DCAT-AP-NL 3.0

Geonovum Standaard
Werkversie

Deze versie:
https://geonovum.github.io/DCAT-AP-NL30/
Laatst gepubliceerde versie:
https://docs.geostandaarden.nl/dcat/dcat-ap-nl30/
Laatste werkversie:
https://geonovum.github.io/DCAT-AP-NL30/
Redacteur:
Ine de Visser (Geonovum)
Auteurs:
Jan Skornsek (Geonovum)
Ine de Visser (Geonovum)

Samenvatting

Geonovum ontwikkelt en beheert de Nederlandse metadata profielen. Deze profielen zijn een verbijzondering van de internationale metadata standaarden van ISO en DCAT en zijn bedoeld om de interoperabiliteit binnen Nederland te bevorderen.

Dit document beschrijft de verdere specificatie van het toepassingsprofiel van [DCAT-AP-3.0] van de EU voor uitwisseling tussen gegevenscatalogi in Nederland. Het is een doorontwikkeling van [DCAT-AP-DONL-2.0].

Ten behoeve van de Europese High Value Dataset is de "usage guidelines of DCAT-AP for High-Value Datasets" opgezet, als aanvulling op [DCAT-AP-2.1.1] . De vereisten uit de "usage guidelines of DCAT-AP for High-Value Datasets" zijn opgenomen in dit Nederlandse profiel, zodat door te voldoen aan het Nederlandse profiel tevens aan de Europese vereisten voor Open data en High-Value Datasets kan worden voldaan.

Dit profiel wordt aangeboden voor opname op de Pas-toe-of-leg-uit-lijst van het College Standaardisatie.

Het Nederlandse profiel voor DCAT is niet statisch. Dit document wordt daarom onder beheer gebracht om wijzigingen naar behoefte en op basis van voorstellen gestructureerd door te voeren. Geonovum, als voorgestelde beherende instantie, zal de wijzigingen registreren.

Status van dit document

Dit is een werkversie die op elk moment kan worden gewijzigd, verwijderd of vervangen door andere documenten.

Conformiteit

De termen MOET, BEHOORT en MAG in dit document moeten worden geïnterpreteerd als in BCP 14 [RFC2119] [RFC8174] als, en alleen als deze in hoofdletters zijn weergegeven, zoals hier getoond.

Inleiding

Dit onderdeel is niet normatief.

Om gestandaardiseerd metadata uit te wisselen tussen verschillende dataportalen heeft Europa het [DCAT-AP-3.0] ontwikkeld. [DCAT-AP-3.0] is gebaseerd op de "Data Catalog Vocabulary" (DCAT) -specificatie [DCAT-3.0], die wordt ontwikkeld door de Dataset Exchange Working Group. DCAT is een RDF-vocabulaire die ontworpen is om de interoperabiliteit tussen op het web gepubliceerde datacatalogi te vergemakkelijken. Dit profiel faciliteert de uitwisseling van metadata van verschillende domeinen tussen Nederlandse datacatalogi van (semi)overheidsorganisaties op lokaal, regionaal en landelijk nivo en tussen Nederlandse datacatalogi en EU datacatalogi, Het definieert het schema en geeft voorbeelden voor het gebruik ervan.

DCAT stelt een dataprovider in staat om datasets en dataservices in een catalogus te beschrijven met behulp van een standaardmodel en vocabulaire dat het gebruik en de aggregatie van metadata uit meerdere catalogi vergemakkelijkt. Dit kan de vindbaarheid van datasets en dataservices vergroten. Het maakt het ook mogelijk om een gedecentraliseerde benadering te hebben voor het publiceren van datacatalogi en maakt federatief zoeken naar datasets in catalogi op meerdere sites mogelijk met behulp van hetzelfde querymechanisme en dezelfde structuur.

In DCAT worden klassen en eigenschappen van andere gevestigde vocabulaires (ADMS, FOAF) hergebruikt. DCAT maakt gebruik van een bewezen set gemeenschappelijke metadata genaamd "Dublin Core", die in 2009 als ISO 15836-standaard werd gepubliceerd.

Dit document beschrijft het Nederlandse applicatieprofiel op [DCAT-AP-3.0]. Dit Nederlandse applicatieprofiel - DCAT-AP NL- beantwoordt de vraag over hoe [DCAT-AP-3.0] in de praktijk wordt toegepast Nederland.

Uitgangspunten

Bij het opstellen zijn van het applicatie profiel zijn volgende uitgangspunten gehanteerd:

Toepassingsbereik

DCAT-AP-NL faciliteert:

Informatiemodellering

DCAT-AP-NL:

Relatie andere profielen

Dit profiel is een verdere specificatie van het toepassingsprofiel van de Europa [DCAT-AP-3.0]. Hierbij zijn aanpassingen gedaan op basis van ervaring met DCAT-AP-DONL 1.1, 2.0 en onderzoek en discussies in de werkgroep DCAT-AP-NL en is aansluiting gezocht bij metadata standaarden uit het geo en statistische domein. DCAT-AP-NL is compatible met [DCAT-3.0] en [DCAT-AP-3.0] .

Afbeelding met tekst, schermopname, Rechthoek, diagram
Figuur 1 DCAT-AP-NL positionering, nog aanpassen met DCAT 3 als basis DCAT-AP-NL

Om zoveel mogelijk scenario's te ondersteunen, verplichten de originele [DCAT-3.0] van het W3C en het toepassingsprofiel van de EU [DCAT-AP-3.0] weinig. Op dit moment zijn [DCAT-3.0] en [DCAT-AP-3.0] als kandidaat release versie beschikbaar. Na het vaststellen van deze standaarden zal er gekeken worden of het DCAT-AP-NL profiel ook bijgewerkt moet worden.

1. Termen en definities

Een applicatieprofiel is een specificatie voor gegevensuitwisseling dat bijkomende beperkingen introduceert voor het toepassen van vocabularia. Dergelijke bijkomende beperkingen kunnen de volgende elementen bevatten:

Een dataportaal is een op het web gebaseerd systeem dat een gegevenscatalogus bevat waarin datasets worden beschreven met behulp van metadata. Bovendien biedt een dataportaal diensten aan om het vinden en het hergebruik van de datasets te bevorderen en/of te faciliteren.

Een dataset is een zinvolle verzameling van samenhangende gegevens, die beheerd of gepubliceerd wordt door één organisatie, en in één of meer formaten beschikbaar of downloadbaar is.

Een dataset is de weerslag van een conceptuele entiteit welke de collectie is van één of meerdere distributies. Elke distributie is de werkelijke data van de dataset in een bepaald formaat of een bepaalde aanbiedingsvorm.

Services die toegang geven tot een of meer datasets of processing functies, zijn een dataservice.

Een dataset serie is een verzameling van datasets met dezelfde productspecificaties. Productspecificaties zijn thema, resolutie en methodologie.

Een aanbieder is een gegevensaanbieder (bijvoorbeeld een dataportaal dat metadata verstrekt).

Een ontvanger is een gebruiker van gegevens (bijvoorbeeld een toepassing die metadata van een dataportaal verwerkt).

1.1 Namespaces

Dit toepassingsprofiel maakt gebruik van de namespaces zoals weergegeven in de onderstaande tabel.`

Prefix

Namespace IRI

Source

adms

http://www.w3.org/ns/adms#

[VOCAB-ADMS]

dcat

http://www.w3.org/ns/dcat#

[VOCAB-DCAT]

dcatap

http://data.europa.eu/r5r/

[DCAT-AP-3.0]

dct

http://purl.org/dc/terms/

[DCTERMS]

dctype

http://purl.org/dc/dcmitype/

[DCTERMS]

foaf

http://xmlns.com/foaf/0.1/

[FOAF]

locn

http://www.w3.org/ns/locn#

[LOCN]

odrl

http://www.w3.org/ns/odrl/2/

[ODRL-VOCAB]

owl

http://www.w3.org/2002/07/owl#

[OWL2-SYNTAX]

prov

http://www.w3.org/ns/prov#

[PROV-O]

rdf

http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#

[RDF-SYNTAX-GRAMMAR]

rdfs

http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#

[RDF-SCHEMA]

skos

http://www.w3.org/2004/02/skos/core#

[SKOS-REFERENCE]

spdx

http://spdx.org/rdf/terms#

[SPDX]

time

http://www.w3.org/2006/time#

[OWL-TIME]

vcard

http://www.w3.org/2006/vcard/ns#

[VCARD-RDF]

xsd

http://www.w3.org/2001/XMLSchema#

[XMLSCHEMA11-2]

2. Structuur van het toepassingsprofiel

2.1 DCAT als universeel vocabulaire

Het toepassingsprofiel in dit document is gebaseerd op de specificatie van de Data Catalog Vocabulary (DCAT), ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van de Government Linked Data Working Group bij W3C. DCAT is een RDF-vocabulaire dat is ontworpen om interoperabiliteit tussen gegevenscatalogi gepubliceerd op het web te vergemakkelijken. Waar nodig worden aanvullende klassen en eigenschappen uit andere bekende vocabulaires hergebruikt.

Het DCAT vocabulaire bestaat uit klassen en eigenschappen.

2.2 Overzicht Klassen

Het volgende diagram geeft een overzicht van de basis functionaliteit van [DCAT-3.0] en dient als startblok voor het begrijpen van de constructie. LET OP, er zijn dus meer klassen, eigenschappen en relaties dan weergegeven zoals te zien in Klassen.

Graphic 21501807
Figuur 2 [DCAT-3.0] In het kort. Hier moet nog DatasetSeries worden toegevoegd.

