Beheerplan geo-standaarden

Beheer van de basisset geo-standaarden

Geonovum Beheerdocumentatie
Consultatieversie

Deze versie:
https://docs.geostandaarden.nl/gbd/cv-bd-gsb-20241219
Laatst gepubliceerde versie:
https://docs.geostandaarden.nl/gbd/gsb/
Laatste werkversie:
https://geonovum.github.io/Geo-standaarden-beheerplan/
Vorige versie:
https://docs.geostandaarden.nl/gbd/def-bd-gsb-20210818/
Redacteurs:
Monique van Scherpenzeel (Geonovum)
Dick Krijtenburg (Geonovum)
Friso Penninga (Geonovum)
Auteurs:
Monique van Scherpenzeel (Geonovum)
Dick Krijtenburg (Geonovum)
Doe mee:
GitHub Geonovum/Geo-standaarden-beheerplan
Dien een melding in
Revisiehistorie
Pull requests

Status van dit document

Dit is een consultatieversie. Commentaar over dit document kan gestuurd worden naar

1. Inleiding

1.1 Samenvatting

Open geo-standaarden zorgen ervoor dat geo-informatie betekenisvol voor diverse taken en in verschillende softwarepakketten te gebruiken is. Geonovum ontwikkelt en beheert de Nederlandse basisset van geo-standaarden voor het vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar maken van geo-informatie. Mensen die in de praktijk gebruik maken van deze standaarden hebben vragen over de toepassing ervan, willen weten welke ontwikkelingen er spelen en hebben mogelijk suggesties voor aanpassingen van deze standaarden. In dit document worden de verschillende beheeraspecten beschreven zoals implementatieondersteuning, wijzigingsproces, governance, etc. zodat iedere organisatie die de basisset geo-standaarden gebruikt hun weg weten te vinden in de geo-standaarden.

De basisset geo-standaarden kan worden onderverdeeld in:


Concreet bestaat de basisset geo-standaarden uit: De basisset geo-standaarden staat op de Pas-toe-of-leg-uit-lijst van het Forum Standaardisatie.

Onder standaarden worden hier niet verstaan praktijkrichtlijnen, werkafspraken, handreikingen of andersoortige publicaties over de geo-standaarden. Deze type publicaties gaan in op de toepassing van de standaarden in de praktijk, de standaarden zelf beschrijven de vereisten.

1.2 Beheer en doorontwikkeling van de geo-standaarden

De maatschappij beter laten presteren met geo-informatie. Dat is waar wij bij Geonovum sinds 2007 dagelijks aan werken. Onze ambitie is een geodata infrastructuur waarop je letterlijk en figuurlijk kunt bouwen. Of je nu geo-specialist bent, beleidsregels maakt, een vergunning aanvraagt of apps bouwt. Wij doen dit door ontwikkelingen rond geo-informatie te verkennen, door partijen te verbinden en door gemaakte afspraken in standaarden te verankeren. Dit doen wij in opdracht van en voor de overheid. Bij de ontwikkeling van standaarden volgen wij de FAIR principes: geodata moeten Findable (vindbaar) zijn, Accessible (toegankelijk), Interoperable (interoperabel) en Reusable (herbruikbaar).

Het beheer van onze standaarden geven wij gestalte en voeren wij uit in de context van de standaarden, architectuur en voorzieningen en de gebruikers in de keten. Leidraad in bij het (door)ontwikkelen en beheren van standaarden is het Beheer en Ontwikkel Model Open Standaarden: BOMOS. Geonovum gebruikt BOMOS voor alle standaarden die het in beheer heeft, om te garanderen dat deze open zijn volgens de definitie die BOMOS hieraan geeft. De toepassing van BOMOS zorgt er bovendien voor dat standaarden die Geonovum beheert en ontwikkelt in aanmerking komen voor plaatsing op de lijst verplichte standaarden en op de lijst met aanbevolen standaarden van het Forum Standaardisatie. Geonovum heeft voor het beheer van de geo-standaarden in 2014 van het Forum Standaardisatie en Nationaal Beraad Digitale Overheid het predicaat ‘uitstekend beheerproces’ ontvangen. Dit beheerplan is ingericht op basis van de BOMOS activiteiten zoals in figuur 1 weergegeven.

