Informatiemodel Omgevingswet (IMOW) 4.0-ic

Geonovum Informatiemodel
Consultatieversie

Deze versie:
https://docs.geostandaarden.nl/ow/cv-im-imow-20240419
Laatst gepubliceerde versie:
https://docs.geostandaarden.nl/ow/imow/
Vorige versie:
https://docs.geostandaarden.nl/ow/def-im-imow-20231227
Redacteur:
TPOD team (Geonovum)
Auteur:
TPOD team (Geonovum)

Samenvatting

Dit document beschrijft het Informatiemodel Omgevingswet (IMOW) dat gebruikt wordt in de keten van plan tot publicatie voor het toekennen van machine-leesbare informatie aan regelingen. Het IMOW is gebaseerd op het conceptuele model CIM-OW. Het CIM-OW hoort bij de reeks conceptuele modellen waarop het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is gebaseerd. Het IMOW specificeert hoe de concepten van het CIM-OW geïmplementeerd moeten worden en legt vast welke objecten aan het DSO moeten worden aangeleverd.

Status van dit document

Dit is een consultatieversie. Reageren op dit document kan via het reactieformulier op: https://fd10.formdesk.com/geonovum/consultatie_IMOW-IC

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigvoorstellen die in deze consultatie worden voorgelegd. Veel van de voorgestelde wijzigingen zijn al met diverse ketenpartners besproken. Door deze consultatieversie te publiceren delen we ze in samenhang met een breed publiek. De resultaten van deze consultatie zijn input voor verdere besluitvorming.

Wijziging om aan te sluiten op de extra consolidatiemechanismes van STOP-ic

Een belangrijk onderdeel van STOP-ic is de introductie van versiebeheer voor regelgeving waardoor extra consolidatie scenario's mogelijk zijn. Hoofdstuk 5 schrijft voor hoe het IMOW hierop aansluit.

Aan OW-aanlevering is een attribuut 'expressionIdentifier' toegevoegd. Door de nieuwe consolidatiescenario's in STOP waren attributen 'workIDRegeling' en 'doelID' niet altijd meer voldoen om eenduidig de OW-aanlevering te koppelen aan de juiste STOP consolidatie.

Het attribuut hoogte uit Locatie verwijderen

Hoogte is een optioneel attribuut van Locatie, waarmee een beperkte mate van 3D mogelijk is. Maar omdat STOP dit kenmerk niet kent kan de hoogte van een locatie niet rechtsgeldig bekendgemaakt worden. De werkafspraak om het attribuut hoogte niet te gebruiken is nu in het IMOW verwerkt door het attribuut hoogte uit Locatie te verwijderen.

Omgevingsnorm en Omgevingswaarde (Norm)

Diverse werkafspraken over het gebruik van Omgevingsnorm en Omgevingswaarde in IMOW zijn opgenomen in de standaard. In het bijzonder:

Idealisatie moet dezelfde waarde hebben voor alle Juridische regels en Tekstdelen

De werkafspraak dat het attribuut idealisatie dezelfde waarde moet hebben voor alle Juridische regels bij een Regeltekst / alle Tekstdelen bij een Divisietekst is nu verwerkt in het IMOW door constraints toe te voegen

Ook is expliciet beschreven dat idealisatie bij divisietekst slechts dan ingevuld mag worden als er locatieaanduidingen gekoppeld zijn aan de divisietekst.

Klasse SymbolisatieItem verwijderd

De bestaande werkafspraak om de klasse SymbolisatieItem niet te gebruiken is verwerkt in het IMOW door de klasse SymbolisatieItem te verwijderen. In een volgende versie van het IMOW komt een klasse met vergelijkbare functionaliteit.

Klasse Divisie verwijderd

In deze versie van het IMOW is de mogelijkheid verwijderd om vrije tekst te annoteren op divisie-niveau waarbij de semantiek was dat de annotaties op een Divisie ook van toepassing waren op alle onderliggende elementen. Implementatie hiervan bleek lastig en foutgevoelig. In deze versie kun je alleen nog annoteren op een Divisietekst.

Gebruik van versienummer in IMOW-aanlevering verplicht

Tot en met IMOW 3.0.1 kon aan het bronhouderkoppelvlak van de LVBB slechts één versie van het IMOW aangeleverd. Met ingang van IMOW 4.0 is het veld IMOWversie verplicht zodat het BHKV kan zien aan welke versie van het IMOW de aanlevering voldoet.

OW-objecten worden automatisch beëindigd bij het intrekken van een regeling

In eerdere versies van het IMOW werd beschreven dat bij het intrekken van een regeling het bevoegd gezag zelf verantwoordelijk is voor het beëindigen van de aan de regeling gekoppelde OW-objecten. Deze wijziging zorgt ervoor dat die OW-objecten automatisch worden ingetrokken.

Hierdoor wordt het intrekken van regelingen eenvoudiger. Vooral bij het het intrekken van tijdelijk regelingdelen, die soms door een ander bevoegd gezag worden ingetrokken dan degene die ze gemaakt heeft is dit wenselijk.

Expliciet gemaakt dat een geometrie binnen Nederland inclusief EEZ moet liggen

Om het functioneren van de landelijke voorziening te waarborgen is een regel toegevoegd die Geometrie die ruim buiten Nederland met inbegrip van de exclusieve economische zone valt weigert. Het stelsel gaat hierop valideren door alle geometrie die buiten e en naar buiten afgeronde bounding box rondom het genoemde gebied ligt te weigeren.

Attribuut procedureStatus uit OW-object verwijderd

De waarde van het veld procedureStatus in een IMOW object is af te leiden uit het STOP deel van een aanlevering en is redundant. Dit kenmerk is geschrapt.

Verwachte wijzigingen in de definitieve versie

De volgende wijzigingen aan IMOW zijn voorzien maar nog niet verwerkt in IMOW-ic:

1. Inleiding

Het Informatiemodel Omgevingswet (IMOW) is de toepassing van het CIM-OW op het niveau van gegevensuitwisseling. Het is daarmee ook gekoppeld aan de Standaard voor Officiële Publicaties (STOP) die beschrijft hoe officiële publicaties moeten worden opgesteld en aangeleverd om te kunnen worden bekendgemaakt en gepubliceerd binnen de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaarstellen (LVBB).

Voor het domein van de Omgevingswet en daaraan gekoppeld Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is een nadere specificatie van STOP opgesteld en beschreven in: ToepassingsProfiel voor OmgevingsDocumenten (TPOD). IMOW is daarin het informatiemodel dat is toegespitst op de keten ‘Van plan tot publicatie’ van het DSO. IMOW bepaalt hoe machineleesbare-informatie aan Regelingen wordt toegevoegd in de vorm van OW-objecten. IMOW is bedoeld voor bouwers van plansoftware en voor technisch ingestelde medewerkers van bevoegde gezagen en adviesbureaus.

IMOW is als logisch model de uitwerking van het conceptuele model CIM-OW [CIMOW]. In Figuur 1 zijn de conceptuele informatiemodellen weergegeven binnen het DSO. Het IMOW is de toepassing van het CIM-OW op het niveau van gegevens.

Figuur 1 Overzicht van alle Conceptuele Informatiemodellen in het DSO

De volgende paragraaf beschrijft de context van het model en daarna volgt de leeswijzer.

1.1 Context standaard

Wanneer het bevoegd gezag een Regeling vaststelt of wijzigt gebeurt dit via een besluit dat het bevoegd gezag digitaal aan de Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaar stellen (LVBB) aan moet leveren. Het IMOW is onderdeel van de standaard die regels voor een aanlevering vastlegt. Onderstaand is een lijst met documenten die relevant zijn vanuit het perspectief van IMOW:

Figuur 2 Schematisch overzicht van aanlevering conform de standaard. Relatie tussen IMOP en IMOW-bestanden.

1.2 Toepassingsgebied

Het toepassingsgebied van IMOW is het machineleesbaar maken van teksten en locaties van regelingen binnen de omgevingswet.

Het IMOW schrijft voor hoe je de tekst van een Regeling (zoals beschreven in STOP) machineleesbaar kunt maken door de tekst te verrijken met annotaties in de vorm van een collectie OW-objecten en hoe je die kunt toevoegen aan een aanlevering. Onder annoteren verstaan we het toevoegen van gegevens aan (onderdelen van) een omgevingsdocument die de inhoud van het omgevingsdocument voor de computer vertalen. Door het annoteren kan een viewer locaties en andere gegevens op een kaart en bij een tekst weergeven. Het annoteren zorgt er ook voor dat een omgevingsdocument op bepaalde kenmerken doorzoekbaar is. In het geval van omgevingsdocumenten met artikelstructuur waarin regels over activiteiten worden gesteld, helpt het annoteren ook bij het verbinden van toepasbare regels, oftewel vragenbomen, aan regels met locaties. Activiteiten spelen een belangrijke rol in het DSO en deze worden verrijkt met duiding op de kaart de naam van de activiteit en de activiteitregelkwalificatie. Ook gebieden worden geduid. De gegevens die aangeleverd worden vanuit het IMOW helpen de buitenwereld met het op een kaart terugvinden van Omgevingswet-informatie.

Deze OW-objecten worden tegelijk met de tekst van een Besluit aan de LVBB aangeleverd. De koppeling gebeurt door OW-objecten te laten verwijzen naar onderdelen van de STOP tekst via de identificatie van die onderdelen, het wId. OW-objecten zelf kunnen weer gekoppeld zijn aan andere OW-objecten waardoor er naast de tekst ook een gestructureerde collectie objecten bij een regeling ontstaat. Deze structuur kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de inhoud van de regeling via een kaart te ontsluiten.

STOP beschrijft twee soorten tekststructuren voor omgevingsdocument: de artikelstructuur en de vrijetekststructuur. De artikelstructuur moet worden gebruikt voor regelingen die zijn opgebouwd uit één of meer artikelen die regels bevatten. De vrijetekststructuur wordt gebruikt voor regelingen met een vrijere opzet waarin geen artikelen en regels voorkomen. Per tekststructuur is een set OW-objecten beschikbaar.. Voor beide typen tekststructuren is een diagram toegevoegd met hierin de toegelaten objecttypen, attributen en relaties.

1.3 Begrippen

De volgende begrippen worden gebruikt in dit document:

Besluit: Een tekst die de vaststelling of wijziging van (de geldigheid van) een regeling of informatieobject beschrijft. Met andere woorden: Een besluit beschrijft precies hoe een BG een nieuwe regeling vaststelt, wijzigingen op een regeling doorvoert of de inwerkingtreding van een regeling of regelingversie bepaalt. (bron: STOP 2.0)

BHKV: Zie Bronhouderkoppelvlak.

Bronhouderkoppelvlak: Het bronhouderkoppelvlak (BHKV) is een technische voorziening tussen de LVBB (Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaar stellen) en (software van) een bevoegd gezag. In dat koppelvlak worden technische en inhoudelijke standaarden toegepast, waardoor inhoudelijke, proces- of foutinformatie tussen de systemen kan worden uitgewisseld. (bron: STOP 2.0)

Regeling: De regeling van een omgevingsdocument bevat de volledige set regels of beleidsteksten die gelden in de fysieke leefomgeving, dan wel de beschrijving van wat er wordt gerealiseerd in de fysieke leefomgeving.

1.4 uitgangspunten van modellering

De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd bij het opstellen van het IMOW:

1.5 UML-Diagrammen

In de UML diagrammen van het logische model zijn de termen hoofdletter-gevoelig en bevatten geen spaties. Deze schrijfwijze wordt ook in de beschrijving van het model gebruikt als er aan termen wordt gerefereerd. In de diagrammen zijn de objecttypen aan te klikken en wordt er gelinkt naar de beschrijving opgenomen in de objectcatalogus. De in de catalogus benoemde metagegevens zoals bijvoorbeeld Naam, Definitie, Indicatie abstract object zijn termen uit het Metamodel Informatiemodellering [MIM].

Voor het inzoomen in de UML diagrammen kan het best het diagram in een apart tabblad van de browser worden geopend. Afhankelijk van het type browser is dit meestal via een rechtermuisklik en 'open in nieuw tabblad'.

In het volgende hoofdstuk zijn de UML diagrammen van het IMOW opgenomen. Er is een onderverdeling naar verschillende subdomeinen gemaakt:

1.6 Leeswijzer

Dit document is als volgt opgebouwd: hoofdstuk 2 bevat de gegevensdefinities van OW-objecten. Hoofdstuk 3 bevat een overzicht van de gebruikte waardelijsten. Hoofdstuk 4 gaat gedetailleerd in op hoe de OW-bestanden er uit dienen te zien en geeft een XML-beschrijving van ieder bestand dat aangeleverd kan worden. Hoofdstuk 5 schrijft voor hoe een OW-aanlevering bij het bronhouderkoppelvlak van de LVBB moet worden aangeleverd. Hoofdstuk 6 beschrijft enkele aspecten uit STOP die relevant zijn voor het IMOW.

2. Gegevensdefinitie

2.1 Domein Aanlevering

2.1.1 Aanlevering - overzicht

Diagram: Als bij het bronhouderkoppelvlak van de LVBB een Aanlevering wordt gedaan met daarin een OW-manifest moet de inhoud hiervan voldoen aan het IMOW. Het OW-manifest is een bestand met de naam ‘manifest-ow.xml’. In een OW-manifest zitten één of meer OW-aanleveringen. Ieder van die OW-aanleveringen is aan de wijziging van een Regeling in het STOP deel van de LVBB-Aanlevering. Om welke Regeling het gaat en in bijzondere gevallen om welke wijziging is te achterhalen via de kenmerken workIDRegeling, doelID en expressionIDResultaat. De te wijzigen OW-objecten zijn te verdelen over een aantal OW-bestanden. In een OW-bestand moet je aangeven welke objectTypen dat bestand bevat.
Figuur 3 Aanlevering
OW-objectOW-BestandOW-manifestOW-bestandverwijzingOW-aanlevering

Als bij het bronhouderkoppelvlak van de LVBB een Aanlevering wordt gedaan met daarin een OW-manifest moet de inhoud hiervan voldoen aan het IMOW. Het OW-manifest is een bestand met de naam ‘manifest-ow.xml’.

In een OW-manifest zitten één of meer OW-aanleveringen. Ieder van die OW-aanleveringen is aan de wijziging van een Regeling in het STOP deel van de LVBB-Aanlevering. Om welke Regeling het gaat en in bijzondere gevallen om welke wijziging is te achterhalen via de kenmerken work­IDRegeling, doel­ID en expression­IDResultaat.