2.3 Optionaliteit

DCAT-AP NL definieert vier niveaus van vereisten voor ontvangers en aanbieders van gegevens. Daarbij geldt dat de niveaus alleen gelden voor de aanbieders. Ontvangers MOETEN altijd in staat zijn om informatie over alle instanties van alle klassen en al hun eigenschappen te verwerken. In de volgende secties worden klassen en eigenschappen aangeduid als "verplicht", "aanbevolen", "optioneel" of conditioneel. Deze termen hebben de volgende betekenis:

In de gegeven context betekent de term "verwerken" dat ontvangers binnenkomende gegevens MOETEN accepteren en deze gegevens op transparante wijze aan applicaties en diensten moeten leveren. Het impliceert noch schrijft voor wat applicaties en diensten uiteindelijk met de gegevens doen (parseren, converteren, opslaan, doorzoekbaar maken, weergeven aan gebruikers, etc.).

De termen MOET, BEHOORT en MAG in dit document moeten worden geïnterpreteerd als in BCP 14 [RFC2119] [RFC8174] als, en alleen als deze in hoofdletters zijn weergegeven, zoals hier getoond.

2.4 Waardelijsten

In de metadata dienen de waarden uit de waardelijsten waarnaar verwezen wordt bij de element beschrijving, gehanteerd te worden. Dit zijn vaak de door de EU verplichte waardelijsten.

Deze waardelijsten zijn opgenomen in een apart hoofdstuk Waardelijsten.

2.5 Omschrijving eigenschappen

2.6 Ondersteuning voor meertaligheid

Eigenschappen als dct:title , dct:description, en dcat:keyword kunnen waardes in verschillende talen bevatten. Voor elke vertaling wordt de eigenschap herhaalt met de toevoeging van een language tag om aan te geven in welke taal de waarde geschreven is. Elke taal mag slechts één keer voorkomen.

Het wordt aanbevolen om eigenschappen met het Bereik rdf:Literal en teksten bevat, een language tag te gebruiken, zoals gedefinieerd in BCP 47 [[rfc5646]]

3. Klassen

In dit hoofdstuk worden de belangrijkste klassen van het applicatieprofiel benoemd en beschreven. Deze klassen vormen de kern van het applicatieprofiel. De eigenschappen en de bijbehorende beperkingen die van toepassing zijn in de context van dit profiel worden in tabelvorm weergegeven. Elke rij komt overeen met één eigenschap. De eigenschappen worden in sub paragrafen verder toegelicht.

De niet beschreven klassen en eigenschappen behoren conform [DCAT-AP-3.0] toegepast te worden.

3.1 Dataset - dcat:Dataset

Een dataset is een zinvolle verzameling van samenhangende gegevens, die beheerd of gepubliceerd wordt door één organisatie, en in één of meer formaten beschikbaar of downloadbaar is.

Property URI Range Card Optionaliteit
access rights http://purl.org/dc/terms/accessRights dct:RightsStatement 1..1 V
applicable legislation http://data.europa.eu/r5r/applicableLegislation eli:LegalResource 0..n C
conforms to http://purl.org/dc/terms/conformsTo dct:Standard 0..n A
contact point http://www.w3.org/ns/dcat#contactPoint vcard:Kind 1..1 V
creator http://purl.org/dc/terms/creator foaf:Agent 1..1 V
dataset distribution http://www.w3.org/ns/dcat#distribution dcat:Distribution 0..n C
description http://purl.org/dc/terms/description sh:Literal 1..n V
documentation http://xmlns.com/foaf/0.1/page foaf:Document 0..n A
frequency http://purl.org/dc/terms/accrualPeriodicity dct:Frequency 0..1 O
geographical coverage http://purl.org/dc/terms/spatial dct:Location 0..n A
has version http://www.w3.org/ns/dcat#hasVersion dcat:Dataset 0..n O
HVD Category http://data.europa.eu/r5r/hvdCategory skos:Concept 0..n C
identifier http://purl.org/dc/terms/identifier sh:Literal 1..1 V
in series http://www.w3.org/ns/dcat#inSeries dcat:DatasetSeries 0..n O
is referenced by http://purl.org/dc/terms/isReferencedBy rdfs:Resource 0..n O
is version of http://www.w3.org/ns/dcat#isVersionOf dcat:Dataset 0..n O
keyword http://www.w3.org/ns/dcat#keyword sh:Literal 0..n A
landing page http://www.w3.org/ns/dcat#landingPage foaf:Document 0..n A
language http://purl.org/dc/terms/language dct:LinguisticSystem 0..n A
modification date http://purl.org/dc/terms/modified sh:Literal 0..1 O
next http://www.w3.org/ns/dcat#next dcat:Dataset 0..n
other identifier http://www.w3.org/ns/adms#identifier adms:Identifier 0..n O
previous http://www.w3.org/ns/dcat#prev dcat:Dataset 0..n
provenance http://purl.org/dc/terms/provenance dct:ProvenanceStatement 0..n O
publisher http://purl.org/dc/terms/publisher foaf:Agent 1..1 V
qualified attribution http://www.w3.org/ns/prov#qualifiedAttribution prov:Attribution 0..n O
qualified relation http://www.w3.org/ns/dcat#qualifiedRelation dcat:Relationship 0..n O
related resource http://purl.org/dc/terms/relation rdfs:Resource 0..n O
release date http://purl.org/dc/terms/issued sh:Literal 0..1 O
sample http://www.w3.org/ns/adms#sample dcat:Distribution 0..n O
source http://purl.org/dc/terms/source dcat:Dataset 0..n O
spatial resolution http://www.w3.org/ns/dcat#spatialResolutionInMeters xsd:decimal 0..n O
status http://www.w3.org/ns/adms#status skos:Concept 0..1 O
temporal coverage http://purl.org/dc/terms/temporal dct:PeriodOfTime 0..n A
temporal resolution http://www.w3.org/ns/dcat#temporalResolution xsd:duration 0..n O
theme http://www.w3.org/ns/dcat#theme skos:Concept 1..n V
title http://purl.org/dc/terms/title sh:Literal 1..n V
type http://purl.org/dc/terms/type skos:Concept 0..1 O
version http://www.w3.org/ns/dcat#version sh:Literal 0..1 O
version notes http://www.w3.org/ns/adms#versionNotes sh:Literal 0..n O
was generated by http://www.w3.org/ns/prov#wasGeneratedBy prov:Activity 0..n O

3.1.1 access rights

Deze eigenschap bevat informatie die aangeeft of de dataset openbaar toegankelijk is, toegangsbeperkingen heeft of niet openbaar is.

Een waarde uit Access Rights Named Authority List is verplicht.

Property access rights
Cardinality 1..1
URI dct:accessRights
Range dct:RightsStatement

3.1.2 applicable legislation

Deze eigenschap bevat de wetgeving die de creatie of het beheer van de dataset verplicht stelt. Er kunnen meerdere wetgevingen op de dataset van toepassing zijn. Denk aan HVD, INSPIRE, kaderrichtlijn water etc.

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van de wetgeving.

Voor HVD moet deze eigenschap een waarde uit de ELI http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/138/oj bevatten.

Deze eigenschap is verplicht, als de dataset onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

Property applicable legislation
Cardinality 0..n
URI dcatap:applicableLegislation
Range eli:LegalResource

3.1.3 conforms to

Deze eigenschap bevat een verwijzing naar de vastgestelde standaard of specificatie waaraan de beschreven dataset voldoet. Hierbij kan worden gedacht aan het informatie model, dataspecificatie of schema.

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van de standaard of specificatie.

Property conforms to
Cardinality 0..n
URI dct:conformsTo
Range dct:Standard

3.1.4 contact point

Deze eigenschap bevat de contactinformatie waar eindgebruikers contact kunnen opnemen met vragen over de dataset. Dit element bevat het e-mail adres of link (URL) naar het contactformulier van de verantwoordelijke organisatie van de dataset. Het e-mail adres is een functioneel e-mailadres van de organisatie of organisatie onderdeel.

Property contact point
Cardinality 1..1
URI dcat:contactPoint
Range vcard:Kind

3.1.5 creator

De organisatie die verantwoordelijk is voor het creëren van de beschreven dataset. Gebruik bij voorkeur een URI of anders een waarde uit een organisatienamenlijst. Als dat niet mogelijk is, gebruik de volledig uitgeschreven naam van de verantwoordelijke organisatie. De afkorting kan toegevoegd worden aan de organisatienaam.

Waardelijsten die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld Register Overheid-Organisaties, Research Organization Registry (ROR) of een waardelijst conform de Core Business Vocabulary (organisaties)

Property creator
Cardinality 1..1
URI dct:creator
Range foaf:Agent

3.1.6 dataset distribution

Een distributie is de werkelijke data van de dataset in een bepaald formaat of een bepaalde aanbiedingsvorm. Een dataset kan meerdere distributies hebben, bijvoorbeeld via een API of directe download in verschillende formaten.

Property dataset distribution
Cardinality 0..n
URI dcat:distribution
Range dcat:Distribution

3.1.7 description

Deze eigenschap bevat een beschrijving van de inhoud van de dataset. Deze is bij voorkeur minimaal drie zinnen en maximaal één alinea lang (2000 karakters). De vindbaarheid van de dataset wordt bepaald door de kwaliteit van de tekst. Denk hierbij aan verschillende gebruikers, vakgenoten maar ook anderen, waarvoor de tekst begrijpelijk moet zijn.

Zie meertaligheid voor het omgaan met verschillende talen.

Property description
Cardinality 1..n
URI dct:description
Range sh:Literal

3.1.8 documentation

Een pagina of document over deze dataset met aanvullende informatie.

Property documentation
Cardinality 0..n
URI foaf:page
Range foaf:Document

3.1.9 frequency

Een indicatie van de frequentie waarmee de dataset wordt ververst.