In de figuur is het Beheer- en Ontwikkelmodel weergegeven: een gelaagde structuur van onderwerpen die nodig zijn voor het ontwikkelen en beheren van een open standaard.
Figuur 1 De structuur van het Beheer- en Ontwikkelmodel voor Open Standaarden

1.3 Leeswijzer

In dit beheerplan geven wij per BOMOS hoofdactiviteit aangeven welke activiteiten we uitvoeren voor het beheer en de doorontwikkeling van de geo-standaarden. Achtereenvolgens komen in dit beheerplan aan de orde:
Hoofdstuk 2 - strategie
Hoofdstuk 3 - tactiek
Hoofdstuk 4 - operationeel
Hoofdstuk 5 - implementatieondersteuning
Hoofdstuk 6 – communicatie

2. Strategie

Governance, visie en financiën zijn de strategische activiteiten voor het beheer van de geo-standaarden.

2.1 Governance

Geonovum is een overheidsstichting met een onafhankelijk bestuur, een Raad van Toezicht en een programmaraad. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening benoemt de leden van onze Raad van Toezicht. Onze missie, doelen, taken en jaarlijkse uitvoeringsplan staan op de Geonovum website. De programmaraad adviseert het bestuur over de inhoud en prioriteiten voor het basisprogramma en over onze andere werkzaamheden. De ontwikkeling en het beheer van de geo-standaarden is een basistaak van Geonovum en is belegd in ons basisprogramma. De programmaraad treedt op als stuurgroep. De programmaraad beoordeelt en beslist over deze wijzigingsvoorstellen en stelt een nieuwe (versie) van de standaard vast van geo-standaarden die bij Geonovum in beheer zijn. Ook is de programmaraad aanspreekpunt voor klachten over het beheer van de standaarden door Geonovum. De programmaraad bestaat uit vertegenwoordigers van publieke organisaties in het geo-werkveld. Zij zijn de voornaamste belanghebbenden van Geonovum.

Organogram Geonovum
Figuur 2 Organogram Geonovum


Jaarlijks adviseert de programmaraad aan het bestuur bindend over de inhoud van het basisprogramma. De Raad van Toezicht keurt het uitvoeringsplan, waarin het basisprogramma is opgenomen, goed voordat het bestuur het uitvoeringsplan vaststelt. Eenmaal per kwartaal rapporteert Geonovum aan de programmaraad en het bestuur over de voortgang in het basisprogramma. Samenwerking met andere standaardisatieorganisaties is onderdeel van de governance. Mocht de beheertaak van Geonovum voor de basisset geo-standaarden vervallen, dan zullen de intellectuele eigendomsrechten overgaan naar de nieuwe beheerder of bij gebrek daaraan aan het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

2.2 Visie

Er zijn verschillende standaarden voor het vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar maken van geo-informatie. Elke standaard speelt een eigen rol en in samenhang toegepast zorgen ze voor de interoperabiliteit in een geo-informatie infrastructuur. Om geo-informatie zo laagdrempelig mogelijk te ontsluiten is er in Nederland de Nationale Geo-Informatie Infrastructuur (NGII). De NGII als concept is het geheel van datasets (geo-informatie bronnen), data diensten, metadata, standaarden, voorzieningen, organisatie en afspraken voor de efficiënte uitwisseling van en toegang tot geo-informatie. Een vraaggedreven infrastructuur, die de kracht van geo-informatie laagdrempelig inzetbaar maakt voor de grote maatschappelijke opgaven is de toekomst. Welke daarbij een rol spelen, hoe de afzonderlijke ontwikkelingen met elkaar samenhangen en zicht verhouden tot Europese ontwikkelingen rond data en digitalisering is beschreven in de Whitepaper Visie op upgrade Nederlandse Geo-informatie Infrastructuur(NGII). Het Raamwerk Geo-Standaarden helpt daarbij. Het benoemt de internationale en nationale standaarden die voor Nederland binnen het geo-domein van toepassing zijn voor aansluiting met andere domeinen. Het raamwerk houdt rekening met aansluiting op de Europese geo-informatie infrastructuur en borgt integratie van het geo-informatie domein in de Nederlandse digitale overheid.

2.3 Financiën

Het beheer van de basisset geo-standaarden is onderdeel van ons basisprogramma. Dit programma wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, het Kadaster en van de Geologische Dienst Nederland TNO. Jaarlijks wordt bepaald welk deel van de basisfinanciering besteed wordt aan het standaardisatiewerk en daarmee het beheer van de basisset geo-standaarden. Over de besteding van de basisfinanciering leggen wij verantwoording af aan onze subsidieverleners en via het jaarverslag, inclusief jaarrekening voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring.

3. Tactiek

Community, architectuur, rechtenbeleid, adoptie en erkenning, kwaliteitsbeleid en benchmarking zijn de tactische activiteiten voor het beheer van de geo-standaarden.