De te wijzigen OW-objecten zijn te verdelen over een aantal OW-bestanden. In een OW-bestand moet je aangeven welke object­Typen dat bestand bevat.

2.1.2 Objecttypen

2.1.2.1 OW-bestandverwijzing
Naam OW-bestandverwijzing
Definitie

Verwijzing naar een OW-bestand in deze OW-Aanlevering.

Regels
  • Als een bestand genoemd wordt dan moet het aanwezig zijn in de aanlevering. (LVBB1016)
  • bij object­Type zijn de volgende waardes toegestaan: Activiteit, Gebiedsaanwijzing, Gebied, Gebiedengroep, Hoofdlijn, Punt, Puntengroep, Lijn, Lijnengroep, Regeltekst, Regel­Voor­Iedereen, Instructieregel, Omgevingswaarderegel, Omgevingsnorm, Omgevingswaarde, Pons, Tekstdeel, Kaart, Kaartlaag, Ambtsgebied of Divisietekst. (LVBB1025)
Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
naam

De naam van het bestand.

CHARACTERSTRING 1
object­Type

Lijst van specifieke object­Typen die voorkomt in de OW-aanlevering.

CHARACTERSTRING 1 .. *
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
OW-bestandverwijzing [ 0 .. * ] bestandinaanlevering OW-aanlevering [ 1 ]
2.1.2.2 OW-Bestand
Naam OW-Bestand
Definitie

Specifiek bestand in Aanlevering.

Regels

Dit bestand moet voldoen aan het meegeleverde xmlschema genaamd: bestanden-ow/generiek/standlevering-generiek.xsd

Toelichting

Dit XML bestand bevat een lijst met OW-objecten.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
dataset

Omschrijving van de dataset.

CHARACTERSTRING 1
gebied

Naam van het gebied.

CHARACTERSTRING 1
leverings­ID

Een identificatie van de levering.

CHARACTERSTRING 1
object­Typen

Lijst van specifieke object­Typen die voorkomt in het OW-bestand.

CHARACTERSTRING 1 .. *
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
OW-object [ 1 .. * ] owbestandsinhoud OW-Bestand [ 1 ]
2.1.2.3 OW-manifest
Naam OW-manifest
Definitie

Bij een Aanlevering aan de LVBB meegeleverd bestand waarin staat welke OW-aanleveringen er zijn.

Toelichting

Als een Besluit meerdere Regelingen instelt wijzigt vermeldt het OW-manifest meerdere OW-aanleveringen.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
domein

Het domein geeft het wetgevingsdomein aan.Het element een vaste waarde 'omgevingswet'.

CHARACTERSTRING 1
IMOWversie

Versieummer van het IMOW gebruikt in deze aanlevering.

CHARACTERSTRING 0 .. 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
OW-aanlevering [ 1 .. * ] aanleveringeninaanlevering OW-manifest [ 1 ]
2.1.2.4 OW-aanlevering
Naam OW-aanlevering
Definitie

Aanlevering van nieuwe en gewijzigde OW-objecten behorend bij één consolidatie.

Toelichting

De drie attributen wijzen een unieke consolidatie aan in de STOP kant van de aanlevering.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
work­IDRegeling

Work­ID van de regeling waar deze aanlevering bij hoort.

CHARACTERSTRING 1
doel­ID

Het ID van het Doel (aan de OP-kant).

CHARACTERSTRING 0 .. 1
expression­IDRegeling

expression­ID van de regeling waar deze aanlevering bij hoort.

Character­String 0 .. 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
OW-aanlevering [ 1 .. * ] aanleveringeninaanlevering OW-manifest [ 1 ]
OW-bestandverwijzing [ 0 .. * ] bestandinaanlevering OW-aanlevering [ 1 ]

2.1.3 Attribuut- en relatiesoort details

2.1.3.1 Objecttype details
2.1.3.1.1 OW-bestandverwijzing
Attribuutsoort details OW-bestandverwijzing naam
Naam naam
Definitie

De naam van het bestand.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Regels
  • De naam mag niet niet eindigen op '.gml'. (LVBB1026)
  • De bestandsnaam moet voldoen aan de volgende reguliere expressie: [0-9A-Za-z._-]+
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details OW-bestandverwijzing object­Type
Naam object­Type
Definitie

Lijst van specifieke object­Typen die voorkomt in de OW-aanlevering.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 80
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details OW-bestandverwijzing bestandinaanlevering
Naam bestandinaanlevering
Gerelateerd objecttype OW-aanlevering
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.1.3.1.2 OW-Bestand
Attribuutsoort details OW-Bestand dataset
Naam dataset
Definitie

Omschrijving van de dataset.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details OW-Bestand gebied
Naam gebied
Definitie

Naam van het gebied.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 80
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details OW-Bestand leverings­ID
Naam leverings­ID
Definitie

Een identificatie van de levering.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details OW-Bestand object­Typen
Naam object­Typen
Definitie

Lijst van specifieke object­Typen die voorkomt in het OW-bestand.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 80
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Indicatie identificerend Nee
2.1.3.1.3 OW-manifest
Attribuutsoort details OW-manifest domein
Naam domein
Definitie

Het domein geeft het wetgevingsdomein aan.Het element een vaste waarde 'omgevingswet'.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 80
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details OW-manifest IMOWversie
Naam IMOWversie
Definitie

Versieummer van het IMOW gebruikt in deze aanlevering.

Formaat CHARACTERSTRING
Regels
  • Het formaat van het versienummer is 'X.Y'.
  • Wanneer dit veld geen waarde heeft of lager is dan 4.0 zal de LVBB deze aanlevering valideren tegen versie 3.0 van het IMOW.
  • Wanneer dit veld een versienummer bevat van 4.0 of hoger zal de LVBB deze aanlevering valideren tegen het genoemde versienummer van de standaard. Indien het genoemde versienummer niet bekend is levert dat een foutmelding op.
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Toelichting

Van het IMOW model bestaan verschillende versies die volgens hetzelfde schema kunnen worden uitgewisseld. De waarde van dit bepaalt de gebruikte IMOW versie. De LVBB bepaalt hiermee tegen welke IMOW versie gevalideeed moet worden.

Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
2.1.3.1.4 OW-aanlevering
Attribuutsoort details OW-aanlevering work­IDRegeling
Naam work­IDRegeling
Definitie

Work­ID van de regeling waar deze aanlevering bij hoort.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details OW-aanlevering doel­ID
Naam doel­ID
Definitie

Het ID van het Doel (aan de OP-kant).

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details OW-aanlevering expression­IDRegeling
Naam expression­IDRegeling
Definitie

expression­ID van de regeling waar deze aanlevering bij hoort.

Formaat Character­String
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details OW-aanlevering aanleveringeninaanlevering
Naam aanleveringeninaanlevering
Gerelateerd objecttype OW-manifest
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee

2.2 Domein OW-object

2.2.1 OW-object - overzicht

Diagram: Alle OW-object die in een OW-aanlevering kunnen zitten.
Figuur 4 OW-object
NEN3610IDAmbtsgebiedGebiedengroepGebiedPuntengroepPuntLijnengroepLijnInstructieregelOmgevingswaardeOmgevingsnormOmgevingswaarderegelRegelVoorIedereenRegelingsgebiedKaartlaagPonsGebiedsaanwijzingNormLocatieTekstdeelHoofdlijnKaartActiviteitJuridischeRegelOW-object

Alle OW-object die in een OW-aanlevering kunnen zitten.

2.2.2 OP-object­Annotatie - overzicht

Diagram: Een OP-objectannotatie object koppelt een IMOW object aan een tekstelement in STOP. Voor documenten met de artikelstructuur gebeurt dit via het object Regeltekst. Voor vrijetekst via Divisietekst. De OP-objectAnnotaties bevatten het attribuut wId dat verwijst naar het wId van het artikel of lid uit STOP.
Figuur 5 OP-object­Annotatie
OW-objectDivisietekstRegeltekstOP-objectAnnotatie

Een OP-objectannotatie object koppelt een IMOW object aan een tekstelement in STOP. Voor documenten met de artikelstructuur gebeurt dit via het object Regeltekst. Voor vrijetekst via Divisietekst. De OP-object­Annotaties bevatten het attribuut w­Id dat verwijst naar het w­Id van het artikel of lid uit STOP.

2.2.3 Objecttypen

2.2.3.1 OW-object
Naam OW-object
Definitie

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

Regels
  • De identificatie van een OW-object moet overeenkomen met het type OW-object (TPOD1890)
Unieke aanduiding identificatie
Toelichting

Dit is de basisklasse van het IMOW. Dit is de superklasse van alle objecten die in OW-aanlevering kunnen worden aangeleverd.

In STOP kunnen ontwerpregelingen gemaakt worden met een ontwerpbesluit. Zie hoofdstuk 7 voor verdere regels over ontwerpbesluiten.

Indicatie abstract object Ja
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
status

De status van een OW-object kan actief of beëindigd zijn. In de uitwisseling wordt deze status als volgt meegegeven:

  • Als het veld 'status' geen waarde heeft is het OW-object actief.
  • Als het veld status de waarde 'B' heeft is het OW-object beëindigd. Een viewer zal het OW-object alleen nog tonen bij het maken van een tijdreis naar het verleden.
CHARACTERSTRING 0 .. 1
identificatie

Identificatie van dit object.

NEN3610ID 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
OW-object [ 1 .. * ] owbestandsinhoud OW-Bestand [ 1 ]
2.2.3.2 OP-object­Annotatie
Naam OP-object­Annotatie
Definitie

Object in IMOW dat verwijst naar een Tekstonderdeel in STOP.

Toelichting

Een OP-object­Annotatie is een OW-object dat verwijst naar een specifiek tekstonderdeel van de Regeling waar dit OP-object bij hoort.

Indicatie abstract object Ja
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
w­Id

Identificatie (w­Id) van artikel, lid of divisietekst uit Regeling

CHARACTERSTRING 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
OP-object­Annotatie is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.2.4 Gestructureerde datatypen

2.2.4.1 Gestructureerd datatype NEN3610ID
Naam NEN3610ID
Definitie

Identificatie volgens de NEN3610 standaard.

2.2.4.1.1 Overzicht data elementen
Data element Definitie Formaat Card
namespace

Unieke verwijzing naar een registratie van objecten.

CHARACTERSTRING 1
lokaal­ID

Unieke identificatiecode binnen een registratie.

CHARACTERSTRING 1
versie

Onderdeel van NEN3610ID.

CHARACTERSTRING 0 .. 1

2.2.5 Attribuut- en relatiesoort details

2.2.5.1 Objecttype details
2.2.5.1.1 OW-object
Attribuutsoort details OW-object status
Naam status
Definitie

De status van een OW-object kan actief of beëindigd zijn. In de uitwisseling wordt deze status als volgt meegegeven:

  • Als het veld 'status' geen waarde heeft is het OW-object actief.
  • Als het veld status de waarde 'B' heeft is het OW-object beëindigd. Een viewer zal het OW-object alleen nog tonen bij het maken van een tijdreis naar het verleden.
Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 80
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details OW-object identificatie
Naam identificatie
Definitie

Identificatie van dit object.

Formaat NEN3610ID
Indicatie kardinaliteit 1
Toelichting

Deze identificatie volgt de de regels voor NEN3610ID elders in dit document.

Indicatie identificerend Ja
Relatiesoort details OW-object owbestandsinhoud
Naam owbestandsinhoud
Gerelateerd objecttype OW-Bestand
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.2.5.1.2 OP-object­Annotatie
Attribuutsoort details OP-object­Annotatie w­Id
Naam w­Id
Definitie

Identificatie (w­Id) van artikel, lid of divisietekst uit Regeling

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
2.2.5.2 Gestructureerde datatypen
2.2.5.2.1 Gestructureerd datatype NEN3610ID
Data element NEN3610ID namespace
Naam namespace
Definitie

Unieke verwijzing naar een registratie van objecten.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 1
Data element NEN3610ID lokaal­ID
Naam lokaal­ID
Definitie

Unieke identificatiecode binnen een registratie.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 1
Data element NEN3610ID versie
Naam versie
Definitie

Onderdeel van NEN3610ID.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Toelichting

Dit onderdeel wordt niet gebruik in het IMOW

2.3 Domein Artikelstructuur

2.3.1 Artikelstructuur - overzicht

Diagram: Een Regeling die volgens de STOP artikelstructuur is gemaakt bevat een geneste structuur die bijvoorbeeld Hoofdstukken, Artikelen, Paragrafen of Subparagrafen kan bevatten. Op het diepste niveau zit de inhoudelijk informatie van de regeling. Die inhoud zit in artikelen. Een artikel kan worden opgesplitst in leden. Als een artikel Leden heeft zit de inhoud in de leden. In een artikel zonder leden zit de inhoud in het artikel zelf. In de artikelstructuur zitten de annotaties op de artikelen of leden. Het Regeltekst object bevat de verwijzing naar het wId van de STOP tekst die wordt geannoteerd. Vervolgens kunnen er één of meerdere Juridische regels zijn die verbonden zijn aan de regeltekst. Een juridische regel is de in een annotatie opgenomen informatie over een regel met juridische werkingskracht. Een juridische regel heeft drie subtypen (RegelVoorIedereen, Instructieregel, Omgevingswaarderegel) die allen specifieke eigenschappen bevatten o.a. omvat in de objecten Activiteit voor het annoteren van een activiteit, Gebiedsaanwijzing om een benoemd gebied te duiden, Omgevingswaarde om een toegestane of gewenste waarde aan een Locatie toe te kennen en een Omgevingsnorm om een waarde als norm aan een Locatie te koppelen. Vervolgens hebben Normwaarde, Activiteit en Gebiedsaanwijzing een relatie met een Locatie. Het Pons object wordt gebruikt om aan te geven dat een gebied door een Regeling is ingevuld en niet meer door de ruimtelijke plannen o.b.v. Wro en/of Chw die onderdeel zijn van het tijdelijke deel van het omgevingsplan. Dit kan alleen gebruikt worden bij een omgevingsplan.
Figuur 6 Artikelstructuur
OP-objectAnnotatiePonsRegelingsgebiedActiviteitLocatieaanduidingGebiedsaanwijzingNormwaardeNormOmgevingswaardeOmgevingsnormActiviteitLocatieRegelVoorIedereenInstructieregelOmgevingswaarderegelJuridischeRegelRegeltekst

Een Regeling die volgens de STOP artikelstructuur is gemaakt bevat een geneste structuur die bijvoorbeeld Hoofdstukken, Artikelen, Paragrafen of Subparagrafen kan bevatten. Op het diepste niveau zit de inhoudelijk informatie van de regeling. Die inhoud zit in artikelen. Een artikel kan worden opgesplitst in leden. Als een artikel Leden heeft zit de inhoud in de leden. In een artikel zonder leden zit de inhoud in het artikel zelf.

