Het uitgangspunt is dat voor elk pand in de BAG een pand in de BGT aanwezig moet zijn, ofwel de populatie van panden moet gelijk zijn.
NOTE: De populatie verschilt in tijd door verschillen in actualiteitseisen en door discrepanties in het proces.
Reeds langer zien we dat panden in de BGT worden opgedeeld in meerdere ‘panddelen’. Panddelen zijn delen van eenzelfde BAG Pand, die met een eigen BGT identificatie en eigen (aangrenzende) geometrie, maar gelijke BAG-identificatie worden opgenomen.
Ongeveer 25 bronhouders delen nu structureel panden in de BGT op hun eigen manier nader op, omdat de BGT|IMGeo standaarden hier onvoldoende spelregels voor kennen, zie de voorbeelden in bijlage 1.
Er is variatie te zien in hoe deze bronhouders dit doen: bepaalde bronhouders nemen de gehele BAG-bovenaanzichtcontour op als overbouw (+1) en andere bronhouders nemen alleen de uitstekende delen op, soms ook nog in aparte objecten. Inzake uniformiteit is deze variatie onwenselijk; nadere eisen en regels zijn nodig.
De panddelen worden veelal toegepast voor opname van overbouw en onderbouw in de BGT: het panddeel krijgt dan een relatieve hoogteligging van resp. +1 of -1. Overbouw en onderbouw zijn formeel nu geen onderdeel van de BGT, maar de LV BGT controleert bij registratie hier niet op. Ook zien we dat panden op maaiveld nader worden opgedeeld in meerdere BGT panden, waarbij deze panddelen aan elkaar grenzen met dezelfde BAG identificatie, een eigen BGT identificatie en veelal eigen nummeraanduidingreeks(en). Bronhouders passen dit toe voor aansluiting van de BGT op de WOZ-deelobjecten.
Hoofdstuk 2 geeft de inhoud van de werkafspraak, en een nadere toelichting hierop. Hoofdstuk 3 beschrijft de impact van de werkafspraak op bronhouders, gebruikers, software van bronhouders/gebruikers en de centrale ketensystemen BRAVO, LV BGT en PDOK. Hoofdstuk 4 beschrijft de registratie inzake knelpunt van deze werkafspraak in het meldingensysteem van Geonovum, zodat de werkafspraak in een volgende versie van de standaard kan worden opgelost.
Tot nadere berichtgeving geldt voor de bronhouders van de BGT de volgende werkafspraak voor het aanleveren van gegevens van panden aan de Landelijke Voorziening BGT (LV BGT):
"Binnen de daaraan gestelde kwaliteitseisen inzake volledigheid, actualiteit en nauwkeurigheid, dient voor elke object Pand in de BAG één en niet meer dan één actueel bestaand of gepland object Pand geregistreerd te zijn in de Landelijke Voorziening BGT.”
Hieronder wordt de werkafspraak nader toegelicht:
binnen de daaraan gestelde kwaliteitseisen
Voor de volledigheid is de BGT-eis dat 100% van de objecten op maaiveld en 98% van de objecten op andere relatieve hoogteligging moeten zijn geregistreerd in de Landelijk Voorziening BGT (zie §4.1.3 van de BGT catalogus).
De BGT stelt als eis dat een BGT bronhouder een pand in de BAG binnen een termijn van 6 maanden in registratie van de BGT registreert. Andersom geldt dat als een bouwwerk terecht als pand wordt gesignaleerd, maar dit bouwwerk nog niet als pand is opgenomen in de registratie van de BAG, de BAG bronhouder dit pand binnen een termijn van 4 dagen in de BAG registreert. Als gevolg van deze actualiteitseisen, kunnen de populaties van BAG en BGT panden in de tijd verschillen.
voor elke object Pand in de BAG
Vanaf de status ‘bouw gestart’ dient een Pand in de BAG in de BGT te worden opgenomen.
één en niet meer dan één
Voor elk object Pand in de BAG moet er één en precies één object Pand in de BGT zijn geregistreerd. Het aanleveren van meer dan één object Pand aan de LV BGT voor een gerelateerd object Pand in de registratie van de BAG is niet toegestaan.
In de Landelijke Voorziening BGT wordt de grondvlakgeometrie van een BAG Pand opgenomen. Deze pandgeometrie in de BGT mag niet verder worden opgeknipt/opgedeeld. Als het BGT Pand op maaiveld uit meerdere grondvlakgeometrieën bestaat wordt dit als één object Pand met multivlak-geometrie in de BGT opgenomen.