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies Frequency Named Authority List

Property frequency
Cardinality 0..1
URI dct:accrualPeriodicity
Range dct:Frequency

3.1.10 geographical coverage

Het geografische gebied waarop de gegevens in de dataset betrekking hebben. Het veld kan worden gevuld met de benaming van een gebied in de vorm van een URI of de coördinaten ervan. De coördinaten zijn de meest westelijke, oostelijke, noordelijke en zuidelijke coördinaat uit de horizontale dekking van de dataset weergegeven in latitude en longitude in decimale graden (noord en oost als positieve waarden). De coördinaten dienen te worden weergegeven volgens referentiesysteem WGS 84. Voor de invulling van deze eigenschap met een gebiedsnaam, wordt vereist dat een van de onderstaande als mogelijk gebruik wordt gemaakt van https://vocabs.cbs.nl/nl/ of anders van GeoNames.org

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies Continents Named Authority ListEU Vocabularies Countries Named Authority ListEU Vocabularies Places Named Authority ListGeonames

Property geographical coverage
Cardinality 0..n
URI dct:spatial
Range dct:Location

3.1.11 has version

Een gerelateerde dataset die een versie, editie of aanpassing is van de beschreven dataset.

Property has version
Cardinality 0..n
URI dcat:hasVersion
Range dcat:Dataset

3.1.12 HVD Category

Deze eigenschap bevat de HVD-categorie waartoe deze dataset behoort, als de dataset onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies HVD Categories.

Deze eigenschap is verplicht, als de dataset onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

Property HVD Category
Cardinality 0..n
URI dcatap:hvdCategory
Range skos:Concept

3.1.13 identifier

Identifier wordt gebruikt voor de unieke identificatie van de dataset. Dit is bij voorkeur een persistente URI die via HTTP raadpleegbaar is (resolvable). Hier wordt de oorspronkelijke identificatie van de dataset overgenomen zoals de data-eigenaar deze gepubliceerd heeft. De identifier mag niet door afnemers aangepast worden. De eventuele andere identifiers worden in de eigenschap other identifier opgenomen, zoals bijvoorbeeld identifiers die door een catalog worden toegekend.

Identifier heeft de beperking (ten opzichte van DCAT-AP) dat deze eigenschap alleen de waarde kan bevatten die de eerste eigenaar heeft gegeven.

Property identifier
Cardinality 1..1
URI dct:identifier
Range sh:Literal

3.1.14 in series

Een datasetreeks waarvan de dataset deel uitmaakt.

Property in series
Cardinality 0..n
URI dcat:inSeries
Range dcat:DatasetSeries

3.1.15 is referenced by

Een gerelateerde bron, zoals een publicatie, die verwijst naar, citeert of anderszins verwijst naar de dataset.

Property is referenced by
Cardinality 0..n
URI dct:isReferencedBy
Range rdfs:Resource

3.1.16 is version of

Wordt nog nader gespecificeerd.

Property is version of
Cardinality 0..n
URI dcat:isVersionOf
Range dcat:Dataset

3.1.17 keyword

Deze eigenschap bevat in het algemeen gebruikte woorden of geformaliseerde zinnen om een dataset, dataservice of datasetserie te beschrijven, die niet uit een controlled vocabulary komen.

Het is mogelijk om meerdere keywords toe te kennen aan een dataset. Deze waarden moeten in afzonderlijke voorkomens van deze eigenschap worden aangeleverd.

Theme wordt gebruikt voor trefwoorden die uit een controlled vocabulary komen.

Property keyword
Cardinality 0..n
URI dcat:keyword
Range sh:Literal

3.1.18 landing page

De webpagina die toegang geeft tot de dataset en aanvullende informatie verschaft over de dataset. Het gaat hierbij om de originele webpagina van de data-eigenaar.

Property landing page
Cardinality 0..n
URI dcat:landingPage
Range foaf:Document

3.1.19 language

De natuurlijke taal van de tekstuele waardes in de dataset. Niet alle data heeft de eigenschap taal, bijvoorbeeld images.

Gebruik van de waardelijst EU Vocabularies Languages Named Authority List is vereist.

Language heeft de beperking (ten opzichte van DCAT-AP) dat deze eigenschap alleen de waarde kan bevatten van de taal van de tekstuele waardes in de dataset.

Property language
Cardinality 0..n
URI dct:language
Range dct:LinguisticSystem

3.1.20 modification date

De meest recente datum waarop de dataset is gewijzigd of aangepast.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie.

Property modification date
Cardinality 0..1
URI dct:modified
Range sh:Literal

3.1.21 next

Wordt nog nader gespecificeerd.

Property next
Cardinality 0..n
URI dcat:next
Range dcat:Dataset

3.1.22 other identifier

In de eigenschap other identifier, kunnen eventuele overige identifiers in aanvulling op de identifier worden opgenomen, zoals identifiers die door een catalog worden toegekend. Eventueel kan naast de waarde van de identifier zelf, ook worden opgenomen wie deze toevoeging gedaan heeft. Hierdoor ontstaat een lijst met equivalente identifiers.

Het gebruik van other identifier wordt (ten opzichte van DCAT-AP) verder gespecificeerd, secundaire identifiers, zijn ook alle identifiers die aan de dataset zijn toegewezen tijdens het verwerken en delen van die dataset in het catalogusnetwerk.

Property other identifier
Cardinality 0..n
URI adms:identifier
Range adms:Identifier

3.1.23 previous

Wordt nog nader gespecificeerd.

Property previous
Cardinality 0..n
URI dcat:prev
Range dcat:Dataset

3.1.24 provenance

Een verklaring van alle wijzigingen in eigendom en bewaring van een dataset sinds de creatie ervan, die van belang zijn voor de authenticiteit, integriteit en interpretatie ervan.

Property provenance
Cardinality 0..n
URI dct:provenance
Range dct:ProvenanceStatement

3.1.25 publisher

De organisatie die verantwoordelijk is voor de publicatie van de dataset.

Voor Europese instellingen en een klein aantal internationale organisaties moet de EU Vocabularies Corporate bodies Named Authority List worden gebruikt.

Bij andere soorten organisaties moeten nationale, regionale of lokale woordenlijsten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Register Overheid-Organisaties, Research Organizhttps://ror.org/ation Registry (ROR) of Core Business Vocabulary (organisaties)

Property publisher
Cardinality 1..1
URI dct:publisher
Range foaf:Agent

3.1.26 qualified attribution

Een organisatie, anders dan contact point, creator of publisher die ook een verantwoordelijkheid draagt voor de dataset.

In de eigenschap prov:hadRole wordt de rol van de organisatie gespecificeerd. Hiervoor kan worden gekozen uit de ISO-waardelijst [ISO19115_ROLECODE]

Property qualified attribution
Cardinality 0..n
URI prov:qualifiedAttribution
Range prov:Attribution

3.1.27 qualified relation

Een beschrijving van een relatie met een andere bron.

Property qualified relation
Cardinality 0..n
URI dcat:qualifiedRelation
Range dcat:Relationship

3.1.29 release date

De datum van formele uitgifte (bijvoorbeeld publicatie) van de dataset.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie

Property release date
Cardinality 0..1
URI dct:issued
Range sh:Literal

3.1.30 sample

Een voorbeeld distributie van de dataset.

Property sample
Cardinality 0..n
URI adms:sample
Range dcat:Distribution

3.1.31 source

Een gerelateerde dataset waarvan de beschreven dataset is afgeleid.

Property source
Cardinality 0..n
URI dct:source
Range dcat:Dataset

3.1.32 spatial resolution

De meest precieze ruimtelijke resolutie in de dataset, gemeten in meters. Bij het publiceren van meerdere distributies van dezelfde dataset, elk met een verschillende resolutie - bijvoorbeeld de NUTS.status, kan deze eigenschap meerdere keren voorkomen.

Property spatial resolution
Cardinality 0..n
URI dcat:spatialResolutionInMeters
Range xsd:decimal

3.1.33 status

De status van de dataset in de context van de levenscyclus.

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies Distribution Status

Property status
Cardinality 0..1
URI adms:status
Range skos:Concept

3.1.34 temporal coverage

De tijdsperiode waar de dataset betrekking op heeft.

Property temporal coverage
Cardinality 0..n
URI dct:temporal
Range dct:PeriodOfTime

3.1.35 temporal resolution

De meest precieze tijdsperiode in de dataset. Bij het publiceren van meerdere distributies van dezelfde dataset, elk met een verschillende resolutie kan deze eigenschap meerdere keren voorkomen.

Property temporal resolution
Cardinality 0..n
URI dcat:temporalResolution
Range xsd:duration

3.1.36 theme

Deze eigenschap bevat de categorie van de dataset. De waarde die voor deze eigenschap moeten worden gebruikt, is in ieder geval één URI van een concept uit Dataset Theme Vocabulary

Aanbevolen wordt om naast een waarde uit de Europese Dataset Theme Vocabulary ook in meerdere thema's waarden op te nemen uit domeinspecifieke vocabulaires.

keyword word gebruikt voor trefwoorden die niet uit een controlled vocabulary komen. Op Europees niveau is nog een discussie gaande of naast een waarde uit Dataset Theme Vocabulary, waarden uit andere controlled vocabulary in deze of een andere eigenschap opgenomen kunnen worden. https://github.com/SEMICeu/DCAT-AP/issues/316: Add guidance on usage of additional themes for datasets

Property theme
Cardinality 1..n
URI dcat:theme
Range skos:Concept

3.1.37 title

De naam van de beschreven dataset.

Aanbevolen schrijfwijze voor deze eigenschap is: (projectkenmerk) onderwerp (locatiekenmerk) (tijdskenmerk) (versie). Hierbij zijn de onderdelen tussen haakjes niet verplicht, de andere wel. Afkortingen zijn in de titel enkel toegestaan indienen deze tevens zijn uitgeschreven bijvoorbeeld: “Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN)”.