3.1 Community

Geonovum heeft een onafhankelijke positie als beheerder van de geo-standaarden. Het ontwikkelen en beheren van standaarden doen wij open en transparant. Betrokkenheid van de gemeenschap bij de verdere doorontwikkeling van de geo-standaarden is voor het gebruik en het draagvlak ervan van groot belang. De geo-standaarden gelden en worden gebruikt door publieke en private organisaties en bijvoorbeeld kennisinstellingen. Zij vormen samen de community. Alle publieke en private stakeholders, hebben inspraak over beheer en ontwikkeling van de betreffende geo-standaard (in vorm van leveranciers overleggen of klankbordgroepen) maar zijn niet beslissingsbevoegd. Aan deze inspraak zijn geen kosten verbonden.

Als er behoefte is aan (verdere) ontwikkeling van een standaard, stellen we hiervoor een werkgroep in. Werkgroepen staan voor iedereen open en er volgt altijd een openbare consultatie voor een nieuwe standaard of nieuwe versie van een standaard. Tijdens het maken van een standaard betrekken we relevante softwareleveranciers in het proces om het risico op een implementatiekloof zo klein mogelijk te houden.

Geonovum informeert en betrekt de geo-community via haar website en via haar nieuwsbrief ‘De Geostandaard’. Automatisch op de hoogte blijven kan door aan te melden via de Geonovum website. Vanuit de community worden (al dan niet ad hoc) werkgroepen gevormd voor het klankborden over ontvangen verbeterverzoeken en de ontwikkeling van oplossingen op het moment dat dit nodig is. Geonovum werkt daarnaast samen met andere standaardisatieorganisaties zowel in als buiten het geo-informatie domein, bijvoorbeeld Informatiehuis Water, BIJ12, Logius.

3.2 Architectuur

De overheid beter laten presteren met geo-informatie. Dat is waar Geonovum dagelijks aan werkt. We doen dat door de toegankelijkheid van geo-informatie te verbeteren en door de uitwisseling van geo-informatie onderling en met andere soorten gegevens mogelijk te maken. Dit doen wij zowel in de context van de Nederlandse geo-informatie infrastructuur (NGII) als in de context van specifieke toepassingsdomeinen met standaarden.

3.2.1 Internationale standaarden

Voor de nationale geo-standaarden geldt dat deze ontwikkeld zijn op basis van internationale standaarden, aangevuld met de voor Nederland geldende specifieke eisen. Op het moment dat een nationale standaard (een toepassingsprofiel genaamd) is ontwikkeld, geldt dat een nationale standaard leidend is. Is er geen nationale standaard, dan geldt de Europese standaard en als er geen Europese standaard is, geldt een internationale, wereldwijde standaard.

Internationaal zijn voor Nederland de geo-standaarden afkomstig van standaardisatie organisaties ISO/TC 211 Geographic information/Geomatics, het Open Geospatial Consortium (OGC) en het World Wide Web Consortium (W3C) van groot belang. ISO/TC211 en het OGC maken technische geo-standaarden, die Nederland semantisch en technisch invult. Deze geo-standaarden organisaties hebben liaisons met de algemene ICT en Internet standaardisatie organisaties zoals het W3C. Geonovum participeert namens Nederland actief in deze drie internationale standaardisatie organisaties. Ook internationale en nationale regelgeving heeft impact op de keuze voor standaarden. Vanuit Europa zijn onder meer de standaarden relevant die vallen onder de Europese INSPIRE kaderrichtlijn. Deze richtlijn beschrijft technische afspraken die uitwisseling van geo-informatie mogelijk maakt over 34 thema’s met betrekking tot de fysieke leefomgeving en het milieu. De INSPIRE richtlijn geldt specifiek voor publieke organisaties (de overheid) van de Europese lidstaten. De INSPIRE standaarden zijn gebaseerd op internationale geo-standaarden voor het vinden, bekijken en downloaden van data. De INSPIRE data specificaties voor de thema’s hebben een duidelijke relatie met de informatiemodellen voor verschillende domeinen en sectoren in Nederland.

In de afgelopen paar jaren heeft de Europese Commissie (EC) tevens meerdere wetsvoorstellen m.b.t. digitalisering en data gedaan die de komende jaren vorm krijgen. Gezamenlijk vormen ze de geopolitieke positionering ten aanzien van digitalisering en data van de Europese Unie. Centraal in die propositie is het benutten van de maatschappelijke waarde van digitalisering en data, en gelijktijdig het versterken en beschermen van de individuele rechten van burgers. De voorstellen zijn in 2020 en 2021 gedaan, en zijn vastgesteld dan wel momenteel in onderhandeling. De bekend gemaakte feitelijke informatie over de inhoud van de voorstellen, de activiteiten van de EC, en de bekende tijdslijnen t.a.v. implementatie worden gedeeld in de Handreiking EU Informatie m.b.t. digitale en data-strategie.