In de artikelstructuur zitten de annotaties op de artikelen of leden. Het Regeltekst object bevat de verwijzing naar het w­Id van de STOP tekst die wordt geannoteerd. Vervolgens kunnen er één of meerdere Juridische regels zijn die verbonden zijn aan de regeltekst. Een juridische regel is de in een annotatie opgenomen informatie over een regel met juridische werkingskracht. Een juridische regel heeft drie subtypen (Regel­Voor­Iedereen, Instructieregel, Omgevingswaarderegel) die allen specifieke eigenschappen bevatten o.a. omvat in de objecten Activiteit voor het annoteren van een activiteit, Gebiedsaanwijzing om een benoemd gebied te duiden, Omgevingswaarde om een toegestane of gewenste waarde aan een Locatie toe te kennen en een Omgevingsnorm om een waarde als norm aan een Locatie te koppelen. Vervolgens hebben Normwaarde, Activiteit en Gebiedsaanwijzing een relatie met een Locatie. Het Pons object wordt gebruikt om aan te geven dat een gebied door een Regeling is ingevuld en niet meer door de ruimtelijke plannen o.b.v. Wro en/of Chw die onderdeel zijn van het tijdelijke deel van het omgevingsplan. Dit kan alleen gebruikt worden bij een omgevingsplan.

2.3.2 Objecttypen

2.3.2.1 Regeltekst
Naam Regeltekst
Definitie

Annotatie op een STOP Artikel of Lid

Toelichting

Een Regeltekst is de kleinste zelfstandige eenheid van (een of meer) bij elkaar behorende juridische regels: artikel of lid. Deze regels horen onlosmakelijk bij elkaar en hebben gezamenlijk één werkingsgebied.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Regeltekst [ 1 ] werkingsgebied: werkingsgebied Locatie [ 1 ]

het werkingsgebied van een Regeltekst wordt afgeleid op basis van de locatieaanduidingen van Juridische regels en zit niet in de uitwisseling

Juridische­Regel [ 1 .. * ] artikel­Of­Lid: artikel­Of­Lid Regeltekst [ 1 ]

Een Juridische­Regel wordt in Artikelen en Leden van een Regeling vastgelegd. De relatie artikel­Of­Lid verwijst naar het relevante Artikel c.q. Lid.

Regeltekst is specialisatie van OP-object­Annotatie

Object in IMOW dat verwijst naar een Tekstonderdeel in STOP.

2.3.2.2 Activiteit­Locatieaanduiding
Naam Activiteit­Locatieaanduiding
Definitie

Kwalificatie van het type regel verbonden aan activiteit.

Toelichting

Wanneer een Regel­Voor­Iedereen een Activiteit reguleert hoor daar een Activiteit­Locatieaanduiding bij die vastlegt waar de Activiteit gereguleerd wordt en een kwalificatie geeft van de Regel.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
identificatie

Identificatie van dit object.

NEN3610ID 1
activiteitregelkwalificatie Activiteitregelkwalificatie 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Activiteit­Locatieaanduiding [ 0 .. * ] kwalificeert: locatieaanduiding Locatie [ 1 .. * ]
Kaartlaag [ 1 ] activiteitlocatieaanduidingweergave: activiteitlocatieaanduidingweergave Activiteit­Locatieaanduiding [ 0 .. * ]

Activiteitlocatieaanduiding(en) die onderdeel zijn van de kaartlaag.

2.3.2.3 Instructieregel
Naam Instructieregel
Definitie

Regel waarmee een bestuursorgaan een ander bevoegd gezag een opdracht geeft over het verrichten van een taak of een bevoegdheid.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
instructieregel­Instrument

De naam van het instrument waarin de instructieregel moet worden uitgewerkt.

Instrument 0 .. *
instructieregel­Taakuitoefening

Het type bestuurslaag of organisatie dat de taak waarover de instructieregel gaat moet uitvoeren.

Adressaat 0 .. *
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Instructieregel [ 0 .. * ] omgevingsnormaanduiding: omgevingsnormaanduiding Omgevingsnorm [ 0 .. * ]
Instructieregel is specialisatie van Juridische­Regel

De beschrijving van een regel met juridische werkingskracht.

2.3.2.4 Omgevingswaarderegel
Naam Omgevingswaarderegel
Definitie

Regel over een omgevingswaarde als bedoeld in afdeling 2.3 Omgevingswet, die op zichzelf alleen gericht is tot de bestuursorganen van het bevoegd gezag dat de omgevingswaarde heeft vastgesteld.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Omgevingswaarderegel [ 1 .. * ] omgevingswaardeaanduiding: omgevingswaardeaanduiding Omgevingswaarde [ 0 .. * ]

De omgevingswaarden en locaties die bij deze omgevingswaarderegel horen.

Omgevingswaarderegel is specialisatie van Juridische­Regel

De beschrijving van een regel met juridische werkingskracht.

2.3.2.5 Regel­Voor­Iedereen
Naam Regel­Voor­Iedereen
Definitie

Een Juridische regel die voor een ieder relevant is of relevant kan zijn en geen Instructieregel of Omgevingswaarderegel is.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Regel­Voor­Iedereen [ 0 .. * ] activiteitaanduiding: activiteitaanduiding Activiteit [ 0 .. * ]
Regel­Voor­Iedereen [ 0 .. * ] omgevingsnormaanduiding: omgevingsnormaanduiding Omgevingsnorm [ 0 .. * ]
Regel­Voor­Iedereen is specialisatie van Juridische­Regel

De beschrijving van een regel met juridische werkingskracht.

2.3.2.6 Juridische­Regel
Naam Juridische­Regel
Definitie

De beschrijving van een regel met juridische werkingskracht.

Regels

Alle Juridische regels die verwijzen naar dezelfde Regeltekst moeten dezelfde waarde hebben voor Idealisatie.

Indicatie abstract object Ja
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
idealisatie

Vastlegging van de manier waarop de begrenzing van Locatie voor deze Juridische regel geïnterpreteerd moet worden en door het bevoegd gezag bedoeld is.

Idealisatie 1
thema

Kernachtige weergave van de grondgedachte achter een regel.

Thema 0 .. *
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Juridische­Regel [ 0 .. * ] gebiedsaanwijzing: gebiedsaanwijzing Gebiedsaanwijzing [ 0 .. * ]

Specifiek type gebied dat in deze regel is aangewezen of waarover de regel gaat.

Juridische­Regel [ 0 .. * ] definieert: locatieaanduiding Locatie [ 1 .. * ]

attribuut dat een of meer specifieke Locatie(s) aanduidt waar deze Juridische regel van toepassing is.

Juridische­Regel [ 1 ] kaartaanduiding: kaartaanduiding Kaart [ 0 .. * ]

de verwijzing van een specifieke Juridische regel naar (de identificatie van) de Kaart waarop de Locaties en OW-objecten worden weergegeven die horen bij de betreffende Juridische regel.

Juridische­Regel [ 1 .. * ] artikel­Of­Lid: artikel­Of­Lid Regeltekst [ 1 ]

Een Juridische­Regel wordt in Artikelen en Leden van een Regeling vastgelegd. De relatie artikel­Of­Lid verwijst naar het relevante Artikel c.q. Lid.

Juridische­Regel is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.3.2.7 Norm
Naam Norm
Definitie

Een omgevingswaarde of een omgevingsnorm.

Regels
  • De locaties van de verschillende normwaarden in een Norm mogen elkaar niet overlappen.
  • Een Normwaarde geldt per individuele geometrie. Een Normwaarde die bedoeld is als gezamenlijke waarde voor meerdere geometrieën is niet toegestaan.
Indicatie abstract object Ja
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
naam

Mensleesbare beschrijving waarmee de norm wordt aangeduid.

CHARACTERSTRING 1
type

Nadere typering van de norm volgens de waardelijst.

Typenorm 1
eenheid

Aanduiding van de eenheid die bij de normwaarde in deze norm hoort.

Eenheid 0 .. 1
normwaarde :

Waarden van deze norm.

Normwaarde 1 .. *
- identificatie

Identificatie van deze normwaarde

NEN3610ID 1
- kwalitatieve­Waarde

Een tekstuele vastlegging van een normwaarde.

CHARACTERSTRING 0 .. 1
- kwantitatieve­Waarde

Een numerieke vastlegging van een normwaarde.

REAL 0 .. 1
- waarde­In­Regeltekst

attribuut dat wordt gebruikt om aan te geven dat de normwaarde in de regeltekst is opgenomen.

CHARACTERSTRING 0 .. 1
- locatieaanduiding Locatie 1 .. *
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Kaartlaag [ 1 ] normweergave: normweergave Norm [ 0 .. * ]

Normen die onderdeel zijn van de kaartlaag.

Norm is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.3.2.8 Omgevingsnorm
Naam Omgevingsnorm
Definitie

De in een waarde uit te drukken norm.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
groep

Een categorie, of groep, waaronder een omgevingsnorm valt.

Omgevingsnormgroep 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Instructieregel [ 0 .. * ] omgevingsnormaanduiding: omgevingsnormaanduiding Omgevingsnorm [ 0 .. * ]
Regel­Voor­Iedereen [ 0 .. * ] omgevingsnormaanduiding: omgevingsnormaanduiding Omgevingsnorm [ 0 .. * ]
Omgevingsnorm is specialisatie van Norm

Een omgevingswaarde of een omgevingsnorm.

2.3.2.9 Omgevingswaarde
Naam Omgevingswaarde
Definitie

Norm die van (een onderdeel van) de fysieke leefomgeving de gewenste staat of kwaliteit , de toelaatbare belasting door activiteiten en/of de toelaatbare concentratie of depositie van stoffen als beleidsdoel vastlegt.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
groep

Een categorie, of groep, waaronder een omgevingswaarde valt.

Omgevingswaardegroep 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Omgevingswaarderegel [ 1 .. * ] omgevingswaardeaanduiding: omgevingswaardeaanduiding Omgevingswaarde [ 0 .. * ]

De omgevingswaarden en locaties die bij deze omgevingswaarderegel horen.

Omgevingswaarde is specialisatie van Norm

Een omgevingswaarde of een omgevingsnorm.

2.3.2.10 Activiteit
Naam Activiteit
Definitie

Een activiteit is ieder menselijk handelen waarbij, of ieder menselijk nalaten waardoor een verandering of effect in de fysieke leefomgeving wordt of kan worden bewerkstelligd.

Toelichting

Er wordt niet een activiteit bedoeld die een initiatiefnemer wil uitvoeren, maar het type activiteit waarover regels opgesteld zijn. De regel geeft aan dat activiteiten van een bepaald type wel of niet zijn toegestaan op deze locatie en onder welke voorwaarden.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
naam

Een (korte) omschrijving van de activiteit.

CHARACTERSTRING 1
groep

Een categorie, of groep, waaronder een activiteit valt.

Activiteitengroep 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Activiteit [ 1 ] gerelateerde­Activiteit: gerelateerde­Activiteit Activiteit [ 0 .. * ]

Een activiteit en daaraan gekoppelde regels die contextueel relevant is voor deze activiteit.

Activiteit [ 1 ] is: bovenliggende­Activiteit Activiteit [ 1 ]

De verwijzing van een specifieke Activiteit naar een andere Activiteit, die inhoudelijk generieker is dan de Activiteit die wordt geannoteerd.

Regel­Voor­Iedereen [ 0 .. * ] activiteitaanduiding: activiteitaanduiding Activiteit [ 0 .. * ]
Activiteit is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.3.2.11 Gebiedsaanwijzing
Naam Gebiedsaanwijzing
Definitie

Een gebiedsaanwijzing is het aanwijzen van een specifiek gebied of een gebied waarover een regel gaat.

Toelichting

De Gebiedsaanwijzing kan zowel bij Juridische regels (artikelstructuur) als bij Tekstdelen (vrijetekststructuur) voorkomen.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
type

Het type van de Gebiedsaanwijzing.

Type­Gebiedsaanwijzing 1
naam

De naam van de specifieke vorm van een bepaald type Gebiedsaanwijzing.

CHARACTERSTRING 1
groep

De groep waartoe de Gebiedsaanwijzing behoort. De waarde die gekozen kan worden uit de waardelijst gebiedsaanwijzinggroep is afhankelijk van de waarde die gekozen wordt bij 'type'.

Gebiedsaanwijzinggroep 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Gebiedsaanwijzing [ 0 .. * ] locatieaanduiding: locatieaanduiding Locatie [ 1 .. * ]

De locaties waarnaar de gebiedsaanwijzing verwijst

Juridische­Regel [ 0 .. * ] gebiedsaanwijzing: gebiedsaanwijzing Gebiedsaanwijzing [ 0 .. * ]

Specifiek type gebied dat in deze regel is aangewezen of waarover de regel gaat.

Tekstdeel [ 0 .. * ] beschrijft een gebiedsaanwijzing: gebiedsaanwijzing Gebiedsaanwijzing [ 0 .. * ]
Kaartlaag [ 1 ] gebiedsaanwijzingweergave: gebiedsaanwijzingweergave Gebiedsaanwijzing [ 0 .. * ]

Gebiedsaanwijzingen die onderdeel zijn van de kaartlaag.

Gebiedsaanwijzing is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.3.3 Gegevensgroeptypen

2.3.3.1 Gegevensgroep Normwaarde
Naam Normwaarde
Definitie

Één van de kwantitatieve of kwalitatieve waarden van een norm.

Regels
  • Van de drie kenmerken kwalitatieve­Waarde, kwantitatieve­Waarde en waarde­In­Regeltekst is er precies één ingevuld.
Toelichting

De normwaarde geeft aan wat de specifieke kwantitatieve of kwalitatieve eisen zijn, inclusief de toewijzing ervan aan de specifieke locatie(s) waar de normwaarde voor geldt.

Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
- identificatie

Identificatie van deze normwaarde

NEN3610ID 1
- kwalitatieve­Waarde

Een tekstuele vastlegging van een normwaarde.

CHARACTERSTRING 0 .. 1
- kwantitatieve­Waarde

Een numerieke vastlegging van een normwaarde.

REAL 0 .. 1
- waarde­In­Regeltekst

attribuut dat wordt gebruikt om aan te geven dat de normwaarde in de regeltekst is opgenomen.

CHARACTERSTRING 0 .. 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Normwaarde [ 0 .. * ] locatieaanduiding: locatieaanduiding Locatie [ 1 .. * ]

verwijzing naar de Locaties waar de norm geldt.