Property title
Cardinality 1..n
URI dct:title
Range sh:Literal

3.1.38 type

Een type dataset. Er wordt nog gediscussieerd over een aanbevolen waardelijst.

Property type
Cardinality 0..1
URI dct:type
Range skos:Concept

3.1.39 version

De versie-indicator (naam of identificatie) van een bron.

Property version
Cardinality 0..1
URI dcat:version
Range sh:Literal

3.1.40 version notes

Een beschrijving van de verschillen tussen deze versie en een eerdere versie van de dataset.

Property version notes
Cardinality 0..n
URI adms:versionNotes
Range sh:Literal

3.1.41 was generated by

Een activiteit die de creatie van de dataset heeft gegenereerd of de zakelijke context daarvoor biedt.

Property was generated by
Cardinality 0..n
URI prov:wasGeneratedBy
Range prov:Activity

3.1.42 Voorbeelden

Hieronder enkele voorbeelden voor verschillende klassen. De voorbeelden worden nog verplaatst naar de juiste Klasse.

3.2 Distribution - dcat:Distribution

Een distributie beschrijft hoe een (deel van) een dataset te verkrijgen is. Een distributie levert rechtstreeks een dataset in een specifiek formaat op, Verschillende distributies van dezelfde dataset verschillen van elkaar in o.a. taal, formaat, data-schema's en nauwkeurigheid (resolutie). De aanbieder van een dataset kan distributies aanbieden in meerdere verschillende formaten en/of samenstellingen die zijn afgestemd op de behoeften van afnemers. Deze worden elk als afzonderlijke distributie beschreven en gerelateerd aan de dataset. Als een dataset (ook) wordt aangeboden in de vorm van een dataservice of API kunnen hierover aanvullende gegevens worden opgenomen in een dcat:DataService. Deze kan worden gerelateerd aan de bijbehorende distributie.

Property URI Range Card Optionaliteit
access service http://www.w3.org/ns/dcat#accessService dcat:DataService 0..1 A
access URL http://www.w3.org/ns/dcat#accessURL rdfs:Resource 1..1 V
applicable legislation http://data.europa.eu/r5r/applicableLegislation eli:LegalResource 0..n C
availability http://data.europa.eu/r5r/availability skos:Concept 0..1 O
byte size http://www.w3.org/ns/dcat#byteSize xsd:nonNegativeInteger 0..1 C
checksum http://spdx.org/rdf/terms#checksum spdx:Checksum 0..1 O
compression format http://www.w3.org/ns/dcat#compressFormat dct:MediaType 0..1 O
description http://purl.org/dc/terms/description sh:Literal 0..n O
documentation http://xmlns.com/foaf/0.1/page foaf:Document 0..n O
download URL http://www.w3.org/ns/dcat#downloadURL rdfs:Resource 0..1 A
format http://purl.org/dc/terms/format dct:MediaTypeOrExtent 0..1 C
has policy http://www.w3.org/ns/odrl/2/hasPolicy odrl:Policy 0..1 O
language http://purl.org/dc/terms/language dct:LinguisticSystem 0..1 A
licence http://purl.org/dc/terms/license dct:LicenseDocument 1..1 V
linked schemas http://purl.org/dc/terms/conformsTo dct:Standard 0..n A
media type http://www.w3.org/ns/dcat#mediaType dct:MediaType 0..1 C
modification date http://purl.org/dc/terms/modified sh:Literal 0..1 O
packaging format http://www.w3.org/ns/dcat#packageFormat dct:MediaType 0..1 O
release date http://purl.org/dc/terms/issued sh:Literal 0..1 O
rights http://purl.org/dc/terms/rights dct:RightsStatement 0..1 C
spatial resolution http://www.w3.org/ns/dcat#spatialResolutionInMeters xsd:decimal 0..1 O
status http://www.w3.org/ns/adms#status skos:Concept 0..1 O
temporal resolution http://www.w3.org/ns/dcat#temporalResolution xsd:duration 0..1 O
title http://purl.org/dc/terms/title sh:Literal 0..n O

3.2.1 access service

De eigenschap access service beschrijft een dataservice. Een dataservice is een verzameling operaties die toegang biedt tot een of meer datasets of gegevens verwerkingsfuncties.

Property access service
Cardinality 0..1
URI dcat:accessService
Range dcat:DataService

3.2.2 access URL

Deze eigenschap bevat de URL die toegang verschaft tot een distributie van de dataset.

De eigenschap access URL is verplicht in DCAT-AP, maar is niet altijd aanwezig, bijvoorbeeld als er alleen een rechtstreekse download link beschikbaar is, of alleen een access service of landingpage.. In die gevallen zal de inhoud van die eigenschappen ook opgenomen moeten worden in de access URL. De definitie van access URL wordt hierdoor in de meest ruime zin toegepast.

Per distributie kan er maar een access URL zijn.

Noot

Property access URL
Cardinality 1..1
URI dcat:accessURL
Range rdfs:Resource

3.2.3 applicable legislation

Deze eigenschap bevat de wetgeving die de creatie of het beheer van de dataset verplicht stelt. Er kunnen meerdere wetgevingen op de distributie van toepassing zijn. Denk aan HVD, INSPIRE, kaderrichtlijn water etc.

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van de wetgeving. Voor HVD moet deze eigenschap een waarde uit de ELI http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/138/oj bevatten.

Deze eigenschap is verplicht, als de dataset onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

Property applicable legislation
Cardinality 0..n
URI dcatap:applicableLegislation
Range eli:LegalResource

3.2.4 availability

Een indicatie hoelang de distributie van de dataset beschikbaar zal blijven.

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies planned availabilty.

Property availability
Cardinality 0..1
URI dcatap:availability
Range skos:Concept

3.2.5 byte size

De omvang van de distributie (het feitelijke bestand) in bytes.

Deze eigenschap is verplicht, als de dataset onder de DGA uitvoeringsverordening valt.

De grootte wordt als een geheel, niet-negatief getal opgegeven, en kan eventueel worden benaderd als de precieze grootte niet bekend is, maar wel opgegeven moet worden.

Property byte size
Cardinality 0..1
URI dcat:byteSize
Range xsd:nonNegativeInteger

3.2.6 checksum

De eigenschap checksum bevat de informatie waarmee een afnemer kan vaststellen of een gedownload bestand identiek is aan het aangeboden bestand (en er dus geen problemen zijn ontstaan bij het downloaden of wijzigingen zijn geweest aan de data zelf).

De checksum is gerelateerd aan downloadURL.

Property checksum
Cardinality 0..1
URI spdx:checksum
Range spdx:Checksum

3.2.7 compression format

Het formaat van het bestand waarin de gegevens gecomprimeerd zijn, bijvoorbeeld om de grootte van het downloadbare bestand te verkleinen.

Gebruik een waarde (mediatype) uit de IANA Media Types lijst.

Property compression format
Cardinality 0..1
URI dcat:compressFormat
Range dct:MediaType

3.2.8 description

Deze eigenschap bevat een beschrijving van de distributie en is een aanvulling of nadere specificatie op de beschrijving van de dataset.

Zie meertaligheid voor het omgaan met verschillende talen.

Property description
Cardinality 0..n
URI dct:description
Range sh:Literal

3.2.9 documentation

Een pagina of document over deze distributie met aanvullende informatie.

Property documentation
Cardinality 0..n
URI foaf:page
Range foaf:Document

3.2.10 download URL

De URL van het downloadbare bestand in een bepaald formaat. Bijvoorbeeld een CSV-bestand of een RDF-bestand. Dit formaat wordt aangegeven in de distributie in eigenschap dct:format.

Property download URL
Cardinality 0..1
URI dcat:downloadURL
Range rdfs:Resource

3.2.11 format

Het formaat van het bestand in de distributie. Bijvoorbeeld CSV of JPG.

Gebruik een waarde uit de EU Vocabularies File Type Named Authority List

Deze eigenschap is verplicht, als de dataset onder de DGA uitvoeringsverordening valt.

Property format
Cardinality 0..1
URI dct:format
Range dct:MediaTypeOrExtent

3.2.12 has policy

Het beleid dat de rechten uitdrukt die geassocieerd zijn met de distributie als de [ODRL] -vocabulaire wordt gebruikt.

Property has policy
Cardinality 0..1
URI odrl:hasPolicy
Range odrl:Policy

3.2.13 language

De natuurlijke taal van de tekstuele waardes in de distributie. Niet alle data heeft de eigenschap taal, bijvoorbeeld images.

Gebruik een waarde uit de EU Vocabularies Languages Named Authority List.

Language heeft de beperking (ten opzichte van DCAT-AP) dat deze eigenschap één keer (per distributie) voorkomt.

Property language
Cardinality 0..1
URI dct:language
Range dct:LinguisticSystem

3.2.14 licence

De licentie waaronder de Distributie beschikbaar wordt gesteld.

Licenties zijn een aanvulling op dct:accessRights. Als de data (publiek) toegankelijk zijn, staan in de licentie de voorwaarden voor het (her)gebruik daarvan.

Gebruik van Creative Commons Licenties is vereist. Aanbevolen wordt om steeds de meest recente versie van een licentie te gebruiken.

In het geval geen (her)gebruik volgens een CC licentie mogelijk is, mag de waarde ‘niet-open' gebruikt worden. Dat laatste kan bijv. voorkomen als een dataset alleen onder voorwaarden toegankelijk is. Gebruik dcterms:rights voor alle andere typen voorwaarden – indien die niet gedekt worden door dcterms:license en dcterms:accessRights, zoals copyright-verklaringen. Bijhorende waardelijst moet nog worden toegevoegd

Property licence
Cardinality 1..1
URI dct:license
Range dct:LicenseDocument

3.2.15 linked schemas

Een vastgesteld schema waaraan de beschreven distributie voldoet.