Tot slot is ook nationale wet- en regelgeving van invloed op het toepassen van de geo-standaarden, zoals de Nederlandse basisregistraties en de Omgevingswet. Deze Nederlandse profielen van standaarden zijn gebaseerd op of opgelijnd met de internationale en Europese profielen. Het deel van de Nederlandse geo-standaarden profielen dat zorgt voor het functioneren van de nationale geo-informatie infrastructuur heeft een aparte positie op de 'pas toe of leg uit' lijst van verplichte open standaarden van het Forum Standaardisatie van de Nederlandse digitale overheid. Deze geo-standaarden zijn van primair belang in het aansluiten van geo-informatie op de digitale overheid.

Het nationale NEN3610 Basismodel voor geo-informatie
Figuur 3 Het nationale NEN3610 Basismodel voor geo-informatie

3.2.2 Raamwerk van geo-standaarden

Bij de opzet en ontwikkeling van een geo-informatie infrastructuur is het de uitdaging om steeds de juiste set standaarden te kiezen. Het Raamwerk van Geo-Standaarden helpt daarbij. Het benoemt de internationale en nationale standaarden die voor Nederland binnen het geo-domein van toepassing zijn voor aansluiting met andere domeinen. Het raamwerk houdt rekening met aansluiting op de Europese geo-informatie infrastructuur en borgt integratie van het geo-informatie domein in de Nederlandse digitale overheid. Het Raamwerk van geo-standaarden is geschreven voor iedereen die geodatasets vastlegt, uitwisselt en beheert en voor iedereen die informatiebeleid maakt. Het doel van het Raamwerk van geo-standaarden is om uit de grote verscheidenheid aan standaarden de juiste set te kiezen: die standaarden die nodig zijn om geodata vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar te maken. Wij baseren de keuzes voor standaarden in het Raamwerk op de volgende uitgangspunten: internationale aansluiting, volwassenheid en openheid van deze geo-standaarden en brede adoptie en gebruik. Het toepassen van de in dit raamwerk opgenomen geo-standaarden, draagt bij aan een solide geo-informatie infrastructuur, in lijn met internationale ontwikkelingen en aansluitend op de nationale digitale overheid.

3.2.3 Metamodel voor informatiemodellering

Het Metamodel voor Informatiemodellering (MIM) heeft als doel alle informatiemodellen in Nederland nog beter op elkaar aan te laten sluiten. Het beschrijft de 4 lagen, niveaus binnen een Informatiemodel:

  • Niveau 1: Model van Begrippen
  • Niveau 2: Conceptueel Informatiemodel
  • Niveau 3: Logisch model of gegevensmodel
  • Niveau 4: Fysiek of Technisch model

Een typisch Geonovum Informatiemodel bevat in ieder geval niveau 2 en 3 en bij voorkeur ook niveau 1. Niveau 4 wordt gemaakt door de ontwikkelaar/ bouwer van het systeem waarin ons informatiemodel wordt gebruikt.

3.2.4 Nederlandse Overheid Referentie Architectuur

De Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA) is het interoperabiliteitsraamwerk voor de Nederlandse overheid en vertaalt daartoe wetgeving, beleid en standaarden naar architectuurprincipes, beschrijvingen en modellen. Het is een beschrijving van uitgangspunten voor het inrichten van de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid. NORA is relevant voor de uitvoering van alle publieke taken door publieke en private organisaties. De geo-standaarden moeten ook passen binnen de NORA, de architectuur van alle overheidsorganisaties in Nederland. Ook principes als Vindbaarheid, Toegankelijkheid en Transparantie zijn belangrijk in NORA evenals voor de nationale geo-informatie infrastructuur. NORA stelt ook de “pas-toe-of-leg-uit” lijst van het Forum Standaardisatie verplicht. Een basisset met geo-standaarden staat ook op de 'pas-toe-of-leg-uit' lijst. De vermelding op deze lijst draagt bij aan de 'verankering' van de geo-standaarden en geo-informatie infrastructuur in de nationale digitale overheid. Het Raamwerk van geo-standaarden is een aanvulling op en een verdieping van het NORA thema GEO.