2.3.4 Attribuut- en relatiesoort details

2.3.4.1 Objecttype details
2.3.4.1.1 Regeltekst
Relatiesoort details Regeltekst werkingsgebied
Naam werkingsgebied
Definitie

het werkingsgebied van een Regeltekst wordt afgeleid op basis van de locatieaanduidingen van Juridische regels en zit niet in de uitwisseling

Gerelateerd objecttype Locatie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.3.4.1.2 Activiteit­Locatieaanduiding
Attribuutsoort details Activiteit­Locatieaanduiding identificatie
Naam identificatie
Definitie

Identificatie van dit object.

Formaat NEN3610ID
Indicatie kardinaliteit 1
Toelichting

Deze identificatie volgt de de regels voor NEN3610ID elders in dit document.

Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Activiteit­Locatieaanduiding activiteitregelkwalificatie
Naam activiteitregelkwalificatie
Formaat Activiteitregelkwalificatie
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Activiteit­Locatieaanduiding kwalificeert
Naam kwalificeert
Gerelateerd objecttype Locatie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.3.4.1.3 Instructieregel
Attribuutsoort details Instructieregel instructieregel­Instrument
Naam instructieregel­Instrument
Definitie

De naam van het instrument waarin de instructieregel moet worden uitgewerkt.

Formaat Instrument
Regels

Alleen te gebruiken wanneer de instructieregel zich richt tot een instrument; dan verplicht.

Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Instructieregel instructieregel­Taakuitoefening
Naam instructieregel­Taakuitoefening
Definitie

Het type bestuurslaag of organisatie dat de taak waarover de instructieregel gaat moet uitvoeren.

Formaat Adressaat
Regels

Alleen te gebruiken wanneer de instructieregel gaat over de uitoefening van een taak; dan verplicht.

Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Instructieregel omgevingsnormaanduiding
Naam omgevingsnormaanduiding
Gerelateerd objecttype Omgevingsnorm
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.3.4.1.4 Omgevingswaarderegel
Relatiesoort details Omgevingswaarderegel omgevingswaardeaanduiding
Naam omgevingswaardeaanduiding
Definitie

De omgevingswaarden en locaties die bij deze omgevingswaarderegel horen.

Gerelateerd objecttype Omgevingswaarde
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.3.4.1.5 Regel­Voor­Iedereen
Relatiesoort details Regel­Voor­Iedereen activiteitaanduiding
Naam activiteitaanduiding
Gerelateerd objecttype Activiteit
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Regel­Voor­Iedereen omgevingsnormaanduiding
Naam omgevingsnormaanduiding
Gerelateerd objecttype Omgevingsnorm
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.3.4.1.6 Juridische­Regel
Attribuutsoort details Juridische­Regel idealisatie
Naam idealisatie
Definitie

Vastlegging van de manier waarop de begrenzing van Locatie voor deze Juridische regel geïnterpreteerd moet worden en door het bevoegd gezag bedoeld is.

Formaat Idealisatie
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Juridische­Regel thema
Naam thema
Definitie

Kernachtige weergave van de grondgedachte achter een regel.

Formaat Thema
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Juridische­Regel gebiedsaanwijzing
Naam gebiedsaanwijzing
Definitie

Specifiek type gebied dat in deze regel is aangewezen of waarover de regel gaat.

Gerelateerd objecttype Gebiedsaanwijzing
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Juridische­Regel definieert
Naam definieert
Definitie

attribuut dat een of meer specifieke Locatie(s) aanduidt waar deze Juridische regel van toepassing is.

Gerelateerd objecttype Locatie
Indicatie materiële historie Ja
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Toelichting

Alle regels kennen een werkingsgebied.

Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Juridische­Regel kaartaanduiding
Naam kaartaanduiding
Definitie

de verwijzing van een specifieke Juridische regel naar (de identificatie van) de Kaart waarop de Locaties en OW-objecten worden weergegeven die horen bij de betreffende Juridische regel.

Gerelateerd objecttype Kaart
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Juridische­Regel artikel­Of­Lid
Naam artikel­Of­Lid
Definitie

Een Juridische­Regel wordt in Artikelen en Leden van een Regeling vastgelegd. De relatie artikel­Of­Lid verwijst naar het relevante Artikel c.q. Lid.

Gerelateerd objecttype Regeltekst
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.3.4.1.7 Norm
Attribuutsoort details Norm naam
Naam naam
Definitie

Mensleesbare beschrijving waarmee de norm wordt aangeduid.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Norm type
Naam type
Definitie

Nadere typering van de norm volgens de waardelijst.

Formaat Typenorm
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Norm eenheid
Naam eenheid
Definitie

Aanduiding van de eenheid die bij de normwaarde in deze norm hoort.

Formaat Eenheid
Regels

Wanneer het een kwantitatieve normwaarde betreft is dit de eenheid van alle normwaardes in deze norm.

Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
2.3.4.1.8 Omgevingsnorm
Attribuutsoort details Omgevingsnorm groep
Naam groep
Definitie

Een categorie, of groep, waaronder een omgevingsnorm valt.

Formaat Omgevingsnormgroep
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
2.3.4.1.9 Omgevingswaarde
Attribuutsoort details Omgevingswaarde groep
Naam groep
Definitie

Een categorie, of groep, waaronder een omgevingswaarde valt.

Formaat Omgevingswaardegroep
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
2.3.4.1.10 Activiteit
Attribuutsoort details Activiteit naam
Naam naam
Definitie

Een (korte) omschrijving van de activiteit.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Activiteit groep
Naam groep
Definitie

Een categorie, of groep, waaronder een activiteit valt.

Formaat Activiteitengroep
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Activiteit gerelateerde­Activiteit
Naam gerelateerde­Activiteit
Definitie

Een activiteit en daaraan gekoppelde regels die contextueel relevant is voor deze activiteit.

Gerelateerd objecttype Activiteit
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Activiteit is
Naam is
Definitie

De verwijzing van een specifieke Activiteit naar een andere Activiteit, die inhoudelijk generieker is dan de Activiteit die wordt geannoteerd.

Gerelateerd objecttype Activiteit
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.3.4.1.11 Gebiedsaanwijzing
Attribuutsoort details Gebiedsaanwijzing type
Naam type
Definitie

Het type van de Gebiedsaanwijzing.

Formaat Type­Gebiedsaanwijzing
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Gebiedsaanwijzing naam
Naam naam
Definitie

De naam van de specifieke vorm van een bepaald type Gebiedsaanwijzing.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Toelichting

Door het bevoegd gezag zelf te kiezen. Het gaat hier om de naam van een specifiek voorkomen van een bepaald type gebiedsaanwijzing, bijvoorbeeld ‘Centrumgebied’ als voorkomen van het Gebiedsaanwijzingtype Functie of ‘Kantoorlocatie’ als voorkomen van het Gebiedsaanwijzingtype Ruimtelijk gebruik.

Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Gebiedsaanwijzing groep
Naam groep
Definitie

De groep waartoe de Gebiedsaanwijzing behoort. De waarde die gekozen kan worden uit de waardelijst gebiedsaanwijzinggroep is afhankelijk van de waarde die gekozen wordt bij 'type'.

Formaat Gebiedsaanwijzinggroep
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Gebiedsaanwijzing locatieaanduiding
Naam locatieaanduiding
Definitie

De locaties waarnaar de gebiedsaanwijzing verwijst

Gerelateerd objecttype Locatie
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.3.4.2 Gegevensgroeptype details
2.3.4.2.1 Gegevensgroeptype Normwaarde
Attribuutsoort details Normwaarde identificatie
Naam identificatie
Definitie

Identificatie van deze normwaarde

Formaat NEN3610ID
Indicatie kardinaliteit 1
Toelichting

Deze identificatie volgt de de regels voor NEN3610ID elders in dit document.

Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Ja
Attribuutsoort details Normwaarde kwalitatieve­Waarde
Naam kwalitatieve­Waarde
Definitie

Een tekstuele vastlegging van een normwaarde.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Toelichting

De beschrijving geeft tekstueel de betekenis weer van de normwaarde.

Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Normwaarde kwantitatieve­Waarde
Naam kwantitatieve­Waarde
Definitie

Een numerieke vastlegging van een normwaarde.

Formaat REAL
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Normwaarde waarde­In­Regeltekst
Naam waarde­In­Regeltekst
Definitie

attribuut dat wordt gebruikt om aan te geven dat de normwaarde in de regeltekst is opgenomen.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 80
Regels

De waarde van dit kenmerk kan alleen 'waarde staat in regeltekst' zijn.

Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort locatieaanduiding van gegevensgroeptype
Naam locatieaanduiding
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Mogelijk geen waarde Nee

2.4 Domein Vrijetekst

2.4.1 Vrije­Tekst - overzicht

Diagram: Vrijetekststructuur in STOP gebruikt twee elementtypen: Divisie en Divisietekst. Het hoogste niveau is altijd een Divisie, deze mag onderliggende Divisies bevatten waar uiteindelijk ook een Divisietekst met Inhoud in moet zitten. De Inhoud bevat alleen inhoudelijke tekst. De Divisie wordt gebruikt om de tekst te structureren in bijvoorbeeld verschillende hoofdstukken of paragrafen. In de vrijetekststructuur kan alleen geannoteerd worden op de Divisietekst. Dit doe je door een Tekstdeel te maken dat verwijst naar die Divisietekst. Het Tekstdeel bevat dan volgende annotaties: hoofdlijnaanduiding, gebiedsaanwijzing en locatieaanduiding.
Figuur 7 Vrije­Tekst
OP-objectAnnotatieDivisieOfDivisietekstDivisietekstTekstdeelRegelingsgebiedHoofdlijnGebiedsaanwijzingLocatie

Vrijetekststructuur in STOP gebruikt twee elementtypen: Divisie en Divisietekst. Het hoogste niveau is altijd een Divisie, deze mag onderliggende Divisies bevatten waar uiteindelijk ook een Divisietekst met Inhoud in moet zitten. De Inhoud bevat alleen inhoudelijke tekst. De Divisie wordt gebruikt om de tekst te structureren in bijvoorbeeld verschillende hoofdstukken of paragrafen.

In de vrijetekststructuur kan alleen geannoteerd worden op de Divisietekst. Dit doe je door een Tekstdeel te maken dat verwijst naar die Divisietekst. Het Tekstdeel bevat dan volgende annotaties: hoofdlijnaanduiding, gebiedsaanwijzing en locatieaanduiding.

2.4.2 Objecttypen

2.4.2.1 Divisietekst
Naam Divisietekst
Definitie

Annotatie op een STOP Divisietekst.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Divisie­Of­Divisietekst [ 1 .. * ] divisietekstaanduiding: divisietekstaanduiding Divisietekst [ 1 ]
Divisietekst is specialisatie van OP-object­Annotatie

Object in IMOW dat verwijst naar een Tekstonderdeel in STOP.

2.4.2.2 Hoofdlijn
Naam Hoofdlijn
Definitie

Element dat de hoofdlijn weergeeft van het beleid voor of de kwaliteit, ontwikkeling of staat van de fysieke leefomgeving dat of die in het Tekstdeel wordt beschreven.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
soort CHARACTERSTRING 1
naam CHARACTERSTRING 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Hoofdlijn [ 1 ] gerelateerde­Hoofdlijn: gerelateerde­Hoofdlijn Hoofdlijn [ 0 .. * ]

Verwijzing van een specifieke Hoofdlijn naar een andere Hoofdlijn die aangeeft dat er een bijzondere relatie bestaat tussen die twee Hoofdlijnen

Tekstdeel [ 1 .. * ] bevat: hoofdlijnaanduiding Hoofdlijn [ 0 .. * ]
Hoofdlijn is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.4.2.3 Tekstdeel
Naam Tekstdeel
Definitie

Tekstdeel is de kleinste zelfstandige eenheid van (een of meer) bij elkaar horende Juridische teksten in een tekst met Vrijetekststructuur.

Regels

Alle Tekstdeel objecten die verwijzen naar dezelfde Divisietekst moeten dezelfde waarde hebben voor Idealisatie.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
idealisatie

Vastlegging van de manier waarop de begrenzing van Locatie voor dit Tekstdeel geïnterpreteerd moet worden en door het bevoegd gezag bedoeld is.

Idealisatie 0 .. 1
thema

Kernachtige weergave van de grondgedachte achter dit tekstdeel.

Thema 0 .. *
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Tekstdeel [ 1 .. * ] bevat: hoofdlijnaanduiding Hoofdlijn [ 0 .. * ]
Tekstdeel [ 1 ] divisieaanduiding: divisieaanduiding Divisie­Of­Divisietekst [ 1 ]
Tekstdeel [ 1 ] benoemt: kaartaanduiding Kaart [ 0 .. * ]

Verwijzing van een specifiek Tekstdeel naar (de identificatie van) de Kaart waarop de Locaties en OW-objecten worden weergegeven die horen bij het betreffende Tekstdeel.

Tekstdeel [ 0 .. * ] definieert: locatieaanduiding Locatie [ 0 .. * ]
Tekstdeel [ 0 .. * ] beschrijft een gebiedsaanwijzing: gebiedsaanwijzing Gebiedsaanwijzing [ 0 .. * ]
Tekstdeel is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.4.2.4 Divisie
Naam Divisie
Definitie

Annotatie op een STOP Divisie.

Regels

Instanties van de klasse Divisie komen niet voor in een OW-bestand.

Toelichting

Dit object is slechts voor backwards compatibiliteit opgenomen in het IMOW en heeft geen functie meer.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Divisie­Of­Divisietekst [ 1 ] divisie: divisie Divisie [ 1 ]

Alleen nog opgenomen voor bakwards compatibiliteit.

2.4.3 Keuzen

2.4.3.1 Divisie­Of­Divisietekst
Naam Divisie­Of­Divisietekst
Definitie

Keuzeelement waarmee wordt vastgelegd of een annotatie wordt gekoppeld op structuurniveau of op het niveau van de inhoud.

2.4.4 Attribuut- en relatiesoort details

2.4.4.1 Objecttype details
2.4.4.1.1 Hoofdlijn
Attribuutsoort details Hoofdlijn soort
Naam soort
Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 80
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Hoofdlijn naam
Naam naam
Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Hoofdlijn gerelateerde­Hoofdlijn
Naam gerelateerde­Hoofdlijn
Definitie

Verwijzing van een specifieke Hoofdlijn naar een andere Hoofdlijn die aangeeft dat er een bijzondere relatie bestaat tussen die twee Hoofdlijnen

Gerelateerd objecttype Hoofdlijn
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.4.4.1.2 Tekstdeel
Attribuutsoort details Tekstdeel idealisatie
Naam idealisatie
Definitie

Vastlegging van de manier waarop de begrenzing van Locatie voor dit Tekstdeel geïnterpreteerd moet worden en door het bevoegd gezag bedoeld is.