Deze eigenschap wordt gebruikt om het schema aan te duiden waaraan deze distributie van een dataset voldoet. Bijvoorbeeld het Hydrography GML application schema http://inspire.ec.europa.eu/schemas/hy/4.0/HydroBase.xsd

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van het schema.

Property linked schemas
Cardinality 0..n
URI dct:conformsTo
Range dct:Standard

3.2.16 media type

Informatie over de bestandsindeling van de distributie, volgens de indeling van IANA Mediatypes

Gebruik een waarde uit de IANA Media Types lijst.

Deze eigenschap is verplicht, als er een download URL is opgenomen.

Property media type
Cardinality 0..1
URI dcat:mediaType
Range dct:MediaType

3.2.17 modification date

De meest recente datum waarop de dataset is gewijzigd of aangepast.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie.

Property modification date
Cardinality 0..1
URI dct:modified
Range sh:Literal

3.2.18 packaging format

De bestandsindeling waarin een of meer gegevensbestanden zijn gegroepeerd, bijvoorbeeld om een set verwante bestanden samen te kunnen downloaden.

Gebruik een waarde uit de IANA Media Types lijst, indien beschikbaar

Property packaging format
Cardinality 0..1
URI dcat:packageFormat
Range dct:MediaType

3.2.19 release date

De datum van formele uitgifte (bijvoorbeeld publicatie) van de distributie.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie

Property release date
Cardinality 0..1
URI dct:issued
Range sh:Literal

3.2.20 rights

Een verklaring waarin de rechten die verband houden met de distributie worden gespecificeerd. Hierin worden alleen de overige rechten opgenomen die niet gedekt worden door license of acces rights.

Property rights
Cardinality 0..1
URI dct:rights
Range dct:RightsStatement

3.2.21 spatial resolution

De meest precieze ruimtelijke resolutie in de distributie, gemeten in meters.

Property spatial resolution
Cardinality 0..1
URI dcat:spatialResolutionInMeters
Range xsd:decimal

3.2.22 status

De status van de distributie in de context van de levenscyclus.

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies Distribution Status

Property status
Cardinality 0..1
URI adms:status
Range skos:Concept

3.2.23 temporal resolution

De meest precieze tijdsperiode in de distributie.

Property temporal resolution
Cardinality 0..1
URI dcat:temporalResolution
Range xsd:duration

3.2.24 title

De naam van de beschreven distributie.

Aanbevolen schrijfwijze voor deze eigenschap is: (projectkenmerk) onderwerp (locatiekenmerk) (tijdskenmerk) (versie). Hierbij zijn de onderdelen tussen haakjes niet verplicht, de andere wel. Afkortingen zijn in de titel enkel toegestaan indienen deze tevens zijn uitgeschreven bijvoorbeeld: “Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN)”.

Property title
Cardinality 0..n
URI dct:title
Range sh:Literal

3.2.25 Voorbeelden

Voorbeelden
Minimale set van eigenschappen

Onderstaand voorbeeld beschrijft een dcat:Distribution met enkel de verplichte eigenschappen. Dit is de meest minimale representatie van een dcat:Distribution.

3.3 DataService - dcat:DataService

Een gegevensdienst of dataservice is een computer service waar gegevens opgevraagd worden aan de hand van specificaties in een aanvraag. De gegevens die voldoen aan de meegegeven specificatie worden als antwoord teruggestuurd. Webservices zoals REST/JSON, WMS of XML interfaces zijn voorbeelden van dcat:DataService. Merk op dat als de specificatie slechts een deel van de gegevens beschrijft, alleen desbetreffende subset wordt opgestuurd. Ook is het mogelijk dat een dataservice niet één, maar meerdere datasets ontsluit. Dataservice zijn speciaal bedoeld voor geautomatiseerde koppelingen tussen systemen, hoewel ze ook door - meestal technisch onderlegde - mensen gebruikt kunnen worden. De dataservice klasse is geïntroduceerd in versie 2 van DCAT. Het biedt uitgebreidere mogelijkheden om geautomatiseerde toegang tot gegevens te beschrijven dan mogelijk is in de klasse dcat:Distributie. In deze nieuwe versie van het toepassingsprofiel is de dataservice klasse optioneel. Dat betekent dat het mogelijk blijft om dataservices te beschrijven met de klasse Distributie.

Property URI Range Card Optionaliteit
access rights http://purl.org/dc/terms/accessRights dct:RightsStatement 1..1 V
applicable legislation http://data.europa.eu/r5r/applicableLegislation eli:LegalResource 0..n C
application profile http://purl.org/dc/terms/conformsTo eli:LegalResource 0..n C
contact point http://www.w3.org/ns/dcat#contactPoint 1..1 V
creator http://purl.org/dc/terms/creator foaf:Agent 0..1 A
description http://purl.org/dc/terms/description sh:Literal 1..n V
documentation http://xmlns.com/foaf/0.1/page foaf:Document 1..n C
endpoint description http://www.w3.org/ns/dcat#endpointDescription rdfs:Resource 1..1 V
endpoint URL http://www.w3.org/ns/dcat#endpointURL rdfs:Resource 1..1 V
format http://purl.org/dc/terms/format dct:MediaTypeOrExtent 0..n O
HVD Category http://data.europa.eu/r5r/hvdCategory skos:Concept 0..n C
identifier http://purl.org/dc/terms/identifier sh:Literal 1..1 V
keyword http://www.w3.org/ns/dcat#keyword sh:Literal 0..n A
landing page http://www.w3.org/ns/dcat#landingPage foaf:Document 0..n O
language http://purl.org/dc/terms/language dct:LinguisticSystem 0..n A
licence http://purl.org/dc/terms/license dct:LicenseDocument 1..1 V
modification date http://purl.org/dc/terms/modified sh:Literal 0..1 O
other identifier http://www.w3.org/ns/adms#identifier adms:Identifier 0..n O
publisher http://purl.org/dc/terms/publisher foaf:Agent 1..1 V
rights http://purl.org/dc/terms/rights dct:RightsStatement 0..n O
serves dataset http://www.w3.org/ns/dcat#servesDataset dcat:Dataset 0..n C
theme http://www.w3.org/ns/dcat#theme skos:Concept 1..n V
title http://purl.org/dc/terms/title sh:Literal 1..n V

3.3.1 access rights

Deze eigenschap bevat informatie die aangeeft of de dataservice openbaar toegankelijk is, toegangsbeperkingen heeft of niet openbaar is.

Een waarde uit Access Rights Named Authority List is verplicht.

Property access rights
Cardinality 1..1
URI dct:accessRights
Range dct:RightsStatement

3.3.2 applicable legislation

Deze eigenschap bevat de wetgeving die de creatie of het beheer van de dataservice verplicht stelt. Er kunnen meerdere wetgevingen op de dataset van toepassing zijn. Denk aan HVD, INSPIRE, kaderrichtlijn water etc.

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van de wetgeving.

Voor HVD moet deze eigenschap een waarde uit de ELI http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/138/oj bevatten.

Deze eigenschap is verplicht, als de dataset onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

Property applicable legislation
Cardinality 0..n
URI dcatap:applicableLegislation
Range eli:LegalResource

3.3.3 application profile

Deze eigenschap bevat een verwijzing naar een (technische) vastgestelde standaard of specificatie waaraan de beschreven dataservice voldoet. Bijvoorbeeld een API features standaard http://www.opengis.net/def/interface/ogcapi-features.

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van de standaard of specificatie.

Deze eigenschap is verplicht, als de dataservice onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

De standaard waarnaar hier wordt verwezen, behoort de dataservice te beschrijven en niet de bijbehorende dataset. De dataservice voldoet bijvoorbeeld aan de OGC API-features standaard, terwijl de bijbehorende dataset voldoet aan het INSPIRE Address dataspecificatie.

Property application profile
Cardinality 0..n
URI dct:conformsTo
Range eli:LegalResource

3.3.4 contact point

Deze eigenschap bevat de contactinformatie waar eindgebruikers contact kunnen opnemen met vragen over de dataservice. Dit element bevat het e-mailadres of link (URL) naar het contactformulier van de verantwoordelijke organisatie van de dataset. Het e-mail adres is een functioneel e-mailadres van de organisatie of organisatie onderdeel.

Property contact point
Cardinality 1..1
URI dcat:contactPoint
Range

3.3.5 creator

De organisatie die verantwoordelijk is voor het creëren van de beschreven dataservice. Gebruik bij voorkeur een URI of anders een waarde uit een organisatienamenlijst. Als dat niet mogelijk is, gebruik de volledig uitgeschreven naam van de verantwoordelijke organisatie. De afkorting kan toegevoegd worden aan de organisatienaam.

Waardelijsten die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld Register Overheid-Organisaties, Research Organization Registry (ROR) of Core Business Vocabulary (organisaties)

Property creator
Cardinality 0..1
URI dct:creator
Range foaf:Agent

3.3.6 description

Deze eigenschap bevat een beschrijving van de inhoud van de dataservice. Deze is bij voorkeur minimaal drie zinnen en maximaal één alinea lang (2000 karakters). De vindbaarheid van de dataservice wordt bepaald door de kwaliteit van de tekst. Denk hierbij aan verschillende gebruikers, vakgenoten maar ook anderen, waarvoor de tekst begrijpelijk moet zijn. Zie meertaligheid voor het omgaan met verschillende talen.

Property description
Cardinality 1..n
URI dct:description
Range sh:Literal

3.3.7 documentation

Een pagina of document over de dataservice met aanvullende informatie.

De informatie over de kwaliteit van de dienstverlening wordt beschouwd als onderdeel van de generieke documentatie van een dataservice. Voor HVD moet dit verplicht worden opgenomen.