3.3 Rechtenbeleid

Het onderwerp rechtenbeleid uit BOMOS vertaalt zich naar gebruiksvoorwaarden van de producten van de standaarden. Niet alleen voor de documentatie maar ook voor de technische bestanden. Daarbij staat centraal dat Geonovum open standaarden ontwikkelt en beheert. Geonovum hanteert Creative Commons om voor de producten van de standaarden aan te geven voor wie op welke wijze de standaarden beschikbaar zijn. Elk nieuw document dat vanaf 1 januari 2018 door Geonovum wordt gepubliceerd, is voorzien van de volgende licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.nl (kort: CC BY-ND 4.0). In het geval dat (delen van) standaarden zijn opgenomen in wet- en regelgeving (zoals het geval is bij de RO Standaarden) dan zijn de gebruiksvoorwaarden van Geonovum niet van toepassing.

Geonovum dient er zelf voor zorg te dragen dat de documentatie van onze standaarden digitaal toegankelijk is. Dit is een gebruiksvoorwaarde die vanuit wet- en regelgeving wordt gesteld.

3.4 Adoptie en erkenning

Het gebruik van de basisset geo-standaarden is niet vanzelfsprekend. De toepassing ervan in de praktijk is ons uiteindelijke doel. Werkgroepen zijn hierbij van wezenlijk belang. Voor de adoptie en erkenning van de geo-standaarden door het werkveld heeft Geonovum onder andere de basisset geo-standaarden aangeboden aan Forum Standaardisatie. Zij publiceren lijsten met open standaarden die door hen zijn goedgekeurd, waaronder de basisset geo-standaarden. Daarnaast adviseren zij in het gebruik van open standaarden.

We maken geen gebruik van certificering. In samenwerking met NEN normcommissie 351 240 Geo-informatie streven wij naar adoptie en erkenning van het Basismodel Geo-informatie (NEN 3610). Voor NEN 3610 hebben we een conformiteitstoets.

3.5 Kwaliteitsbeleid en benchmarking

De verbindende kracht van standaardisatie in vindbare, toegankelijke, uitwisselbare en herbruikbare geo-informatie:


Op basis van de kwaliteitsinstrumenten van BOMOS werken we verder aan de kwaliteit van de standaarden en het beleid dat toeziet op de kwaliteit van implementaties van de geo-standaarden.

4. Operationeel

Initiatie, wensen en eisen, ontwikkeling, uitvoering, documentatie en hulpmiddelen zijn onderdeel van de operationele activiteiten voor het beheer van de geo-standaarden.

4.1 Initiatie

Initiatie gaat over nieuwe ontwikkelingen in het geo-informatiedomein die beslag krijgen in de basisset geo-standaarden. Identificatie van nieuwe ideeën voor bijvoorbeeld een nieuwe specificatie of een Nederlands profiel van een internationale standaard en alle activiteiten die horen bij het succesvol optuigen daarvan behoren tot initiatie. De leden van het standaardenteam van Geonovum maar ook ons netwerk signaleren de nieuwe ontwikkelingen.
Als Geonovum nemen wij deel aan de werkgroepen van internationale standaarden om deze te vertalen naar het Nederlandse geo-informatiedomein. Ook zetten wij zelf testbeds en hackatons in om nieuwe ontwikkelingen te verkennen.

4.2 Wensen en eisen

Standaarden in beheer en gebruik ontwikkelen zich door. Belanghebbenden, gebruikers van de standaard, kunnen bij Geonovum wijzigingsverzoeken indienen variërend van wensen tot eisen. Op basis van het wijzigingsprotocol geo-standaarden nemen wij de wijzigingsverzoeken in behandeling en voeren wij ze door. Het wijzigingsprotocol is alleen van toepassing op de basisset geo-standaarden die in beheer zijn bij Geonovum:


Het wijzigingsprotocol geo-standaarden is ook van toepassing op elke nieuwe standaard die door Geonovum als basis geo-standaard wordt geclassificeerd, mits Geonovum deze in beheer heeft. Het wijzigingsprotocol geo-standaarden is niet van toepassing op de domeinstandaarden die Geonovum in beheer heeft; iedere domeinstandaard in beheer bij Geonovum heeft een eigen wijzigingsprotocol dat in lijn is met het wijzigingsprotocol geo-standaarden.

Wijzigingsverzoeken worden gebundeld tot een wijzigingsvoorstel. Het wijzigingsprotocol geeft richting aan het wijzigingsproces dat het wijzigingsvoorstel doorloopt tot het vaststellen van de nieuwe X- of Y-versie van de standaard door de programmaraad, zie figuur 2. Z-wijzigingen worden door Geonovum zelf uitgevoerd zonder tussenkomst van de programmaraad. Onderdeel van het wijzigingsproces is versiebeheer.