Formaat Idealisatie
Regels

Idealisatie is dan en slechts dan ingevuld als locatieaanduiding één of meer Locaties bevat.

Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Tekstdeel thema
Naam thema
Definitie

Kernachtige weergave van de grondgedachte achter dit tekstdeel.

Formaat Thema
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Tekstdeel bevat
Naam bevat
Gerelateerd objecttype Hoofdlijn
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Tekstdeel divisieaanduiding
Naam divisieaanduiding
Gerelateerd objecttype Keuze uit Divisietekst, Divisie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Tekstdeel benoemt
Naam benoemt
Definitie

Verwijzing van een specifiek Tekstdeel naar (de identificatie van) de Kaart waarop de Locaties en OW-objecten worden weergegeven die horen bij het betreffende Tekstdeel.

Gerelateerd objecttype Kaart
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Tekstdeel definieert
Naam definieert
Gerelateerd objecttype Locatie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Tekstdeel beschrijft een gebiedsaanwijzing
Naam beschrijft een gebiedsaanwijzing
Gerelateerd objecttype Gebiedsaanwijzing
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.4.4.2 Keuze
2.4.4.2.1 Keuze Divisie­Of­Divisietekst
Relatiesoort details Divisie­Of­Divisietekst divisietekstaanduiding
Naam divisietekstaanduiding
Gerelateerd objecttype Divisietekst
Indicatie kardinaliteit 1
Relatiesoort details Divisie­Of­Divisietekst divisie
Naam divisie
Definitie

Alleen nog opgenomen voor bakwards compatibiliteit.

Gerelateerd objecttype Divisie
Indicatie kardinaliteit 1

2.5 Domein Locatie

2.5.1 Locatie - overzicht

Diagram: Locatie modelleert de locatie die aan OW-objecten wordt toegekend. Een locatie kan de vorm hebben van een punt, lijn, gebied of groepen daarvan. Met een verwijzing naar Geometrie worden de coördinaten opgenomen. De Geometrie objecten worden uitgewisseld in een apart geometrie-bestand. Punt, Lijn en Gebied verwijzen naar de ID van de geometrie in het meegeleverde GIO. Ambtsgebied bevat een verwijzing naar de bestuurlijkeGrenzen-voorziening.
Figuur 8 Locatie
BestuurlijkeGrenzenVerwijzingAmbtsgebiedGeometrieLijnengroepPuntengroepLijnPuntGebiedengroepGebiedLocatie

Locatie modelleert de locatie die aan OW-objecten wordt toegekend. Een locatie kan de vorm hebben van een punt, lijn, gebied of groepen daarvan. Met een verwijzing naar Geometrie worden de coördinaten opgenomen. De Geometrie objecten worden uitgewisseld in een apart geometrie-bestand.

Punt, Lijn en Gebied verwijzen naar de ID van de geometrie in het meegeleverde GIO. Ambtsgebied bevat een verwijzing naar de bestuurlijke­Grenzen-voorziening.

2.5.2 Objecttypen

2.5.2.1 Locatie
Naam Locatie
Definitie

Duiding van een geografische positie.

Indicatie abstract object Ja
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
noemer

Mensleesbare term of frase waarmee een Locatie wordt aangeduid.

CHARACTERSTRING 0 .. 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Regeltekst [ 1 ] werkingsgebied: werkingsgebied Locatie [ 1 ]

het werkingsgebied van een Regeltekst wordt afgeleid op basis van de locatieaanduidingen van Juridische regels en zit niet in de uitwisseling

Activiteit­Locatieaanduiding [ 0 .. * ] kwalificeert: locatieaanduiding Locatie [ 1 .. * ]
Juridische­Regel [ 0 .. * ] definieert: locatieaanduiding Locatie [ 1 .. * ]

attribuut dat een of meer specifieke Locatie(s) aanduidt waar deze Juridische regel van toepassing is.

Normwaarde [ 0 .. * ] locatieaanduiding: locatieaanduiding Locatie [ 1 .. * ]

verwijzing naar de Locaties waar de norm geldt.

Gebiedsaanwijzing [ 0 .. * ] locatieaanduiding: locatieaanduiding Locatie [ 1 .. * ]

De locaties waarnaar de gebiedsaanwijzing verwijst

Tekstdeel [ 0 .. * ] definieert: locatieaanduiding Locatie [ 0 .. * ]
Regelingsgebied [ 1 ] locatieaanduiding: locatieaanduiding Locatie [ 1 ]

Duiding van de geografische locatie van het Regelingsgebied

Pons [ 1 ] locatieaanduiding: locatieaanduiding Locatie [ 1 ]

Locatie van de pons

Locatie is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.5.2.2 Punt
Naam Punt
Definitie

Op zichzelf staande geometrisch afgebakende puntlocatie in een virtuele weergave van de fysieke leefomgeving.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Punt [ 1 ] geometrie: geometrie Geometrie [ 1 ]
Puntengroep [ 1 ] \: groepselement Punt [ 1 .. * ]

Verwijzing naar de punten van de puntengroep

Punt is specialisatie van Locatie

Duiding van een geografische positie.

2.5.2.3 Lijn
Naam Lijn
Definitie

Een op zichzelf staande geometrisch afgebakende lijnlocatie in de fysieke leefomgeving.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Lijn [ 1 ] geometrie: geometrie Geometrie [ 1 ]
Lijnengroep [ 1 ] groepselement: groepselement Lijn [ 1 .. * ]

Verwijzing naar de lijnen van de lijnengroep

Lijn is specialisatie van Locatie

Duiding van een geografische positie.

2.5.2.4 Gebied
Naam Gebied
Definitie

Op zichzelf staande geometrisch afgebakende ‘ruimte’ in een virtuele weergave van de fysieke leefomgeving.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Gebied [ 1 ] geometrie: geometrie Geometrie [ 1 ]
Gebiedengroep [ 1 ] groepselement: groepselement Gebied [ 1 .. * ]

Verwijzing naar de gebieden van de gebiedengroep

Gebied is specialisatie van Locatie

Duiding van een geografische positie.

2.5.2.5 Ambtsgebied
Naam Ambtsgebied
Definitie

Locatie die samenvalt met het ambtsgebied van een bevoegd gezag: het gebied waarover dat bevoegd gezag de bevoegdheid tot regeling en bestuur heeft.

Toelichting

De geometrie van het ambtsgebied wordt opgehaald uit de bestuurlijke grenzen voorziening. Voor het vinden van de juiste geometrie in deze voorziening zjn de gegevens van de bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing nodig.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing :

gegevens ten behoeve van het vinden van de juiste Geometrie in de bestuurlijke grenzen voorziening.

Bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing 1
- domein

Het onderdeel van de bestuurlijke­Grenzen-voorziening waarin de ambtsgebieden worden bijgehouden. Wordt ingevuld met de verplichte waarde ‘NL.BI.Bestuurlijk­Gebied’.

CHARACTERSTRING 1
- bestuurlijke­Grenzen­ID

De identificatie van het gebied in de bestuurlijkegrenzenvoorziening: de CBS-code respectievelijk de RVIG-code van het bevoegd gezag, inclusief de letteraanduiding in hoofdletters van de bestuurslaag.

CHARACTERSTRING 1
- geldig­Op

De datum waarop Ambtsgebied geldig is. De verwijzing is altijd statisch: met de Locatie Ambtsgebied wordt bedoeld het ambtsgebied zoals dat gold op de ingevulde datum.

DATE 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Ambtsgebied is specialisatie van Locatie

Duiding van een geografische positie.

2.5.2.6 Regelingsgebied
Naam Regelingsgebied
Definitie

Machineleesbare vastlegging waar de volledige Regeling van toepassing is.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Regelingsgebied [ 1 ] locatieaanduiding: locatieaanduiding Locatie [ 1 ]

Duiding van de geografische locatie van het Regelingsgebied

Regelingsgebied is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.5.2.7 Puntengroep
Naam Puntengroep
Definitie

een groep of verzameling van bij elkaar behorende Punten, die samen de Locatie vormen.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Puntengroep [ 1 ] \: groepselement Punt [ 1 .. * ]

Verwijzing naar de punten van de puntengroep

Puntengroep is specialisatie van Locatie

Duiding van een geografische positie.

2.5.2.8 Lijnengroep
Naam Lijnengroep
Definitie

een groep of verzameling van bij elkaar behorende Lijnen, die samen de Locatie vormen.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Lijnengroep [ 1 ] groepselement: groepselement Lijn [ 1 .. * ]

Verwijzing naar de lijnen van de lijnengroep

Lijnengroep is specialisatie van Locatie

Duiding van een geografische positie.

2.5.2.9 Gebiedengroep
Naam Gebiedengroep
Definitie

een groep of verzameling van bij elkaar behorende Gebieden, die samen de Locatie vormen.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Gebiedengroep [ 1 ] groepselement: groepselement Gebied [ 1 .. * ]

Verwijzing naar de gebieden van de gebiedengroep

Gebiedengroep is specialisatie van Locatie

Duiding van een geografische positie.

2.5.2.10 Pons
Naam Pons
Definitie

Pons is het OW-object voor het omgevingsplan waarmee het bevoegd gezag aangeeft dat een of meer ruimtelijke plannen, of delen daarvan, die in de overbruggingsfunctie van DSO-LV aanwezig zijn, niet langer geldig zijn en dat er voor zorgt dat de overbruggingsfunctie van DSO-LV die ruimtelijke plannen niet meer toont.

Regels
  • Bij een regeling hoort maximaal één Pons.
  • Bij een tijdelijk regelingdeel hoort geen Pons.
Indicatie abstract object Nee
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Pons [ 1 ] locatieaanduiding: locatieaanduiding Locatie [ 1 ]

Locatie van de pons

Pons is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.5.2.11 Geometrie
Naam Geometrie
Definitie

Geometrie is het object dat de geometrie bevat: de geometrische bepaling van een gebied, lijn of punt door middel van coördinaten.

Unieke aanduiding id
Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
id CHARACTERSTRING 1
geometrie GM_Object 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Punt [ 1 ] geometrie: geometrie Geometrie [ 1 ]
Lijn [ 1 ] geometrie: geometrie Geometrie [ 1 ]
Gebied [ 1 ] geometrie: geometrie Geometrie [ 1 ]

2.5.3 Gegevensgroeptypen

2.5.3.1 Gegevensgroep Bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing
Naam Bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing
Definitie

Klasse die de gegevens voor het doen van een verwijzing naar de bestuurlijke­Grenzen-voorziening bevat

Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
- domein

Het onderdeel van de bestuurlijke­Grenzen-voorziening waarin de ambtsgebieden worden bijgehouden. Wordt ingevuld met de verplichte waarde ‘NL.BI.Bestuurlijk­Gebied’.

CHARACTERSTRING 1
- bestuurlijke­Grenzen­ID

De identificatie van het gebied in de bestuurlijkegrenzenvoorziening: de CBS-code respectievelijk de RVIG-code van het bevoegd gezag, inclusief de letteraanduiding in hoofdletters van de bestuurslaag.

CHARACTERSTRING 1
- geldig­Op

De datum waarop Ambtsgebied geldig is. De verwijzing is altijd statisch: met de Locatie Ambtsgebied wordt bedoeld het ambtsgebied zoals dat gold op de ingevulde datum.

DATE 1

2.5.4 Attribuut- en relatiesoort details

2.5.4.1 Objecttype details
2.5.4.1.1 Locatie
Attribuutsoort details Locatie noemer
Naam noemer
Definitie

Mensleesbare term of frase waarmee een Locatie wordt aangeduid.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
2.5.4.1.2 Punt
Relatiesoort details Punt geometrie
Naam geometrie
Gerelateerd objecttype Geometrie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.5.4.1.3 Lijn
Relatiesoort details Lijn geometrie
Naam geometrie
Gerelateerd objecttype Geometrie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.5.4.1.4 Gebied
Relatiesoort details Gebied geometrie
Naam geometrie
Gerelateerd objecttype Geometrie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.5.4.1.5 Regelingsgebied
Relatiesoort details Regelingsgebied locatieaanduiding
Naam locatieaanduiding
Definitie

Duiding van de geografische locatie van het Regelingsgebied

Gerelateerd objecttype Locatie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.5.4.1.6 Puntengroep
Relatiesoort details Puntengroep \
Naam \
Definitie

Verwijzing naar de punten van de puntengroep

Gerelateerd objecttype Punt
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.5.4.1.7 Lijnengroep
Relatiesoort details Lijnengroep groepselement
Naam groepselement
Definitie

Verwijzing naar de lijnen van de lijnengroep

Gerelateerd objecttype Lijn
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.5.4.1.8 Gebiedengroep
Relatiesoort details Gebiedengroep groepselement
Naam groepselement
Definitie

Verwijzing naar de gebieden van de gebiedengroep

Gerelateerd objecttype Gebied
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.5.4.1.9 Pons
Relatiesoort details Pons locatieaanduiding
Naam locatieaanduiding
Definitie

Locatie van de pons

Gerelateerd objecttype Locatie
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1
Mogelijk geen waarde Nee
2.5.4.1.10 Geometrie
Attribuutsoort details Geometrie id
Naam id
Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Ja
Attribuutsoort details Geometrie geometrie
Naam geometrie
Formaat GM_Object
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
2.5.4.2 Gegevensgroeptype details
2.5.4.2.1 Gegevensgroeptype Bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing
Attribuutsoort details Bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing domein
Naam domein
Definitie

Het onderdeel van de bestuurlijke­Grenzen-voorziening waarin de ambtsgebieden worden bijgehouden. Wordt ingevuld met de verplichte waarde ‘NL.BI.Bestuurlijk­Gebied’.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing bestuurlijke­Grenzen­ID
Naam bestuurlijke­Grenzen­ID
Definitie

De identificatie van het gebied in de bestuurlijkegrenzenvoorziening: de CBS-code respectievelijk de RVIG-code van het bevoegd gezag, inclusief de letteraanduiding in hoofdletters van de bestuurslaag.

Formaat CHARACTERSTRING
Indicatie kardinaliteit 1
Toelichting

Deze waarde wordt aan de bestuurlijke grenzen API meegegeven in het veld 'code'.

Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Bestuurlijke­Grenzen­Verwijzing geldig­Op
Naam geldig­Op
Definitie

De datum waarop Ambtsgebied geldig is. De verwijzing is altijd statisch: met de Locatie Ambtsgebied wordt bedoeld het ambtsgebied zoals dat gold op de ingevulde datum.