Property documentation
Cardinality 1..n
URI foaf:page
Range foaf:Document

3.3.8 endpoint description

Deze eigenschap beschrijft de specifieke details van de dataservice, zoals de operaties die beschikbaar zijn voor deze dataservice via de end-point instanties, inclusief hun werking en parameters

Een beschrijving van een eindpunt kan worden uitgedrukt in een machine leesbare vorm, zoals een OpenAPI (Swagger) beschrijving [OpenAPI], een OGC GetCapabilities aanroep [WFS], [ISO-19142], [WMS], [ISO-19128], een [SPARQL11-SERVICE-DESCRIPTION], een [OpenSearch] of [WSDL20] document, een Hydra API beschrijving [HYDRA], anders in tekst of een andere informele vorm als een formele representatie niet mogelijk is.

In application profile wordt verwezen naar de algemene (technische) standaard of specificaties waaraan de beschreven dataservice voldoet

Property endpoint description
Cardinality 1..1
URI dcat:endpointDescription
Range rdfs:Resource

3.3.9 endpoint URL

De hoofdlocatie of het primaire eindpunt van de service (een IRI). De eindpunt-URL MOET persistent zijn. Dit betekent dat uitgevers er alles aan moeten doen om de waarde stabiel en bestaand te houden.

Property endpoint URL
Cardinality 1..1
URI dcat:endpointURL
Range rdfs:Resource

3.3.10 format

Het formaat van het bestand dat teruggeven wordt bij de bevraging van de EndpointURL van de dataservice

Gebruik een waarde uit de EU Vocabularies File Type Named Authority List

Property format
Cardinality 0..n
URI dct:format
Range dct:MediaTypeOrExtent

3.3.11 HVD Category

Deze eigenschap bevat de HVD-categorie waartoe de datasets die in de dataservice worden ontsloten, behoort, als die dataset onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies HVD Categories.

Deze eigenschap is verplicht, als één van de ontsloten datasets onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

Property HVD Category
Cardinality 0..n
URI dcatap:hvdCategory
Range skos:Concept

3.3.12 identifier

Identifier wordt gebruikt voor de unieke identificatie van de dataservice. Dit is bij voorkeur een persistente URI die via HTTP raadpleegbaar is (resolvable). Hier wordt de oorspronkelijke identificatie van de dataservice overgenomen zoals de data-eigenaar deze gepubliceerd heeft. De identifier mag niet door afnemers aangepast worden. De eventuele andere identifiers worden in de eigenschap other identifier opgenomen, zoals bijvoorbeeld identifiers die door een catalog worden toegekend.

Identifier heeft de beperking (ten opzichte van DCAT-AP) dat deze eigenschap alleen de waarde kan bevatten die de eerste eigenaar heeft gegeven. Vraag, heeft een identifier voor dataservice meerwaarde, is dit in te vullen vanuit bestaande metadata?

Property identifier
Cardinality 1..1
URI dct:identifier
Range sh:Literal

3.3.13 keyword

Deze eigenschap bevat in het algemeen gebruikte woorden of geformaliseerde zinnen om de dataservice te beschrijven, die niet uit een controlled vocabulary komen.

Het is mogelijk om meerdere keywords toe te kennen aan een dataservice. Deze waarden moeten in afzonderlijke voorkomens van deze eigenschap worden aangeleverd.

Theme word gebruikt voor trefwoorden die uit een controlled vocabulary komen.

Property keyword
Cardinality 0..n
URI dcat:keyword
Range sh:Literal

3.3.14 landing page

De webpagina die toegang geeft tot de dataservice en aanvullende informatie verschaft over de dataservice. Het gaat hierbij om de originele webpagina van de aanbieder van de dataservice.

Property landing page
Cardinality 0..n
URI dcat:landingPage
Range foaf:Document

3.3.15 language

De natuurlijke taal van de tekstuele waardes in de dataservice. Niet alle dataservices hebben de eigenschap taal.

Gebruik van de waardelijst EU Vocabularies Languages Named Authority List is vereist.

Language heeft de beperking (ten opzichte van DCAT-AP) dat deze eigenschap alleen de waarde kan bevatten van de taal van de tekstuele waardes in de dataservice. In https://semiceu.github.io/DCAT-AP/releases/3.0.0/#controlled-vocs is het gebruik van de EU waardelijst niet opgenomen, we verwachtten dat dit wel de bedoeling is.

Property language
Cardinality 0..n
URI dct:language
Range dct:LinguisticSystem

3.3.16 licence

De licentie waaronder de dataservice beschikbaar wordt gesteld.

Licenties zijn een aanvulling op dct:accessRights. Als de data (publiek) toegankelijk zijn, staan in de licentie de voorwaarden voor het (her)gebruik daarvan.

Gebruik van Creative Commons Licenties is vereist. Aanbevolen wordt om steeds de meest recente versie van een licentie te gebruiken.

In het geval geen (her)gebruik volgens een CC licentie mogelijk is, mag de waarde ‘niet-open' gebruikt worden. Dat laatste kan bijvoorbeeld voorkomen als een dataset alleen onder voorwaarden toegankelijk is. Gebruik dcterms:rights voor alle andere typen voorwaarden – indien die niet gedekt worden door dcterms:license en dcterms:accessRights, zoals copyright-verklaringen. Bijhorende waardelijst moet nog worden toegevoegd

Property licence
Cardinality 1..1
URI dct:license
Range dct:LicenseDocument

3.3.17 modification date

De meest recente datum waarop de dataservice is gewijzigd of aangepast.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie.

Property modification date
Cardinality 0..1
URI dct:modified
Range sh:Literal

3.3.18 other identifier

In de eigenschap other identifier, kunnen eventuele overige identifiers in aanvulling op de identifier worden opgenomen, zoals identifiers die door een catalog worden toegekend. Eventueel kan naast de waarde van de identifier zelf, ook worden opgenomen wie deze toevoeging gedaan heeft. Hierdoor ontstaat een lijst met equivalente identifiers.

Het gebruik van other identifier wordt (ten opzichte van DCAT-AP) verder gespecificeerd, secundaire identifiers, zijn ook alle identifiers die aan de dataservice zijn toegewezen tijdens het verwerken en delen van die dataset in het catalogusnetwerk.

Property other identifier
Cardinality 0..n
URI adms:identifier
Range adms:Identifier

3.3.19 publisher

De organisatie die verantwoordelijk is voor de publicatie van de dataservice.

Voor Europese instellingen en een klein aantal internationale organisaties moet de EU Vocabularies Corporate bodies Named Authority List worden gebruikt.

Bij andere soorten organisaties moeten nationale, regionale of lokale woordenlijsten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Register Overheid-Organisaties, Research Organization Registry (ROR) of Core Business Vocabulary (organisaties) In https://semiceu.github.io/DCAT-AP/releases/3.0.0/#controlled-vocs is het gebruik van de EU waardelijst niet opgenomen, we verwachtten dat dit wel de bedoeling is.

Property publisher
Cardinality 1..1
URI dct:publisher
Range foaf:Agent

3.3.20 rights

Een verklaring waarin de rechten die verband houden met de dataservice worden gespecificeerd. Hierin worden alleen de overige rechten opgenomen die niet gedekt worden door license of acces rights.

Property rights
Cardinality 0..n
URI dct:rights
Range dct:RightsStatement

3.3.21 serves dataset

Deze eigenschap verwijst naar één of meer datasets die door deze dataservice ontsloten wordt.

Deze eigenschap is verplicht, als één van de datasets die door de dataservice wordt ontsloten, onder de HVD uitvoeringsverordening valt.

Property serves dataset
Cardinality 0..n
URI dcat:servesDataset
Range dcat:Dataset

3.3.22 theme

Deze eigenschap bevat de categorie van de dataservice. De waarde die voor deze eigenschap moeten worden gebruikt, is in ieder geval één URI van een concept uit Dataset Theme Vocabulary

Aanbevolen wordt om naast een waarde uit de Europese Dataset Theme Vocabulary ook in meerdere thema's waarden op te nemen uit domeinspecifieke vocabulaires.

keyword word gebruikt voor trefwoorden die niet uit een controlled vocabulary komen. Op Europees niveau is nog een discussie gaande of naast een waarde uit Dataset Theme Vocabulary, waarden uit andere controlled vocabulary in deze of een andere eigenschap opgenomen kunnen worden. https://github.com/SEMICeu/DCAT-AP/issues/316: Add guidance on usage of additional themes for datasets In https://semiceu.github.io/DCAT-AP/releases/3.0.0/#controlled-vocs is het gebruik van de EU waardelijst niet opgenomen, we verwachtten dat dit wel de bedoeling is.

Property theme
Cardinality 1..n
URI dcat:theme
Range skos:Concept

3.3.23 title

De naam van de beschreven dataservice.

Aanbevolen schrijfwijze voor deze eigenschap is: (projectkenmerk) onderwerp (locatiekenmerk) (tijdskenmerk) (versie). Hierbij zijn de onderdelen tussen haakjes niet verplicht, de andere wel. Afkortingen zijn in de titel enkel toegestaan indienen deze tevens zijn uitgeschreven bijvoorbeeld: “Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN)”.

Property title
Cardinality 1..n
URI dct:title
Range sh:Literal

3.3.24 Voorbeelden

pm

3.4 Catalog - dcat:Catalog

Een catalogus of repository waarin de beschreven datasets of dataservices worden gehost.