Proces vaststellen nieuwe standaard
Figuur 4 Proces vaststellen nieuwe standaard

4.3 Ontwikkeling

Een standaard kent verschillende levensfasen, zie figuur 5. Iedere standaard in beheer kent deze levensfasen. Vanaf de implementatie/ groeifase is de standaard in beheer en ontwikkelt zich deze door.
Bij de doorontwikkeling van de standaard doorloopt het wijzigingsproces stappen Inhoud, Toetsing, Besluitvorming en Implementatie. Het wijzigingsproces alsook het releasebeleid en versiebeheer zijn toegelicht zijn toegelicht in het wijzigingsprotocol geo-standaarden. De hulpmiddelen die het IMEV beheerteam inzet, zijn benoemd in de volgende paragraaf uitvoering.

Levensfases van een standaard volgens BOMOS
Figuur 5 Levensfases van een standaard volgens BOMOS

4.4 Uitvoering

Voor de uitvoering van het beheer en de doorontwikkeling van de geo-standaarden zet Geonovum adviseurs geo-standaarden, informatiemodelleurs en communicatieadviseurs in. Onder leiding van de projectleider van het basisprogramma worden de werkzaamheden in het standaardenteam jaarlijks verdeeld. De leidraad daarbij is:



Wij gebruiken hierbij de volgende hulpmiddelen en tooling. De Geonovum website is de centrale toegang om in contact te komen met Geonovum en informatie in te winnen over ons werk: Geonovum verbindt, verkent en verankert. Dit betekent dat nieuwe opdrachten, nieuwe werkzaamheden, nieuwe thema’s via de Geonovum website worden ontsloten en alleen bij hoge uitzondering en een degelijke onderbouwing er een nieuwe separate website wordt ontwikkeld. De publieke werk- en ontwikkelomgeving van de standaarden en de producten van de standaarden is de Geonovum GitHub. Geonovum gebruikt voor de standaarden en de producten van de standaarden die wij ontwikkelen en beheren zogenoemde publicatieservers. Deze publicatieservers gelden als bronlocatie voor de producten van onze standaarden en zijn vindbaar. De publicatieservers zijn:

4.5 Documentatie

De volgende types documentatie worden door Geonovum gebruikt bij de ontwikkeling en het beheer van standaarden.

5. Implementatieondersteuning

Helpdesk, opleiding van gebruikers, module ontwikkeling, pilots, validatie en certificatie zijn de implementatieondersteuningsactiviteiten voor het beheer van de geo-standaarden.

5.1 Helpdesk

Voor Geonovum als beheerder van standaarden heeft de helpdesk een belangrijke signaalfunctie. Doordat de mensen werken met de standaard via software waar de standaard in is geïmplementeerd, heeft men vragen. Voor antwoord op deze vragen is er documentatie maar kan ook gebruik worden gemaakt van de helpdesk. Voor vragen, wensen en eisen, klachten en incidenten over een standaard in beheer bij Geonovum kunnen alle gebruikers en belanghebbenden per mail bij Geonovum terecht. Wij hebben geen klant contact centrum (KCC) voor het ontvangen en beantwoorden van vragen. De Geonovum website is voor ons de centrale ingang om informatie te delen over de standaarden. Hier vind je hoe je met ons contact kan opnemen. Een overzicht van de Geonovum helpdesks is hier ook te vinden. Voor de basis geo-standaarden kunnen vragen altijd per e-mail aan Geonovum worden gesteld via geostandaarden@geonovum.nl. Via het Geoforum kunnen vragen aan het netwerk worden gesteld. OOK Geonovum beantwoordt vragen op het Geoforum.

Geonovum heeft voor de verschillende standaarden in ontwikkeling en standaarden in beheer een aantal helpdesks. Hoewel geldt dat er voor iedere standaard een eigen helpdesk is, zijn er generieke afspraken over de helpdesk procedure. Ons beleid: no wrong door, wat betekent dat wij de vraagsteller altijd van antwoord voorzien en verder helpen. Onze helpdesk is 24 uur per dag bereikbaar via mail. Het beheerteam reageert binnen 2 werkdagen op de melding. Binnen 5 werkdagen na de eerste reactie ontvangt de vraagsteller antwoord. Tijdens officiële feestdagen is de helpdesk gesloten, tijdens de kerstvakantie kan de bezetting per helpdesk verschillen. Wensen en eisen via de helpdesk binnengekomen worden door het beheerteam op de wensen en eisen lijst in Jira geplaatst, die inzichtelijk is via de Geonovum website. Veel gestelde vragen delen we via nieuwsbrieven en de Geonovum website.