Formaat DATE
Indicatie kardinaliteit 1
Toelichting

Deze waarde wordt aan de bestuurlijke grenzen API meegegeven in het veld 'geldig­Op'.

Deze datum alleen wijzigen als het ambtsgebied ook daadwerkelijk is gewijzigd (juridisch en/of technisch). Gebruik de datum waarop het ambtsgebied is ontstaan.

Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee

2.6 Domein Kaart

2.6.1 Kaart - overzicht

Diagram: Tekstdeel en JuridischeRegel kunnen naar een Kaart verwijzen. Een Kaart toont een door de uitsnede geduid gebied en bevat Kaartlagen. In een Kaartlaag worden één of meer Gebiedsaanwijzingen en/of Normen en/of ActiviteitLocatieaanduidingen getoond.
Figuur 9 Kaart
ActiviteitLocatieaanduidingJuridischeRegelKaartextentTekstdeelNormGebiedsaanwijzingKaartlaagKaart

Tekstdeel en Juridische­Regel kunnen naar een Kaart verwijzen. Een Kaart toont een door de uitsnede geduid gebied en bevat Kaartlagen. In een Kaartlaag worden één of meer Gebiedsaanwijzingen en/of Normen en/of Activiteit­Locatieaanduidingen getoond.

2.6.2 Objecttypen

2.6.2.1 Kaart
Naam Kaart
Definitie

Het objecttype waarmee een bevoegd gezag aan kan geven dat bij een specifieke Juridische regel respectievelijk een specifiek Tekstdeel de Gebiedsaanwijzingen en/of Normen en/of Activiteit­Locatieaanduidingen moeten worden weergegeven op een afzonderlijke kaart.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
naam CHARACTERSTRING 1
nummer

Nummer van de kaart.

CHARACTERSTRING 0 .. 1
uitsnede : Kaartextent 1
- min­X

Minimum x-coördinaat.

REAL 1
- min­Y

Minimum y-coördinaat.

REAL 1
- max­X

Maximum x-coördinaat.

REAL 1
- max­Y

Maximum y-coördinaat.

REAL 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Kaart [ 1 ] kaartlagen: kaartlagen Kaartlaag [ 1 .. * ]
Juridische­Regel [ 1 ] kaartaanduiding: kaartaanduiding Kaart [ 0 .. * ]

de verwijzing van een specifieke Juridische regel naar (de identificatie van) de Kaart waarop de Locaties en OW-objecten worden weergegeven die horen bij de betreffende Juridische regel.

Tekstdeel [ 1 ] benoemt: kaartaanduiding Kaart [ 0 .. * ]

Verwijzing van een specifiek Tekstdeel naar (de identificatie van) de Kaart waarop de Locaties en OW-objecten worden weergegeven die horen bij het betreffende Tekstdeel.

Kaart is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.6.2.2 Kaartlaag
Naam Kaartlaag
Definitie

Het objecttype waarmee de lagen worden gedefinieerd waaruit een kaart wordt opgebouwd.

Toelichting

De verwijzingen naar Activiteit­Locatieaanduiding, Gebiedsaanwijzing, Omgevingswaarde of Omgevingsnorm geven aan welke objecten onderdeel uitmaken van de kaartlaag.

Indicatie abstract object Nee
Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
naam

Naam van de kaartlaag

CHARACTERSTRING 0 .. 1
niveau

Niveau waarop de kaartlaag gestapeld wordt bij het opbouwen van de kaart. (1 is het onderste niveau)

INTEGER 1
Overzicht relaties
Rol naam met kardinaliteiten Definitie
Kaartlaag [ 1 ] normweergave: normweergave Norm [ 0 .. * ]

Normen die onderdeel zijn van de kaartlaag.

Kaartlaag [ 1 ] gebiedsaanwijzingweergave: gebiedsaanwijzingweergave Gebiedsaanwijzing [ 0 .. * ]

Gebiedsaanwijzingen die onderdeel zijn van de kaartlaag.

Kaartlaag [ 1 ] activiteitlocatieaanduidingweergave: activiteitlocatieaanduidingweergave Activiteit­Locatieaanduiding [ 0 .. * ]

Activiteitlocatieaanduiding(en) die onderdeel zijn van de kaartlaag.

Kaart [ 1 ] kaartlagen: kaartlagen Kaartlaag [ 1 .. * ]
Kaartlaag is specialisatie van OW-object

Identificeerbaar object in een OW-aanlevering

2.6.3 Gegevensgroeptypen

2.6.3.1 Gegevensgroep Kaartextent
Naam Kaartextent
Definitie

Minimum- en maximum van coördinaten die samen een rechthoekig gebied definiëren.

Overzicht attributen
Attribuutnaam Definitie Formaat Card
- min­X

Minimum x-coördinaat.

REAL 1
- min­Y

Minimum y-coördinaat.

REAL 1
- max­X

Maximum x-coördinaat.

REAL 1
- max­Y

Maximum y-coördinaat.

REAL 1

2.6.4 Attribuut- en relatiesoort details

2.6.4.1 Objecttype details
2.6.4.1.1 Kaart
Attribuutsoort details Kaart naam
Naam naam
Herkomst definitie Omgevingswet
Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Kaart nummer
Naam nummer
Definitie

Nummer van de kaart.

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 80
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Kaart kaartlagen
Naam kaartlagen
Gerelateerd objecttype Kaartlaag
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 1 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.6.4.1.2 Kaartlaag
Attribuutsoort details Kaartlaag naam
Naam naam
Definitie

Naam van de kaartlaag

Formaat CHARACTERSTRING
Lengte 255
Indicatie kardinaliteit 0 .. 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Kaartlaag niveau
Naam niveau
Definitie

Niveau waarop de kaartlaag gestapeld wordt bij het opbouwen van de kaart. (1 is het onderste niveau)

Formaat INTEGER
Lengte 80
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Relatiesoort details Kaartlaag normweergave
Naam normweergave
Definitie

Normen die onderdeel zijn van de kaartlaag.

Gerelateerd objecttype Norm
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Kaartlaag gebiedsaanwijzingweergave
Naam gebiedsaanwijzingweergave
Definitie

Gebiedsaanwijzingen die onderdeel zijn van de kaartlaag.

Gerelateerd objecttype Gebiedsaanwijzing
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
Relatiesoort details Kaartlaag activiteitlocatieaanduidingweergave
Naam activiteitlocatieaanduidingweergave
Definitie

Activiteitlocatieaanduiding(en) die onderdeel zijn van de kaartlaag.

Gerelateerd objecttype Activiteit­Locatieaanduiding
Indicatie materiële historie Nee
Indicatie kardinaliteit 0 .. *
Mogelijk geen waarde Nee
2.6.4.2 Gegevensgroeptype details
2.6.4.2.1 Gegevensgroeptype Kaartextent
Attribuutsoort details Kaartextent min­X
Naam min­X
Definitie

Minimum x-coördinaat.

Formaat REAL
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Kaartextent min­Y
Naam min­Y
Definitie

Minimum y-coördinaat.

Formaat REAL
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Kaartextent max­X
Naam max­X
Definitie

Maximum x-coördinaat.

Formaat REAL
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee
Attribuutsoort details Kaartextent max­Y
Naam max­Y
Definitie

Maximum y-coördinaat.

Formaat REAL
Indicatie kardinaliteit 1
Indicatie classificerend Nee
Mogelijk geen waarde Nee
Indicatie identificerend Nee

2.7 Domein Waardelijsten

2.7.1 Codelijsten

Activiteitengroep

Waardelijst voor attribuut groep bij Activiteit, dat zorgt voor filteren en weergave van de symbolisatie van Activiteit op de kaart.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Activiteitengroep.

Activiteitregelkwalificatie

Waardelijst voor attribuut activiteitregelkwalificatie, dat gebruikt moet worden indien type Juridische regel = Regel voor iedereen én annotatie Activiteit en Activiteit­Locatieaanduiding is toegepast.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Activiteitregelkwalificatie.

Adressaat

Waardelijst voor attribuut instructieregel­Taakuitoefening, te gebruiken indien type Juridische regel = Instructieregel en de instructieregel gaat over taakuitoefening.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Adressaat.

Eenheid

Waardelijst voor attribuut eenheid, dat aangeeft in welke grootheid een kwantitatieve waarde wordt uitgedrukt. Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Eenheid.

Gebiedsaanwijzinggroep

Dit is geen echte waardelijst maar een samenstel van enkele andere waardelijsten.

Idealisatie

Vastlegging op welke manier de begrenzing van Locatie geïnterpreteerd moet worden en door het bevoegd gezag bedoeld is.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: http://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Idealisatie

Instrument

Waardelijst voor attribuut instructieregel­Instrument, te gebruiken indien type Juridische regel = Instructieregel en de instructieregel is gericht op een instrument; instrumenten waarover instructieregels gesteld kunnen worden zijn opgesomd in de artikelen 2.23 en 2.25 Ow.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Instrument.

Omgevingsnormgroep

Waardelijst voor attribuut groep bij Omgevingsnorm, dat zorgt voor filteren en weergave van de symbolisatie van Omgevingsnorm op de kaart.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Omgevingsnormgroep.

Omgevingswaardegroep

Waardelijst voor attribuut groep bij Omgevingswaarde, dat zorgt voor filteren en weergave van de symbolisatie van Omgevingswaarde op de kaart.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Omgevingswaardegroep.

Thema

Waardelijst voor attribuut thema bij Juridische regel en Tekstdeel.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Thema.

Type­Gebiedsaanwijzing

Waardelijst voor attribuut type, dat aangeeft welk type Gebiedsaanwijzing wordt geannoteerd.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Typegebiedsaanwijzing.

Typenorm

Waardelijst voor attribuut type bij de objecten Omgevingsnorm en Omgevingswaarde.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Typenorm.

3. Inhoud van waardenlijsten

3.1 Codelijst inhoud

3.1.1 Codelijst details Activiteitengroep

Waardelijst voor attribuut groep bij Activiteit, dat zorgt voor filteren en weergave van de symbolisatie van Activiteit op de kaart.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Activiteitengroep.

Waarde Omschrijving

3.1.2 Codelijst details Activiteitregelkwalificatie

Waardelijst voor attribuut activiteitregelkwalificatie, dat gebruikt moet worden indien type Juridische regel = Regel voor iedereen én annotatie Activiteit en Activiteit­Locatieaanduiding is toegepast.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Activiteitregelkwalificatie.

Waarde Omschrijving

3.1.3 Codelijst details Adressaat

Waardelijst voor attribuut instructieregel­Taakuitoefening, te gebruiken indien type Juridische regel = Instructieregel en de instructieregel gaat over taakuitoefening.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Adressaat.

Waarde Omschrijving

3.1.4 Codelijst details Eenheid

Waardelijst voor attribuut eenheid, dat aangeeft in welke grootheid een kwantitatieve waarde wordt uitgedrukt. Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Eenheid.

Waarde Omschrijving

3.1.5 Codelijst details Gebiedsaanwijzinggroep

Dit is geen echte waardelijst maar een samenstel van enkele andere waardelijsten.

Waarde Omschrijving

3.1.6 Codelijst details Idealisatie

Vastlegging op welke manier de begrenzing van Locatie geïnterpreteerd moet worden en door het bevoegd gezag bedoeld is.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: http://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Idealisatie

Waarde Omschrijving

3.1.7 Codelijst details Instrument

Waardelijst voor attribuut instructieregel­Instrument, te gebruiken indien type Juridische regel = Instructieregel en de instructieregel is gericht op een instrument; instrumenten waarover instructieregels gesteld kunnen worden zijn opgesomd in de artikelen 2.23 en 2.25 Ow.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Instrument.

Waarde Omschrijving

3.1.8 Codelijst details Omgevingsnormgroep

Waardelijst voor attribuut groep bij Omgevingsnorm, dat zorgt voor filteren en weergave van de symbolisatie van Omgevingsnorm op de kaart.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Omgevingsnormgroep.

Waarde Omschrijving

3.1.9 Codelijst details Omgevingswaardegroep

Waardelijst voor attribuut groep bij Omgevingswaarde, dat zorgt voor filteren en weergave van de symbolisatie van Omgevingswaarde op de kaart.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Omgevingswaardegroep.

Waarde Omschrijving

3.1.10 Codelijst details Thema

Waardelijst voor attribuut thema bij Juridische regel en Tekstdeel.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Thema.

Waarde Omschrijving

3.1.11 Codelijst details Type­Gebiedsaanwijzing

Waardelijst voor attribuut type, dat aangeeft welk type Gebiedsaanwijzing wordt geannoteerd.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Typegebiedsaanwijzing.

Waarde Omschrijving

3.1.12 Codelijst details Typenorm

Waardelijst voor attribuut type bij de objecten Omgevingsnorm en Omgevingswaarde.

Toegestane waarden voor deze waardelijst zijn te vinden op: https://standaarden.omgevingswet.overheid.nl/id/waardelijst/Typenorm.

Waarde Omschrijving

4. Technische implementatie IMOW

Dit hoofdstuk beschrijft de technische aspecten van het toevoegen van OW-bestanden aan een aanlevering aan de LVBB. Paragraaf 4.1 schrijft voor welke OW-bestanden moeten worden aangeleverd. Paragraaf 4.2 stelt eisen aan de aanlevering.

De XML-applicatieschema's genoemd in dit hoofdstuk zijn te vinden in: https://register.geostandaarden.nl/xmlschema/tpod/v4.0.0-ic1.

4.1 OW-aanlevering en OW-manifest

Een aanlevering aan de LVBB bevat altijd een bestand met de naam naam manifest-ow.xml. Dit is het OW-manifest. Daarnaast bevat de OW-aanlevering een 0 of meer bestanden met OW-objecten, deze zijn opgesomd in het OW-manifest. Het OW-manifest bevat niet de GML-bestanden; deze staan in het (OP-)manifest.

Regels:

Zie paragraaf 2.1 voor een uitleg van de XML elementen in deze bestanden.

4.1.1 Het aanleveren van OW-objecten in OW-bestanden

In het OW-manifest is beschreven welke OW-bestanden er zijn. Relaties in het IMOW worden geserialiseerd door de identificaties van de gerelateerde objecten op te nemen.

Regels:

  • OW-bestanden moeten voldoen aan het xml-schema in bestanden-ow/generiek/standlevering-generiek.xsd
  • Bij een OW-aanlevering behorend bij een besluit over een omgevingsdocument met artikelstructuur mogen geen andere dan de volgende OW-objecten worden aangeleverd: Regeltekst, Juridische regel, Activiteit, Gebiedsaanwijzing, Omgevingsnorm, Omgevingswaarde, Locatie, Pons, Kaart en Regelingsgebied.
  • Bij een OW-aanlevering behorend bij een besluit over een omgevingsdocument met vrijetekststructuur mogen geen andere dan de volgende OW-objecten worden aangeleverd: Divisietekst, Tekstdeel, Hoofdlijn, Gebiedsaanwijzing, Kaart, Regelingsgebied, Locatie.