Property URI Range Card Optionaliteit
applicable legislation http://data.europa.eu/r5r/applicableLegislation eli:LegalResource 0..n O
catalogue http://www.w3.org/ns/dcat#catalog dcat:Catalog 0..n O
contact point http://www.w3.org/ns/dcat#contactPoint vcard:Kind 1..1 V
creator http://purl.org/dc/terms/creator foaf:Agent 0..1 A
dataset http://www.w3.org/ns/dcat#dataset dcat:Dataset 1..n A
description http://purl.org/dc/terms/description sh:Literal 1..n V
geographical coverage http://purl.org/dc/terms/spatial dct:Location 0..n A
has part http://purl.org/dc/terms/hasPart dcat:Catalog 0..n O
homepage http://xmlns.com/foaf/0.1/homepage foaf:Document 0..1 A
is part of http://purl.org/dc/terms/isPartOf dcat:Catalog 0..1 O
language http://purl.org/dc/terms/language dct:LinguisticSystem 0..n A
licence http://purl.org/dc/terms/license dct:LicenseDocument 0..1 A
modification date http://purl.org/dc/terms/modified sh:Literal 0..1 A
publisher http://purl.org/dc/terms/publisher foaf:Agent 1..1 V
record http://www.w3.org/ns/dcat#record dcat:CatalogRecord 0..n O
release date http://purl.org/dc/terms/issued sh:Literal 0..1 A
rights http://purl.org/dc/terms/rights dct:RightsStatement 0..1 O
service http://www.w3.org/ns/dcat#service dcat:DataService 0..n A
temporal coverage http://purl.org/dc/terms/temporal dct:PeriodOfTime 0..n O
themes http://www.w3.org/ns/dcat#themeTaxonomy skos:ConceptScheme 0..n A
title http://purl.org/dc/terms/title sh:Literal 1..n V

3.4.1 applicable legislation

Deze eigenschap bevat de wetgeving die de creatie of het beheer van de catalogus verplicht stelt. Er kunnen meerdere wetgevingen op de catalogus van toepassing zijn. Denk aan HVD, INSPIRE, kaderrichtlijn water etc.

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van de wetgeving.

Property applicable legislation
Cardinality 0..n
URI dcatap:applicableLegislation
Range eli:LegalResource

3.4.2 catalogue

Deze eigenschap beschrijft een catalogus waarvan de inhoud van belang is in de context van deze catalogus.

Deze eigenschap maakt mogelijk om een catalogus op te nemen in een catalogus.

Property catalogue
Cardinality 0..n
URI dcat:catalog
Range dcat:Catalog

3.4.3 contact point

Deze eigenschap bevat de contactinformatie waar eindgebruikers contact kunnen opnemen met vragen over de catalogus. Dit element bevat het e-mail adres of link (URL) naar het contactformulier van de verantwoordelijke organisatie van de dataset. Het e-mail adres is een functioneel e-mailadres van de organisatie of organisatie onderdeel.

Property contact point
Cardinality 1..1
URI dcat:contactPoint
Range vcard:Kind

3.4.4 creator

De organisatie die verantwoordelijk is voor het creëren van de beschreven catalogus. Gebruik bij voorkeur een URI of anders een waarde uit een organisatienamenlijst. Als dat niet mogelijk is, gebruik de volledig uitgeschreven naam van de verantwoordelijke organisatie. De afkorting kan toegevoegd worden aan de organisatienaam.

Waardelijsten die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld Register Overheid-Organisaties, Research Organization Registry (ROR) of Core Business Vocabulary (organisaties)

Property creator
Cardinality 0..1
URI dct:creator
Range foaf:Agent

3.4.5 dataset

Deze eigenschap bevat de datasets die onderdeel uitmaken van de catalogus.

Property dataset
Cardinality 1..n
URI dcat:dataset
Range dcat:Dataset

3.4.6 description

Deze eigenschap bevat een beschrijving van de inhoud van de catalogus. Deze is bij voorkeur minimaal drie zinnen en maximaal één alinea lang (2000 karakters). De vindbaarheid van de catalogue wordt bepaald door de kwaliteit van de tekst. Denk hierbij aan verschillende gebruikers, vakgenoten maar ook anderen, waarvoor de tekst begrijpelijk moet zijn.

Property description
Cardinality 1..n
URI dct:description
Range sh:Literal

3.4.7 geographical coverage

Het geografische gebied waarop de gegevens in de catalogus betrekking hebben. Het veld kan worden gevuld met de benaming van een gebied in de vorm van een URI of de coördinaten ervan. De coördinaten zijn de meest westelijke, oostelijke, noordelijke en zuidelijke coördinaat uit de horizontale dekking van de dataset weergegeven in latitude en longitude in decimale graden (noord en oost als positieve waarden). De coördinaten dienen te worden weergegeven volgens referentiesysteem WGS 84. Voor de invulling van deze eigenschap met een gebiedsnaam, wordt vereist dat een van de onderstaande als mogelijk gebruik wordt gemaakt van https://vocabs.cbs.nl/nl/ of anders van GeoNames.org

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies Continents Named Authority List, EU Vocabularies Countries Named Authority List, EU Vocabularies Places Named Authority List, Geonames

Property geographical coverage
Cardinality 0..n
URI dct:spatial
Range dct:Location

3.4.8 has part

Een gerelateerde catalogus die deel uitmaakt van de beschreven catalogus.

Property has part
Cardinality 0..n
URI dct:hasPart
Range dcat:Catalog

3.4.9 homepage

De homepage van de catalogus. Een catalogus kan op meerdere dataportals worden gepubliceerd. Deze eigenschap verwijst naar de originele homepage. Dat is in de regel de homepage van de maker van de catalogus.

Property homepage
Cardinality 0..1
URI foaf:homepage
Range foaf:Document

3.4.10 is part of

Wordt nog nader gespecificeerd.

Property is part of
Cardinality 0..1
URI dct:isPartOf
Range dcat:Catalog

3.4.11 language

De natuurlijke taal van de tekstuele waardes in de catalogus.

Gebruik van de waardelijst EU Vocabularies Languages Named Authority List is vereist.

Property language
Cardinality 0..n
URI dct:language
Range dct:LinguisticSystem

3.4.12 licence

De licentie waaronder de catalogus beschikbaar wordt gesteld. Bijhorende waardelijst moet nog worden toegevoegd

Property licence
Cardinality 0..1
URI dct:license
Range dct:LicenseDocument

3.4.13 modification date

De meest recente datum waarop de catalogus is gewijzigd of aangepast.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie.

Property modification date
Cardinality 0..1
URI dct:modified
Range sh:Literal

3.4.14 publisher

De organisatie die verantwoordelijk is voor de publicatie van de catalogus.

Voor Europese instellingen en een klein aantal internationale organisaties moet de EU Vocabularies Corporate bodies Named Authority List worden gebruikt.

Bij andere soorten organisaties moeten nationale, regionale of lokale woordenlijsten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Register Overheid-Organisaties, Research Organization Registry (ROR) of Core Business Vocabulary (organisaties)

Property publisher
Cardinality 1..1
URI dct:publisher
Range foaf:Agent

3.4.15 record

Een Catalogue Record dat deel uitmaakt van de catalogus.

Property record
Cardinality 0..n
URI dcat:record
Range dcat:CatalogRecord

3.4.16 release date

De datum van formele uitgifte (bijvoorbeeld publicatie) van de catalogus.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie

Property release date
Cardinality 0..1
URI dct:issued
Range sh:Literal

3.4.17 rights

Een verklaring waarin de rechten die verband houden met de catalogus worden gespecificeerd. Hierin worden alleen de overige rechten opgenomen die niet gedekt worden door license of acces rights.

Property rights
Cardinality 0..1
URI dct:rights
Range dct:RightsStatement

3.4.18 service

Deze eigenschap bevat de dataservices die onderdeel uitmaken van de catalogus. .

Property service
Cardinality 0..n
URI dcat:service
Range dcat:DataService

3.4.19 temporal coverage

De meest precieze tijdsperiode in de catalogus

Property temporal coverage
Cardinality 0..n
URI dct:temporal
Range dct:PeriodOfTime

3.4.20 themes

Deze eigenschap bevat de categorieën (themalijst) die van toepassing zijn op de datasets en dataservices in deze catalogus

De waarde die voor deze eigenschap moet worden gebruikt, is in ieder geval de Dataset Theme Vocabulary.

Aanbevolen wordt om naast thema’s uit de Europese Dataset Theme Vocabulary ook andere thema's op te nemen uit domeinspecifieke vocabulaires Op Europees niveau is nog een discussie gaande of naast de Dataset Theme Vocabulary, waarden uit andere controlled vocabulary in deze of een andere eigenschap opgenomen kunnen worden. https://github.com/SEMICeu/DCAT-AP/issues/316: Add guidance on usage of additional themes for datasets In https://semiceu.github.io/DCAT-AP/releases/3.0.0/#controlled-vocs is het gebruik van de EU waardelijst niet opgenomen voor de catalogue klasse, We verwachtten dat dit wel de bedoeling is.

Property themes
Cardinality 0..n
URI dcat:themeTaxonomy
Range skos:ConceptScheme

3.4.21 title

De naam van de beschreven catalogus

Aanbevolen schrijfwijze voor deze eigenschap is: (projectkenmerk) onderwerp (locatiekenmerk) (tijdskenmerk) (versie). Hierbij zijn de onderdelen tussen haakjes niet verplicht, de andere wel. Afkortingen zijn in de titel enkel toegestaan indienen deze tevens zijn uitgeschreven bijvoorbeeld: “Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN)”.

Property title
Cardinality 1..n
URI dct:title
Range sh:Literal

3.4.22 Voorbeelden

Wordt nog nader gespecificeerd.

3.5 CatalogRecord - dcat:CatalogRecord

Een beschrijving van de in de catalogus opgenomen beschrijvingen van een dataset of data service. Hierin worden eigenschappen van de beschrijving zelf vastgelegd, zoals bijvoorbeeld de standaard waaraan de beschrijving voldoet. Voor High Value Datasets kan dat bijvoorbeeld ook DCAT-AP-HVD zijn, naast DCAT-AP en DCAT-AP-NL. Daarnaast kan er ook verwezen worden naar de originele metagegevens (conform een andere standaard) die zijn gebruikt bij het genereren van de beschrijving in DCAT.