De regel "Voor eigen beheer mag een bronhouder objecten nader opdelen in afzonderlijke aangrenzende objecten met gelijke attribuutwaarden (zie IMGeo-catalogus §2.1 en §2.3)" is hiermee niet van toepassing voor het objecttype Pand. Dit naar aanleiding van de veronderstelling dat de regel "opdelen voor beheer" enkel van toepassing is voor objecten met daarin het woord "deel", dus o.a. Wegdeel, Waterdeel en BegroeidTerreindeel, en niet voor o.a. Scheiding, OverigBouwwerk, en FunctioneelGebied.
actueel object
Met “actueel object” wordt bedoeld de laatst geregistreerde versie van een object, dus zonder de eindregistratie en/of eindgeldigheid ingevuld.
bestaand of gepland
Vanaf de status ‘Bouw gestart’ is het verplicht om een BAG Pand ook in de BGT als Pand met status ‘bestaand’ op te nemen. Voor de status ‘Bouw gestart’ kan een BAG optioneel met status ‘plan‘ worden opgenomen. Het is niet toegestaan om voor een BGT Pand op enig moment zowel een actueel met status ‘bestaand’ als een object met status ‘plan’ in de Landelijke Voorziening BGT geregistreerd te hebben.
geregistreerd te zijn in de Landelijke Voorziening BGT
De regel “één pand in BAG = één pand in BGT” geldt voor de aanlevering van gegevens aan de Landelijke Voorziening. Bronhouders mogen panden in de eigen registratie wel nader opdelen, maar deze opgedeelde panden mogen niet worden uitgewisseld met de Landelijke Voorziening BGT. Als een bronhouder panden opdeelt zal het ofwel in een aparte laag/extensie op de BGT moeten beheren, of voor aanlevering aan de Landelijke Voorziening de geometrieën van meerdere BGT-objecten voor één BAG pand moeten aggregeren tot één BGT-object Pand.
Dit onderdeel is niet normatief.
Bronhouders die nu panden in de BGT nader hebben opgedeeld, dienen deze om te zetten naar één BGT Pand per status (bestaand of plan) per BAG pand.
Dit betekent dat
Delen van een Pand op andere relatieve hoogteligging dan maaiveld worden uit de LV BGT verwijdert.
Delen van een Pand op dezelfde relatieve hoogteligging worden samengevoegd tot één BGT pand.
Er is geen technische impact op bronhoudersoftware.
Een keuze voor controle ‘aan de poort’ of ‘achteraf’ wordt nog gemaakt, d.w.z. in het kader van KTH wordt
Dit onderdeel is niet normatief.
Een melding over dit onderwerp is opgenomen in het registratiesysteem dat Geonovum voor het beheer van de BGT|IMGeo standaarden gebruikt. Het issue is bekend onder: «uitzoeken en/of opvoeren»
Dit onderdeel is niet normatief.
Onderstaande afbeelding toont een overzicht van panden in de BGT die nader zijn opgedeeld. Ca. 20-25 gemeenten/bronhouders doen dit opdelen structureel.
In onderstaand voorbeeld zijn de kassencomplexen opgedeeld in een pand op maaiveld en een pand op relatieve hoogteligging 1. Beide BGT panden hebben dezelfde BAG-identificatie.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: BGT Standaardvisualisatie
Linksonder: BGT Pand op maaiveld
Rechtsonder: BGT Pand op relatieve hoogteligging 1.
BGT-identificatie | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G1783.a7c60324ef6449d2a055fe6d0503bd62 | 3-5-2023 16:38 | 11783100000001188 | G1783 | 0 |
G1783.6860512d15a94050b8be7f33a726174c | 3-5-2023 16:38 | 1783100000001188 | G1783 | 1 |
In onderstaand voorbeeld is de overbouw van een pand opgenomen in twee aparte BGT Pand objecten met relatieve hoogteligging 1. Er is hier niet gekozen om de overbouw als één BGT Pand object met multivlakgeometrie op te nemen. Alleen de overstekende geometrie is opgenomen bij de panden op relatieve hoogteligging 1. Alle BGT panden hebben dezelfde BAG-identificatie.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: BGT Standaardvisualisatie
Linksonder: BGT Pand op maaiveld
Rechtsonder: BGT Panden op relatieve hoogteligging 1.