4.1.2 Het aanleveren van Geometrie-objecten

Geometrie-objecten in het IMOW zijn gedeeld door STOP en IMOW en worden conform STOP als onderdeel van het GIO aangeleverd. Ze zitten niet in een OW-aanlevering. Vanuit de OW-objecten Gebied, Lijn en Punt wordt middels de relatie 'geometrie' verwezen naar de geometrie in het GIO. Deze verwijzing gebeurt via het 'id' attribuut in het GIO.

In vrijwel alle gevallen moet de geometrie van een Locatie binnen het ambtsgebied van het bevoegd gezag vallen. Vanwege enkele uitzonderingen op deze regel worden aanleveringen die hier niet aan voldoen niet geweigerd, wel kan een waarschuwing gegeven worden.

4.2 Regels voor OW-Aanlevering

Bij het aanleveren dient er rekening gehouden te worden met de volgende aspecten:

4.2.1 Identificatie van OW-objecten

OW-objecten hebben in het DSO een unieke identificatie. Deze uniciteit wordt gewaarborgd door een unieke code die de bronhouder identificeert te combineren met een identificatie van het object binnen het domein van de bronhouder. De bronhouder is degene die het besluit neemt waarmee de regeling wordt ingesteld of gewijzigd.

De wijze van het identificeren van objecten in het IMOW volgt de NEN3610-standaard. De identificatie volgt de volgende reguliere expressie:

nl\.imow-(gm|pv|ws|mn|mnre)[0-9]{1,6}\.(regeltekst|gebied|gebiedengroep|lijn|lijnengroep|punt|puntengroep|activiteit|gebiedsaanwijzing|omgevingswaarde|omgevingsnorm|pons|kaart|tekstdeel|hoofdlijn|divisie|kaartlaag|juridischeregel|activiteitlocatieaanduiding|normwaarde|regelingsgebied|ambtsgebied|divisietekst)\.[A-Za-z0-9]{1,32}
Onderdeel van de reguliere expressie Betekenis
nl.imow- Alle gegevens die worden aangeleverd vanuit het IMOW dienen te starten met nl.imow-
(gm|pv|ws|mn|mnre) keuze voor een code voor de bestuurslaag van de bronhouder: gm voor gemeente, pv voor provincie, ws voor waterschap of mnre voor ministerie. De bronhouder is het bevoegd gezag dat het besluit neemt waarmee de Regeling wordt ingesteld of gewijzigd.
[0-9]{1,6} de overheidscode van de bronhouder, maximaal 6 cijfers
\. een punt
(regeltekst|gebied|gebiedengroep|lijn|lijnengroep|punt|puntengroep|activiteit|gebiedsaanwijzing|omgevingswaarde|omgevingsnorm|pons|kaart|tekstdeel|hoofdlijn|divisie|kaartlaag|juridischeregel|activiteitlocatieaanduiding|normwaarde|regelingsgebied|ambtsgebied|divisietekst) keuze voor de naam van het IMOW objecttype van het object waar de identificatie betrekking op heeft
[A-Za-z0-9]{1,32} Een codereeks van minimaal 1 en maximaal 32 alfanumerieke tekens, te bepalen door de bronhouder

De identificatie als geheel wordt dan bijvoorbeeld: nl.imow-gm0200.gebied.2019000001

4.2.2 Waardelijsten

Voor attributen waarvan de waarde uit een waardelijst komt zijn de toegestane waardes te vinden in de stelselcatalogus.

Regel: Een kenmerk dat als type een waarde in een waardelijst heeft moet een uri uit de betreffende waardelijst bevatten.

4.2.3 Toekennen van OW-objecten aan regelingen

Een OW-object hoort bij een regeling. Als een besluit een regeling wijzigt horen de OW-objecten die in dat besluit ontstaan bij die regeling. Je kunt OW-objecten alleen wijzigen in wijzigingsbesluiten die die betreffende regeling wijzigen. Dit is vastgelegd in de volgende regels:

Regel: Het WorkIDRegeling van de OW-Aanlevering waarin een OW-object ontstaat bepaalt bij welke regeling een OW-object hoort.

Regel: (TPOD1200): Een OW-object mag alleen gewijzigd worden in een OW-aanlevering die hoort bij een besluit dat de regeling wijzigt waar het OW-object bij hoort.

4.2.4 Verwijzingen tussen OW-objecten

Een actief OW-object mag niet verwijzen naar een beëindigd OW-object. Daarom moet een besluit dat een OW-object beëindigt ook alle verwijzingen naar dat OW-object beëindigen. Dit kan alleen als het bevoegd gezag die verwijzingen KAN wijzigen. Daarom geldt de volgende regel die verwijzingen naar OW-objecten van andere bevoegd gezagen inperkt:

Regel: (TPOD1950):

  • Een OW-object behorend bij een regeling niet zijnde een tijdelijk regelingdeel mag alleen verwijzen naar een OW-object behorend bij een regeling van hetzelfde bevoegd gezag, met uitzondering van de relatie bovenliggendeActiviteit van het OW-object Activiteit, waarvoor de specifieke regels van TPOD1951, TPOD1952 en TPOD1953 gelden;
  • een OW-object behorend bij een regeling niet zijnde een tijdelijk regelingdeel mag niet verwijzen naar een OW-object behorend bij een tijdelijk regelingdeel;
  • een OW-object behorend bij een tijdelijk regelingdeel mag alleen verwijzen naar een OW-object behorend bij hetzelfde tijdelijk regelingdeel, met uitzondering van de relatie bovenliggendeActiviteit van de tophaak-Activiteit van het tijdelijk regelingdeel, waarvoor de specifieke regels van TPOD1954 gelden.

4.2.5 Tophaken en de bovenliggendeActiviteit

De activiteiten in het stelsel vormen samen de ‘functionele structuur’. Deze boomstructuur bevat alle Activiteit objecten in de regelingen en de hiërarchie wordt bepaald door de bovenliggendeActiviteit relatie van de OW-Objecten van het type Activiteit. In Figuur 10 is het bovenste deel van functionele structuur getekend. Met Placeholder-Regeling wordt bedoeld de regeling die, met het opschrift Omgevingswet, in het stelsel is ingebracht met uitsluitend het doel om beschikbaar te stellen de bovenste Activiteiten van de functionele structuur zoals ‘Activiteit met gevolgen voor de fysieke leefomgeving’ en ‘Activiteit gereguleerd in het omgevingsplan’, de Activiteiten die zijn genoemd in artikel 5.1 Ow en enkele Activiteiten van de AMvB’s en de Omgevingsregeling. De regels in deze paragaaf zorgen ervoor dat de hiërarchie van de functionele structuur behouden blijft bij wijzigingen.

Figuur 10 : de top van de hiërarchie van de functionele structuur

De volgende regel schrijft de naam en aanwezigheid van een tophaak Activiteit in regelingen voor:

Regel: (TPOD1951):Met uitzondering van AMvB en ministeriële regeling moet in iedere Regeling waarin één of meer Activiteiten zijn geannoteerd één zogenaamde tophaak voorkomen:

  • voor de omgevingsverordening is dat de meest bovenliggende Activiteit van die Regeling; de naam van deze Activiteit moet zijn ‘Activiteit gereguleerd in de omgevingsverordening <naam provincie>’;
  • voor de waterschapsverordening is dat de meest bovenliggende Activiteit van die Regeling; de naam van deze Activiteit moet zijn ‘Activiteit gereguleerd in de waterschapsverordening <naam waterschap>’;
  • voor het omgevingsplan is dat de meest bovenliggende Activiteit van die Regeling; de naam van deze Activiteit moet zijn ‘Activiteit gereguleerd in het omgevingsplan gemeente <naam gemeente>’.

De volgende regels schrjven voor hoe de relatie bovenliggendeActiviteit moet worden ingevuld:

Regel: (TPOD1952): Voor omgevingsverordening, waterschapsverordening en omgevingsplan geldt, in afwijking van het bepaalde in regel TPOD1950, dat de relatie bovenliggendeActiviteit van een Activiteit niet zijnde de tophaak uitsluitend mag verwijzen naar een andere Activiteit die hoort bij dezelfde Regeling.

Regel: (TPOD1953) Voor de relatie bovenliggendeActiviteit van de tophaken geldt, in afwijking van het bepaalde in paragraaf TPOD1950, het volgende:

  • in de omgevingsverordening moet de relatie bovenliggendeActiviteit van de tophaak verwijzen naar de 'Activiteit gereguleerd in de omgevingsverordening' in de Placeholder-Regeling;
  • in de waterschapsverordening moet de relatie bovenliggendeActiviteit van de tophaak moet verwijzen naar de 'Activiteit gereguleerd in de waterschapsverordening' in de Placeholder-Regeling;
  • in het omgevingsplan moet de relatie bovenliggendeActiviteit van de tophaak moet verwijzen naar de 'Activiteit gereguleerd in het omgevingsplan' in de Placeholder-Regeling;
  • in AMvB en ministeriële regeling mag de relatie bovenliggendeActiviteit van een Activiteit uitsluitend verwijzen naar de ‘Activiteit gereguleerd bij AMvB’ of naar een andere Activiteit die hoort bij de Placeholder-Regeling, bij een AMvB of bij een ministeriële regeling.

4.2.6 Tijdelijk regelingdelen

Tijdelijk regelingdelen, zoals beschreven in STOP kunnen door een ander bevoegd gezag worden ingetrokken dan het bevoegd gezag waardoor het is aangemaakt. Voor een tijdelijk regelingdeel geldt de volgende regel:

Regel: (TPOD1954):

  • in een tijdelijk regelingdeel waarin één of meer Activiteiten zijn geannoteerd moet één zogenaamde tophaak voorkomen;
  • de tophaak is de meest bovenliggende Activiteit van het tijdelijk regelingdeel;
  • de naam van de tophaak annex de meest bovenliggende Activiteit moet zijn ‘Activiteit gereguleerd in <citeertitel tijdelijk regelingdeel>’;
  • voor een tijdelijk regelingdeel geldt dat de relatie bovenliggendeActiviteit van de tophaak moet verwijzen naar de tophaak van de regeling waaraan het tijdelijk regelingdeel door middel van het element isTijdelijkdeelVan gekoppeld is.

5. Regels voor de OW-aanlevering als onderdeel van een aanlevering aan de LVBB

Een aanlevering aan de LVBB initieert of wijzigt één of meer regelingen. Om de OW-objecten behorend bij de regeling te maken of te wijzigen koppel je aan de wijziging een OW-aanlevering. Dit hoofdstuk beschrijft eerst op welke manier een OW-aanlevering de collectie OW-objecten bij een regeling wijzigt. Daarna is beschreven hoe de OW-aanlevering in verschillende mutatiescenario's gebruikt kan worden.

Merk op dat bij één aanlevering aan de LVBB, een LVBB-aanlevering, één OW-manifest hoort dat weer verschillende OW-aanleveringen kan bevatten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een Besluit dat meerdere Regelingen wijzigt.

5.1 Basisprincipe van de OW-aanlevering

In STOP-ic zijn vier soorten van aanleveringen die kunnen resulteren in een nieuwe regelingversie. Dit zijn: besluit, revisie, rectificatie en mededeling. In alle gevallen waarin deze aanlevering resulteert in een nieuwe regelingversie is aan die aanlevering een OW-aanlevering gekoppeld die zorgt voor de OW-objecten behorend bij de nieuwe regelingversie.

Bij het specificeren van het bronhouderkoppelvlak van de LVBB zal aan iedere wijziging van een regeling een OW-aanlevering gekoppeld worden.

Wanneer bijvoorbeeld in STOP samenloop van twee besluiten wordt opgelost door het aanleveren van een revisie die de mutaties van beide besluiten verwerkt is er aan die aanlevering een OW-aanlevering gekoppeld die zorgt voor de mutaties van de OW-objecten van beide besluiten.

5.2 Een OW-aanlevering aan de LVBB

Het aanmaken of wijzigen van de collectie OW-objecten behorend bij een Regeling gebeurt met een OW-aanlevering. De OW-aanlevering bevat wijziginstructies die beschrijven hoe de oorspronkelijke collectie OW-objecten getransformeerd moet worden tot de resultaat collectie. Een OW-aanlevering is gekoppeld aan een STOP wijziging waarbij het STOP deel de tekst van de regeling wijzigt en de OW-aanlevering de bij de regeling behorende OW-objecten wijzigt. Een initieel besluit is een speciaal geval omdat deze een Regeling aanmaakt en niet wijzigt, de bijbehorende OW-aanlevering zal dus ook alleen OW-objecten aanmaken.

Een OW-aanlevering heeft zelf de vorm van een collectie OW-objecten. De aanlevering van een OW-object resulteert in een (1) nieuw OW-object, (2) een gewijzigd OW-object of (3) het beëindigen van een OW-object. Deze drie situaties zijn in de volgende paragrafen beschreven:

5.2.1 Een nieuw OW-object

Wanneer een OW-object wordt aangeleverd met een identificatie die nog niet bestond in de tijdlijn van de Regeling ontstaat een nieuw OW-object. Voor een nieuw object geldt de volgende regel:

Regel: Een nieuw OW-object mag niet de status beëindigd hebben. (OZON0104).

5.2.2 Een OW-object wijzigen

Wanneer een OW-object wordt aangeleverd met een identificatie die al bestond in de tijdlijn van de Regeling vervangt het aangeleverde OW-object het bestaande OW-object.

Regel: Een wijziging van een OW-object moet daadwerkelijk een kenmerk van het OW-object wijzigen. (OZON0108).

Hierbij wordt een relatie bij een OW-object ook gezien als een kenmerk.

Regel: Bij het wijzigen van een OW-object moet het een instantie blijven van hetzelfde UML Objecttype.

Toelichting: De objecttypen JuridischeRegel en Locatie zijn abstract (in het UML is de naam cursief) en hebben geen instanties. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een RegelVoorIedereen niet wijzigen in een Instructieregel, maar moet je een nieuw object aanmaken.

De volgende OW-elementen zijn geen OW-objecten en kunnen niet rechtstreeks gewijzigd worden:

  • ActiviteitLocatieaanduiding – deze moet altijd gewijzigd worden vanuit een RegelVoorIedereen.
  • Normwaarde – deze moet altijd gewijzigd worden vanuit een Omgevingsnorm of Omgevingswaarde.
  • Kaartlaag – deze moet altijd gewijzigd worden vanuit een Kaart.