5.2 Opleiding (van gebruikers)

Geonovum heeft geen generiek advies- en opleidingstraject omdat dit maatwerk is per standaard. In het algemeen richten we ons op het trainen van de trainers en het verzorgen van informatiebijeenkomsten en workshops om kennis te delen met het werkveld waarbij het gebruik van de standaarden een centrale rol speelt. Tijdens de Open Geodag nemen we ons netwerk mee in de ontwikkelingen op het gebied van geo-informatie.

5.3 Module ontwikkeling

Module ontwikkeling wordt ingezet voor het stimuleren van de ontwikkeling van breed te verspreiden softwaremodules die de standaard implementeren. Dit kan door het stimuleren van de markt om software te ontwikkelen, of, als de markt niet beweegt, zelf software te ontwikkelen en te verspreiden om de markt in beweging te krijgen. Voor nieuwe ontwikkelingen op gebied van de geo-standaarden stimuleren wij soms softwareontwikkeling door een open testbed uit te zetten waar verschillende partijen op basis van open source softwaremodules ontwikkelen om gebruik en bruikbaarheid van de nieuwe ontwikkeling te onderzoeken. In OGC verband financieren wij ook soms op kleine schaal implementatie van internationale standaarden in open source software.

5.4 Pilots en testbeds

Proeven met de implementatie van de specificaties van nieuwe standaarden of de doorontwikkeling van de standaard. We zetten de pilots en testbeds met name in om ervaring op te doen en het gebruik van de standaarden te stimuleren. We doen dit in samenwerking met het netwerk en de gebruikers van de standaarden.

5.5 Validatie en certificatie

Na het opleveren van de nieuwe standaard inclusief de verschillende producten, richten wij ons op de implementatie ondersteuning van de standaard door softwareleveranciers, beheerders van voorzieningen/ registers: dit is implementatie ondersteuning vanuit optiek van het gebruik van de standaard in de praktijk. Bij deze groep gebruikers is de ondersteuning vooral technisch van aard. De validator is het hulpmiddel bij uitstek hierbij. De validatieregels zijn een van de producten van de standaard. De validator is een tooling die doorgaans bij een voorziening / register van dezelfde keten wordt beheerd. Geonovum beheert ten behoeve van de Nederlandse profielen voor datasets (ISO-19115) en services (ISO-19119) deze twee validators:


Certificatie van een organisatie of product is door Geonovum zelden uitgevoerd. Voor NEN3610 hebben we een conformiteitstoets om onderliggende domeinmodellen te toetsen op NEN3610. Bij een nieuwe versie van NEN3610 ontwikkelen we ook de conformiteitstoets door. Er is dan een testprotocol voor een conformiteitstoets beschikbaar gesteld, waarmee (handmatig) kan worden gecontroleerd of een implementatie aan de norm voldoet. In hoofdstuk 6 van NEN3610:2022 is informatie rondom conformiteit opgenomen.

6. Communicatie

Publicatie, promotie en escalatie- en klachtenafhandeling zijn de communicatie activiteiten voor het beheer van de geo-standaarden.

Geonovum is in brede zin zichtbaar en bereikbaar voor alle gebruikers van de standaarden en dat doen wij door middel van:

6.1 Publicatie

Onder publicatie verstaan we het vrij toegankelijk op internet publiceren van de relevante documentatie van en over de geo-standaarden. De documentatie kan voorkomen in presentatieformaten (zoals HTML) en als in technische formaten (zoals XML en JSON) ten behoeve van implementatie van de standaard. Het standaardenteam van Geonovum draagt zorg voor de ontsluiting van deze documentatie via de verschillende kanalen voor de gebruikers van de geo-standaarden. De Geonovum website is de centrale toegang om in contact te komen met Geonovum en informatie in te winnen over de geo-standaarden. De publieke ontwikkelomgeving van de standaarden en de producten van de standaarden is de Geonovum GitHub. Geonovum gebruikt voor de standaarden en de producten van de standaarden die wij ontwikkelen en beheren zogenoemde publicatieservers. Deze publicatieservers gelden als bronlocatie voor de producten van onze standaarden en zijn vindbaar. De publicatieservers zijn:

6.2 Promotie

Is een (nieuwe versie van de) geo-standaard eenmaal vastgesteld, dan kan hij in gebruik worden genomen. De belangrijkste communicatiefunctie in deze fase is promotie van de standaard. Ter promotie van de standaarden zetten wij verschillende middelen in. De belangrijkste zijn (online) werksessies, presentatie en publicaties. Rond nieuwe standaarden en rond grote wijzigingen brengen wij persberichten uit en schrijven wij artikelen voor de vakbladen. Andere publicatiemiddelen die we inzetten zijn: factsheets (wat is de standaard, wat kan je ermee, hoe voer ik hem in), interviews met gebruikers in bijvoorbeeld het jaarverslag van Geonovum, externe publicaties, etc.