BGT-identificatie | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G0106.e0f677dc892149e5888614718f61112d | 15-1-2016 09:24:29 | 0106100000000018 | G0106 | 0 |
G0106.d7f58d4311fa40eb8a41e2e98e698312 (links) | 4-1-2023 11:08:15 | 0106100000000018 | G0106 | 1 |
G0106.9c01f9f7b639467ea1a80d54813598bb (rechtsonderin) | 4-1-2023 11:08:15 | 0106100000000018 | G0106 | 1 |
In onderstaand voorbeeld is de onderbouw van een pand opgenomen in een apart BGT Pand met relatieve hoogteligging -1. Beide BGT panden hebben dezelfde BAG-identificatie. Als gevolg van de hierarchie is de onderbouw niet zichtbaar in de BGT standaardvisualisatie.
Linksboven: Luchtfoto.
Rechtsboven: BGT Standaardvisualisatie.
Linksonder: BGT Pand op maaiveld.
Rechtsonder: BGT Pand op relatieve hoogteligging -1.
BGT-identificatie | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G0106.ebb26acc9de34150a9b881b35430cd40 | 26-1-2016 10:21:55 | 0106100000001279 | G0106 | 0 |
G0106.c140a26d903942ea8d8a143e0b764128 | 27-1-2023 12:50:18 | 0106100000001279 | G0106 | 1 |
In onderstaand voorbeeld hebben de gebouwen per verdieping een eigen geometrie. Voor elke gebouw geldt dat voor dit BAG pand in de BGT vier Pand objecten zijn opgenomen: één pand met grondvlakgeometrie op relatieve hoogteligging 0, één pand met geometrie op relatieve hoogteligging 1 en twee afzonderlijke panden met geometrie op relatieve hoogteligging 2. De BGT panden hebben dezelfde BAG-identificatie.
N.B. Alleen het object in het midden is nader geanalyseerd. Objecten boven en onder zijn vergelijkbaar.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: BGT Pand op maaiveld
Linksonder: BGT Pand op relatieve hoogteligging 1.
Rechtsonder: BGT Panden op relatieve hoogteligging 2.
BGT-identificatie | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G0308.71dcf73021d94842acfad18b82bb06eb | 6-9-2018 15:31:54 | 0308100000016010 | G0308 | 0 |
G0308.840054e04533472783e5a7cbe5cb5f79 | 5-5-2023 11:56:17 | 0308100000016010 | G0308 | 1 |
G0308.9f9284db5f794be29c130dc5908da85b | 5-5-2023 11:56:17 | 0308100000016010 | G0308 | 2 |
G0308.ab4b706fd30e4697b7efbd7ecf6e5b37 | 5-5-2023 11:56:17 | 0308100000016010 | G0308 | 2 |
In onderstaand voorbeeld is de BAG bovenaanzichtgeometrie opgenomen in een apart BGT Pand object met relatieve hoogteligging 1. Er is hier niet gekozen om alleen de uitstekende overbouw als extra BGT Pand object op te nemen. Beide BGT panden hebben dezelfde BAG-identificatie.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: BGT Standaardvisualisatie
Linksonder: BGT Pand op maaiveld
Rechtsonder: BGT Panden op relatieve hoogteligging 1.
BGT-identificatie | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G0342.98b55e1c30c64251a2d5da1c7cd35b53 | 15-8-2022 07:24:37 | 0342100000027961 | G0106 | 0 |
G0342.cad54f4caf63486fa0e219221c36e315 | 12-4-2023 13:29:50 | 0342100000027961 | G0342 | 1 |
Bij dit voorbeeld zien we dat de balkons zijn opgenomen in de standaardvisualisatie. Er zijn objecten GebouwInstallatie van het type luifel opgenomen, waarbij één Gebouwinstallatie volledig binnen de BAG contour valt. De gebouwinstallaties hebben geen BAG-identificatie.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: 3D tekening van het betreffende gebouw.
Linksonder: BGT Gebouwinstallaties van het type luifel op relatieve hoogteligging 1.
Rechtsonder: BGT Gebouwinstallaties van het type luifel op relatieve hoogteligging 1 met de BGT Pand geometrie op relatieve hoogteligging 1.
Gebouwinstallatie – luifel
BGT lokaalID | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatieve hoogte |
---|---|---|---|---|
G0342.7b37d6d219244ff1922b7272133f709d | 28-4-2021 12:21:57 | - | G0342 | 1 |
G0342.ba24aa3e3ef1469ba80cac9f0401290d | 28-4-2021 12:21:57 | - | G0342 | 1 |
In onderstaand voorbeeld is een BAG Pand opgedeeld in meerdere BGT Panden. Alle BGT panden hebben dezelfde BAG-identificatie. Per BGT Pand is eigen nummeraanduidingreeks opgenomen. Één pand bestaat uit multivlakgeometrie, waarbij de vlakken niet aan elkaar raken. Alle BGT panden hebben dezelfde BAG-identificatie.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: BGT Standaardvisualisatie
Linksonder: BGT Pand op maaiveld
Rechtsonder: BAG Pand op BGT achtergrondvisualisatie.