5.2.3 Een OW-object beëindigen

Wanneer een OW-object wordt aangeleverd waarbij het veld status de waarde 'B' heeft dan krijgt het oorspronkelijke OW-object de status beëindigd.

Regel: Het beëindigen van een OW-object is alleen toegestaan als de inhoud van het object, afgezien van het attribuut 'status', exact overeenkomt met de laatst aangeleverde OW-informatie (OZON0107).

5.2.4 Resultaat OW-aanlevering

Een OW-aanlevering bestaat uit een set instructies, die de OW-objecten behorend bij een Regeling toevoegt, wijzigt en/of verwijdert. Na het uitvoeren van de instructies is een nieuwe set OW-objecten ontstaan behorend bij de regeling. Voor de totale set van OW-objecten behorend bij de regeling gelden de volgende regels:

Regels:

  • Een OW-aanlevering mag niet resulteren in wees-objecten dat zijn objecten die niet direct of indirect gekoppeld zijn aan een OP-objectAnnotatie.
  • Een OW-aanlevering mag niet resulteren in verwijzingen naar OW-objecten die beëindigd zijn (OZON0109).
  • Een OW-aanlevering moet resulteren in een Regeling met daarin precies één Regelingsgebied.
  • Een OW-aanlevering moet resulteren in een Regeling met daarin maximaal één Pons object.
  • Voor ieder Lid en Artikel zonder leden in de Regeling die niet gereserveerd of vervallen zijn moet er een Regeltekst object zijn.
  • Er mag hoogstens één Regeltekst-object naar een Artikel/Lid verwijzen.(TPOD2050).
  • Er mag hoogstens één OW Divisietekst-object naar een OP Divisietekst verwijzen (TPOD2052).

5.3 Wanneer gebruik je een OW-aanlevering aan de LVBB

noot: De inhoud van deze paragraaf wordt afgestemd met de nog op te leveren nieuw versie van het BHKV.

Er is een aantal aanlevering aan het BHKV waarbij een OW-aanlevering gebruikt kan worden om de OW-objecten bij een regeling te wijzigen. Deze worden in de volgende paragrafen behandeld:

5.3.1 OW-aanlevering bij Besluit dat Regeling initieert of wijzigt

Wanneer het bevoegd gezag besluit om een omgevingsdocument te initiëren of te wijzigen moet het voor de bekendmaking van dat besluit een Aanlevering naar de LVBB sturen. Aan deze aanlevering moet altijd een OW-aanlevering gekoppeld zijn die de OW-objecten behorend bij.

Voor een OW-aanlevering die hoort bij een Besluit dat een Regeling wijzigt geldt:

Regel: De attributen 'workIDRegeling', 'doelID' en 'expresionIDRegeling' van een OW-aanlevering corresponderen met precies één nieuwe regelingversie die in een aanlevering wordt aangemaakt.

5.3.2 OW-aanlevering bij rectificatie, revisie of mededeling

Ook de aanlevering van een STOP rectificatie, revisie of mededeling kan resulteren in een nieuwe regelingversie. Hoe deze precies aangeleverd gaan worden is nog niet gespecificeerd maar naar verwachting zal het veel lijken op het aanleveren van een besluit.

5.3.3 Beëindigen van OW-objecten behorend bij een ingetrokken regeling

Wanneer een Regeling wordt ingetrokken worden alle OW-objecten bij die regeling beëindigd.

Regel: Aan de intrekking van een Regeling is geen OW-aanlevering gekoppeld.

5.3.4 Het aanleveren van een Ontwerpbesluit

In STOP kunnen ontwerpregelingen gemaakt worden met een ontwerpbesluit. Zo'n besluit wijzigt de tekst en de OW-objecten behorend bij een bestaande regelingversie.

Voor een STOP ontwerpbesluit gelden de volgende regels:

  • Het soortprocedure (c.q. proceduretype) is ontwerp (i.p.v. definitief).
  • De ConsolidatieInformatie mag geen tijdstempels bevatten.

Voor een IMOW ontwerpbesluit zijn de regels niet anders dan een regulier besluit.

6. Onderdelen van STOP relevant voor IMOW

Dit onderdeel is niet normatief.

Dit hoofdstuk beschrijft STOP onderdelen die relevant zijn voor het IMOW. Enkele dingen worden toegelicht vanuit OW-perspectief, omdat de samenhang met de OP-standaard relevant is. Paragraaf 6.1 beschrijft de consolidatieinformatie uit een Regeling. In paragraaf 6.2 worden GIO’s beschreven. In paragraaf 6.3 staan regels voor het aanleveren van GML.

Zie de STOP [STOPIC] en het CIM-OP [CIMOP] voor meer details.

6.1 ConsolidatieInformatie

In het STOP deel van de aanlevering wordt ConsolidatieInformatie meegeleverd. De ConsolidatieInformatie bepaalt de tijdlijn van de regelingen en informatieobjecten die ontstaan uit een Besluit. Diezelfde tijdlijn geldt voor de OW-objecten.

Figuur 11 toont de klasse 'Consolidatie Informatie' van het CIM-OP. Deze bevat de informatie die noodzakelijk is om de aanlevering te consolideren tot een Regeling. Voor IMOW zijn de volgende aspecten van belang:

Figuur 11 Consolidatieinformatie in STOP

6.2 GIO’s en Norm GIO’s

Bij het aanleveren van een besluit volgens STOP worden geografische objecten aangeleverd als GIO’s (geografische informatieobjecten). Dit is één van de twee soorten informatieobjecten die in STOP kunnen worden meegeleverd (de andere zijn PDF-documenten). Figuur 12 bevat het UML diagram van de 'GIO versie' uit het CIM-OP. Voor IMOW zijn de volgende aspecten van belang:

Indien er normen vastgelegd worden aan de OW-kant, dan bevat het GIO 'Norm informatie' en de Locaties van het GIO bevatten een 'Normwaarde'. Hiervoor geldt:

Figuur 12 GIO in STOP

6.3 Regels voor het aanleveren van GML

OW Geometrie objecten worden aangeleverd via het GIO in GML. Voor de aangeleverde GML gelden de volgende regels:

Het functioneren van de landelijke voorziening wordt gewaarborgd door geometrie die ver buiten Nederland en exclusieve economische zone ligt te weigeren.

Regel: Alle geometrieën in een omgevingsdocument moeten liggen binnen de geometrie van Nederland met inbegrip van de exclusieve economische zone (EEZ).

OZON valideert hierop door een geometrie die buiten en naar buiten afgeronde bounding box rondom het genoemde gebied ligt te weigeren.

A. Bijlage: versiehistorie

In de versiehistorie wordt met WELT-xx verwezen naar de Wensen en Eisen Lijst voor de TPOD-standaard. Deze lijst bevat meldingen en wijzigingsverzoeken die door gebruikers van de standaard zijn ingediend. De ingediende meldingen zijn te vinden via https://www.geonovum.nl/geo-standaarden/meldingen.

Omdat het document grondig is geherstructureerd zijn de paragraafverwijzingen tot versie 3.0.1 niet meer geldig en die zijn verwijderd.

Versie Datum Wijziging
V1.0.3 2020-10-30 standBestand hernoemd naar owBestand.
Hoogte toegevoegd bij Gebied/Lijn/Punt.
Disclaimer toegevoegd over gebruik hoofdletters bij code bestuurslaag (WELT-76).
Disclaimer toegevoegd over het gebruik van juridische regel bij artikel (WELT-86).
Disclaimer toegevoegd over het niet mogen gebruiken van bogen en cirkels WELT-59).
Afbeelding van ID’s (WELT-77) aangepast.
Richtlijn grootte van bestanden aangepast van 50MB naar 10MB (weer aangepast in nieuwe RC).
Inleidende zin bij procedurestatus verbeterd (WELT-82).
Het gebruik van Ambtsgebied mogelijk gemaakt (WELT-84).
SymbolisatieItem toegevoegd.
Regels voor aanleveren van geometrieën bijgesteld in 4.1.2 (WELT-107).
Afbeeldingen aangepast o.b.v. nieuwe objecten.
Fout bij element hoogte binnen locatie hersteld in 3.8.
V1.0.4 2021-04-13 Aangegeven dat het manifest-ow verplicht is.
V2.0.0-rc 2021-06-15 Aangegeven dat het manifest-ow verplicht is (WELT-151).
Tekstdeel toegevoegd in het schema van vrijetekststructuur (WELT-132).
Maximale veldlengtes opgenomen in de documentatie.
Beschrijving omtrent het gebruik van eenheid aangepast (WELT-166).
Gebiedsaanwijzing toegevoegd bij Tekstdeel (WELT-122).
Aanpassen documentatie Regelingsgebied (WELT-155).
Het ambtsgebied-object aangepast n.a.v. bevindingen.
Hoofdstuk over GIO’s en richtlijnen om vanuit OW te komen tot GIO’s toegevoegd.
Hoofdstuk toegevoegd over Muteren.
V2.0.0 2021-06-29 in 4.2.1 objecttypen aangevuld met de ontbrekende objecttypen.
in 3.8.3 de definitie van Ambtsgebied aangepast.
in 5.1 een toelichting geplaatst omtrent de tijdslijnen van gegevens die niet in IMOW zitten.
in 5.2 de toelichting omtrent Regelingsgebied aangepast.
Aangepast dat ontwerpversies wel ConsolidatieInformatie mag bevatten, maar geen tijdstempels (binnen de ConsolidatieInformatie).
V2.0.1-rc 2021-12-17 In 4.2.1 de reguliere expressie hersteld.
Disclaimer over de volgorde van XML-elementen opgenomen.
Aangegeven dat de Pons geldt voor bestemmingsplannen die niet meer getoond worden (WELT-182).
Tekstdeel-foutjes hersteld (toelichting van element).
SymbolisatieItem-foutjes hersteld (toelichting van element, en gebruik status en procedurestatus-elementen).
Aangepast dat het verboden is geworden om de oude RegelingVersieInformatie mee te sturen en tekstuele verbeteringen (WELT-171).
Aanvulling van integrale tekstvervanging.
V2.0.2 2023-01-09 In de alle hoofdstukken tekstuele aanpassingen gedaan om de leesbaarheid van de standaard te vergroten.
Paragraaf over bestandsgrootte geschrapt omdat dit nu elders geregeld is (WELT-196).
Toevoegen van UML diagrammen Kaart en Kaartlaag en SymbolisatieItem (WELT-201).
Toevoegen van UML diagram OwObject (WELT-199). Voor duidelijkheid ook OP-object toegevoegd.
Aanscherpen tekst over identificatie ActiviteitLocatieaanduiding (WELT-194).
Toevoegen van UML diagram Locatie en toestaan MultiPoint en MultiCurve (WELT-191).
De tekst in over integrale tekstvervanging verduidelijkt (WELT-184).
Verhelderd dat nu niet is toegestaan dat twee Locaties naar dezelfde geometrie verwijzen maar dat er niet op gevalideerd wordt en dat het uit de standaard gaat verdwijnen. (WELT-173).
Naamgeving OwObject aangepast naar OW-object.
Paragraaf over intrekken en vervangen herschreven met gelijkblijvend inhoud. De noot dat Integrale tekstvervanging momenteel niet werkt bij Regelingen met vrijetekststructuur is verwijderd omdat het nu wel werkt.
Teksten over Pons aangescherpt. (WELT-205)
V2.0.3 2023-09-01 Redactionele wijzigingen ter verbetering van de leesbaarheid en publicatie als html document.
Expliciet beschreven dat het wijzigen van het type van een OW-object niet is toegestaan. (redactionele wijziging)
De wijzigingsmethode Intrekken & vervangen als alternatief voor renvooi is niet meer toegestaan en wordt niet meer beschreven (WELT-253) .
3.0.0 2023-12-15 Toekennen van OW-objecten aan Regelingen verwerkt. Inclusief het verbieden van verwijzingen tussen regelingen van verschillende bevoegd gezagen.
Diverse redactionele wijzigingen waaronder: Uitleg van het status veld herschreven en paragraaf en uitleg over het veld procedurestatus herschreven (WELT-268).
Verwijzing naar versie xsd opgenomen.
Noot toegevoegd dat directe mutaties alleen voor foutherstel via de beheerders van het stelsel toegankelijk zijn (WELT-274).
Dit is de eerste versie die in html is gepubliceerd. Eerdere versies zijn te vinden op: https://github.com/Geonovum/TPOD/tree/master/CIMOW.
3.0.1 2023-12-27 Foutieve diagrammen in Figuur 3 en 4 gerepareerd.
4.0.0-ic 2024-04-19 De mogelijkheid om geen geldigOp datum mee te geven uit de tekst gehaald. Modelmatig was dit al niet mogelijk.
Verdere wijzigingen staan vermeld aan het begin van dit document

B. Index

B.1 Begrippen gedefinieerd door deze specificatie

B.2 Begrippen gedefinieerd door verwijzing

C. Referenties

C.1 Informatieve referenties

[BASISGEO]
Basisgeometrie. Geonovum. 20200930. Vastgesteld. URL: https://docs.geostandaarden.nl/nen3610/def-st-basisgeometrie-20200930/
[CIMOP]
Conceptueel Informatiemodel Omgevingswet (CIMOW). Geonovum. 2022-01-07. Definitief. URL: https://geonovum.github.io/TPOD/CIMOW/CIMOW_v2.1.0.pdf
[CIMOW]
Conceptueel Informatiemodel Omgevingswet (CIMOW). Geonovum. 2022-01-07. Definitief. URL: https://geonovum.github.io/TPOD/CIMOW/CIMOW_v2.1.0.pdf
[LVBBBHKV]
Documentatie LVBB Bronhouderkoppelvlak. KOOP. Definitief. URL: https://koop.gitlab.io/lvbb/bronhouderkoppelvlak/index.html
[MIM]
MIM - Metamodel Informatie Modellering. Geonovum. 2022-02-17. Definitief. URL: https://docs.geostandaarden.nl/mim/def-st-mim-20220217/
[NEN3610_2022]
Basismodel geo-informatie. NEN. 2020-06-20. Definitief. URL: https://www.nen.nl/nen-3610-2022-nl-296137
[STOPIC]
Standaard Officiële Publicaties 1.4.0-ic. KOOP. 2024-04-12. Implementatie Kandidaat. URL: https://koop.gitlab.io/STOP/standaard/1.4.0-ic/index.html
Geonovum Informatiemodel - Consultatieversie