6.3 Escalatie- en klachtenafhandeling

Escalatie- en klachtenafhandeling betreft het garanderen van het serieus nemen van klachten en deze volgens een zorgvuldige procedure te behandelen. Klachten kunnen ook beschouwd worden als verbetersuggesties. We doorlopen een escalatieprocedure als er een wijziging van de standaard noodzakelijk is die niet in het reguliere wijzigingsproces op basis van het wijzigingsprotocol geo-standaarden doorgevoerd kan worden, omdat dit te lang duurt. Een uitputtende lijst met situaties en criteria wanneer dit van toepassing is, valt op voorhand niet te geven. Maar voor de beeldvorming: het gaat om situaties waarbij het niet doorvoeren van een bepaalde noodzakelijke wijziging leidt tot onaanvaardbare risico's voor de uitvoeringspraktijk of het onmogelijk uitvoeren (vanwege bijvoorbeeld tegenstrijdige wetten) van werkzaamheden. De escalatieprocedure wordt niet gebruikt om reguliere wijzigingen sneller door te kunnen voeren.

6.3.1 Sturende principes bij escalatie

Er wordt geen vast proces gegeven om de escalatieprocedure te doorlopen, omdat verschillende situaties wellicht tot een verschillende wijze van handelen moeten leiden. In plaats daarvan zijn onderstaande sturende principes leidend om verantwoordelijkheden te duiden.

  • Signalering
Uit het werkveld kunnen signalen ontstaan dat er met spoed iets gewijzigd zou moeten worden. Het is vooraf niet aan te geven uit welke kanalen deze geluiden zullen ontstaan. Het is wel van belang om de rol van Geonovum te onderkennen als antennefunctie voor het werkveld. In ieder geval zullen deze signalen op enig moment de opdrachtgever of Geonovum bereiken, en op dat moment zal er overleg gevoerd worden over deze signalen.
  • Overleg
Bij de besluitvorming binnen de escalatieprocedure wordt er in principe overleg gevoerd tussen de programmaraad (opdrachtgever voor het beheer van de geo-standaarden) en Geonovum. Beide partijen raadplegen de betrokkenen daar waar nodig.
  • Besluitvorming
De beoordeling of de escalatieprocedure van toepassing is, wordt genomen door de voorzitter van de programmaraad dan wel de contactpersoon bij de programmaraad die beheeropdracht monitort. Ook het besluit welke wijzigingen er precies doorgevoerd moeten worden en op welke manier, wordt genomen door dezelfde persoon.
  • Coördinatie
De coördinatie tijdens de escalatieprocedure wordt uitgevoerd door de voorzitter de programmaraad dan wel de contactpersoon bij de programmaraad.
  • Communicatie met het werkveld
De communicatie met het werkveld wordt uitgevoerd door Geonovum. Als beheerder van de geo-standaarden wordt verwacht dat Geonovum het meest directe contacten heeft met het werkveld.

6.3.2 Klachtenafhandeling

Het garanderen van het serieus nemen van klachten kan alleen, door deze volgens een zorgvuldige procedure te behandelen. Klachten kunnen ook beschouwd worden als verbetersuggestie. We onderscheiden daarom twee verschillende type klachten met betrekking tot de standaarden:

  • Klachten over de toepassingsmogelijkheid van de standaard;
  • Klachten over het beheer van de standaard.

In het eerste geval is het feitelijk geen klacht maar een wens of eis tot het aanpassen van de betreffende geo-standaard. De verantwoordelijke bij Geonovum voor het basisprogramma neemt de klacht in behandeling en de klacht wordt vastgelegd als wijzigingsverzoek en niet als klacht. In dit geval doet Geonovum haar werk goed. In het tweede geval is er sprake van ontevredenheid over de uitvoering van het beheerproces van de geo-standaard en betreft het niet de inhoud, de standaard zelf. De indiener is van mening dat Geonovum, het standaardenteam, dan wel een medewerker van Geonovum het werk niet naar behoren uitvoert. In dat geval wordt de klacht doorgezet naar de programmaraad.

De route van indienen van klachten is bij Geonovum in principe via de helpdesk van de betreffende standaard. Dit is de manier om met Geonovum in contact te komen, vragen te stellen en wensen en eisen met betrekking tot de standaard kenbaar te maken. Door het via een helpdesk te laten verlopen registreren de type issues. De helpdesk route voor zowel vragen, wijzigingsverzoeken, klachten en incidenten geeft een zo compleet mogelijk overzicht in het contact met de gebruikers van de standaarden, over de standaarden.

Geonovum Beheerdocumentatie - Consultatieversie