BGT lokaalID | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G0935.2940d986293c447f8f4041afcbdd5dd3 | 14-12-2017 11:41:22 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.e5700b97bdfe4663a5d13aa71d0731cc | 14-12-2017 11:41:23 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.f9e0d9bacdd64167937eea48b3efdaeb | 14-12-2017 11:41:24 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.0c92759765734782825f5b603f4fe49b | 14-12-2017 11:41:25 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.90f3d1a9ca224259b75a3ae7294951fd | 14-12-2017 11:41:26 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.f06f189aca5e4666ab4b0b6e16cfa9ef | 14-12-2017 11:41:27 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.a38780be9b9d4149b6ec5d876fe5bc09 | 14-12-2017 11:41:28 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.8394d55a05a54137aaa83046e54fff32 | 14-12-2017 11:41:29 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.a166d70ee36f42279d62fc564ed2ccc8 | 14-12-2017 11:41:30 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.fe47f91397bd46c1b089341703ba89da | 14-12-2017 11:41:31 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.128a43192b1f44ca8450d058db288a84 | 14-12-2017 11:41:32 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.6ec6eb17d0b64ae48850dfd58f8f3f75 | 14-12-2017 11:41:33 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
G0935.1e55ee8e165c4528992e095bba1e792b | 14-12-2017 11:41:34 | 0935100000021156 | G0935 | 0 |
In onderstaand voorbeeld is de overbouw (verbindingsbrug) van een BAG Pand opgenomen als afzonderlijk BGT Pand op relatieve hoogteligging 1. Alleen de overstekende/uitstekende geometrie is opgenomen bij dit BGT Pand. Beide BGT panden hebben dezelfde BAG-identificatie.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: BGT Standaardvisualisatie
Linksonder: BGT Pand op maaiveld
Rechtsonder: BGT Pand op relatieve hoogteligging 1.
BGT-identificatie | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G1621.b074b6999d3a438192a1387ea538c016 | 21-2-2022 16:24:07 | 1621100000033466 | G1621 | 0 |
G1621.29dcd82c215b4c41a8f2326b325f560b | 21-2-2022 16:24:07 | 1621100000033466 | G1621 | 1 |
In onderstaand voorbeeld is een BAG Pand opgedeeld in twee BGT Panden. Dit is de situatie van de BGT op 2 juli 2023. Op 3 juli is het BGT Pand samengevoegd tot één pand conform de BAG. In de BGT standaardvisualisatie en omtrekgerichte visualisatie zijn de tussenlijnen op 6 juli 2023 verdwenen.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: BGT Standaardvisualisatie d.d. 6 juli 2023
Linksonder: BGT Pand op maaiveld d.d. 2 juli 2023
Rechtsonder: BGT omtrekgerichte visualisatie d.d. 6 juli 2023
BGT-identificatie | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G1963.6c40f8703f694c2497bf15cfdee9f487 | 24-11-2022 13:32:54 | 0585100001327593 | G1963 | 0 |
G0585.8abeacd5439b75760000000a1017e0f0 | 1-8-2022 15:17:15 | 0585100001327593 | G1963 | 0 |
In onderstaand voorbeeld komt de afbakening van BGT en BAG panden niet overeen. Er zijn meerdere BGT Panden met gelijke BAG-identificatie, maar deze vallen niet samen met de BAG Panden.
Linksboven: Luchtfoto
Rechtsboven: BGT Standaardvisualisatie
Linksonder: BGT Panden op maaiveld
Rechtsonder: BAG Panden op BGT achtergrondvisualisatie
BGT-identificatie | tijdstipregistratie | BAG-identificatie | bronhouder | relatievehoogte |
---|---|---|---|---|
G0585.8abeacd5439b75760000000a1319984d | 5-7-2022 14:49:50 | 0585100001329562 | G1963 | 0 |
G1963.a7910dfdb00847769c94bf1577df897a | 24-11-2022 13:32:54 | 0585100001329562(!) | G1963 | 0 |
G1963.093b81dc0a3a4982a42b5ecad7aac28b | 24-11-2022 13:32:54 | 0585100001332225 | G1963 | 0 |
G0585.8abeacd5439b75760000000a1319927d | 5-7-2022 14:49:50 | 0585100001332225 | G1963 | 0 |