Property URI Range Card Optionaliteit
application profile http://purl.org/dc/terms/conformsTo dct:Standard 0..1 A
change type http://www.w3.org/ns/adms#status skos:Concept 0..1 A
description http://purl.org/dc/terms/description sh:Literal 0..n O
language http://purl.org/dc/terms/language dct:LinguisticSystem 0..n O
listing date http://purl.org/dc/terms/issued sh:Literal 0..1 A
modification date http://purl.org/dc/terms/modified sh:Literal 1..1 V
primary topic http://xmlns.com/foaf/0.1/primaryTopic dcat:Resource 1..1 V
source metadata http://purl.org/dc/terms/source dcat:CatalogRecord 0..1 O
title http://purl.org/dc/terms/title sh:Literal 0..n O

3.5.1 application profile

Deze eigenschap bevat een verwijzing naar een (technische) vastgestelde standaard of specificatie waaraan de beschrijving van de dataset of dataservice in de catalogus voldoet.

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van de standaard of specificatie. De standaard waarnaar hier wordt verwezen, behoort de metadata te beschrijven, bijvoorbeeld DCAT-AP-HVD https://semiceu.github.iodcat-ap/releases/2.2.0-hvd

Property application profile
Cardinality 0..1
URI dct:conformsTo
Range dct:Standard

3.5.2 change type

De status van het catalogusrecord in de context van de lifecycle van de dataset en dataservice beschrijvingen.

Property change type
Cardinality 0..1
URI adms:status
Range skos:Concept

3.5.3 description

Deze eigenschap bevat een beschrijving van de inhoud van de catalogusrecord en is een aanvulling op de dataset of dataservice description.

Property description
Cardinality 0..n
URI dct:description
Range sh:Literal

3.5.4 language

Deze eigenschap bevat de taal die wordt gebruikt in de metadata beschrijving, om onder andere de titel en andere tekstuele beschrijvingen, in het catalog record vast te leggen.

Gebruik van de waardelijst EU Vocabularies Languages Named Authority List is vereist.

Property language
Cardinality 0..n
URI dct:language
Range dct:LinguisticSystem

3.5.5 listing date

De datum waarop het record in de catalogus voor het eerst is toegevoegd.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie.

Property listing date
Cardinality 0..1
URI dct:issued
Range sh:Literal

3.5.6 modification date

De meest recente datum waarop de catalogusrecord is gewijzigd of aangepast.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie.

Property modification date
Cardinality 1..1
URI dct:modified
Range sh:Literal

3.5.7 primary topic

Een verwijzing naar de dataset of dataservice die in het record wordt beschreven.

Property primary topic
Cardinality 1..1
URI foaf:primaryTopic
Range dcat:Resource

3.5.8 source metadata

Een verwijzing naar de originele metagegevens (conform een andere standaard) die zijn gebruikt bij het genereren van de beschrijving conform DCAT-AP-NL. Bijvoorbeeld https://www.nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dut/catalog.search#/metadata/ba83c30f-12f7-4582-a590-852b6d1706de?tab=general

Property source metadata
Cardinality 0..1
URI dct:source
Range dcat:CatalogRecord

3.5.9 title

De naam van de catalog record.

Property title
Cardinality 0..n
URI dct:title
Range sh:Literal

3.5.10 Voorbeelden

Wordt nog nader gespecificeerd.

3.6 DatasetSeries - dcat:DatasetSeries

Wordt nog nader gespecificeerd.

Property URI Range Card Optionaliteit
applicable legislation http://data.europa.eu/r5r/applicableLegislation eli:LegalResource 0..n O
contact point http://www.w3.org/ns/dcat#contactPoint vcard:Kind 0..n A
description http://purl.org/dc/terms/description sh:Literal 1..n V
first http://www.w3.org/ns/dcat#first dcat:Dataset 0..1 O
frequency http://purl.org/dc/terms/accrualPeriodicity dct:Frequency 0..1 O
geographical coverage http://purl.org/dc/terms/spatial dct:Location 0..n A
last http://www.w3.org/ns/dcat#last dcat:Dataset 0..1 O
modification date http://purl.org/dc/terms/modified sh:Literal 0..1 O
publisher http://purl.org/dc/terms/publisher foaf:Agent 0..1 A
release date http://purl.org/dc/terms/issued sh:Literal 0..1 O
series member http://www.w3.org/ns/dcat#seriesMember dcat:Dataset 0..n O
temporal coverage http://purl.org/dc/terms/temporal dct:PeriodOfTime 0..n A
title http://purl.org/dc/terms/title sh:Literal 1..n V

3.6.1 applicable legislation

Deze eigenschap bevat de wetgeving die de creatie of het beheer van de dataset serie verplicht stelt. Er kunnen meerdere wetgevingen op de dataset serie van toepassing zijn. Denk aan HVD, INSPIRE, kaderrichtlijn water etc.

Gebruik de referentie naar de officiële publicatie van de wetgeving.

Property applicable legislation
Cardinality 0..n
URI dcatap:applicableLegislation
Range eli:LegalResource

3.6.2 contact point

Deze eigenschap bevat de contactinformatie waar eindgebruikers contact kunnen opnemen met vragen over de dataset serie. Dit element bevat het e-mail adres of link (URL) naar het contactformulier van de verantwoordelijke organisatie van de dataset. Het e-mail adres is een functioneel e-mailadres van de organisatie of organisatie onderdeel.

Property contact point
Cardinality 0..n
URI dcat:contactPoint
Range vcard:Kind

3.6.3 description

Deze eigenschap bevat een beschrijving van de inhoud van de dataset serie. Deze is bij voorkeur minimaal drie zinnen en maximaal één alinea lang (2000 karakters). De vindbaarheid van de dataset serie wordt bepaald door de kwaliteit van de tekst. Denk hierbij aan verschillende gebruikers, vakgenoten maar ook anderen, waarvoor de tekst begrijpelijk moet zijn.

Het wordt aanbevolen om een indicatie te geven van de dimensies waarin de dataset serie zich ontwikkelt.

Property description
Cardinality 1..n
URI dct:description
Range sh:Literal

3.6.4 first

Wordt nog nader gespecificeerd.

Property first
Cardinality 0..1
URI dcat:first
Range dcat:Dataset

3.6.5 frequency

De frequentie waarmee de dataset serie wordt bijgewerkt

De frequentie van een dataset serie is niet gelijk aan de frequentie van de dataset in de verzameling.

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies Frequency Named Authority List

Property frequency
Cardinality 0..1
URI dct:accrualPeriodicity
Range dct:Frequency

3.6.6 geographical coverage

Een geografisch gebied dat wordt gedekt door de reeks gegevens.

Het geografische gebied waarop de gegevens in de dataset serie betrekking hebben. Het veld kan worden gevuld met de benaming van een gebied in de vorm van een URI of de coördinaten ervan. De coördinaten zijn de meest westelijke, oostelijke, noordelijke en zuidelijke coördinaat uit de horizontale dekking van de dataset weergegeven in latitude en longitude in decimale graden (noord en oost als positieve waarden). De coördinaten dienen te worden weergegeven volgens referentiesysteem WGS 84. Voor de invulling van deze eigenschap met een gebiedsnaam, wordt vereist dat een van de onderstaande als mogelijk gebruik wordt gemaakt van https://vocabs.cbs.nl/nl/ of anders van GeoNames.org

Gebruik hiervoor een waarde uit EU Vocabularies Continents Named Authority List, EU Vocabularies Countries Named Authority List, EU Vocabularies Places Named Authority List, Geonames

Als de spatial coverage een dimensie is in de dataset series, dan moet de spatial coverage van elke dataset in de verzameling deel uitmaken van de dataset serie. In dat geval wordt een open waarde aanbevolen, bv. EU of een brede bounding box die de verwachte waarden omvat.

Property geographical coverage
Cardinality 0..n
URI dct:spatial
Range dct:Location

3.6.7 last

Wordt nog nader gespecificeerd.

Property last
Cardinality 0..1
URI dcat:last
Range dcat:Dataset

3.6.8 modification date

De meest recente datum waarop de dataset serie is gewijzigd of aangepast.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie.

Property modification date
Cardinality 0..1
URI dct:modified
Range sh:Literal

3.6.9 publisher

De organisatie die verantwoordelijk is voor de publicatie van de dataset serie.

Voor Europese instellingen en een klein aantal internationale organisaties moet de EU Vocabularies Corporate bodies Named Authority List worden gebruikt.

Bij andere soorten organisaties moeten nationale, regionale of lokale woordenlijsten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Register Overheid-Organisaties, Research Organization Registry (ROR) of Core Business Vocabulary (organisaties)

Property publisher
Cardinality 0..1
URI dct:publisher
Range foaf:Agent

3.6.10 release date

De datum van formele uitgifte (bijvoorbeeld publicatie) van de dataset serie.

Gebruik altijd een datum en tijd conform de [ISO8601] notatie

Property release date
Cardinality 0..1
URI dct:issued
Range sh:Literal

3.6.11 series member

Wordt nog nader gespecificeerd.

Property series member
Cardinality 0..n
URI dcat:seriesMember
Range dcat:Dataset

3.6.12 temporal coverage

De tijdsperiode waar de dataset serie betrekking op heeft.

Als de temporal coverage een dimensie is in de dataset serie, dan moet de temporal coverage van elke dataset in de verzameling deel uitmaken van de dataset serie. In dat geval wordt een open waarde aanbevolen, die de verwachte waarden omvat.

Property temporal coverage
Cardinality 0..n
URI dct:temporal
Range dct:PeriodOfTime

3.6.13 title

De naam van de beschreven dataset serie.

Aanbevolen schrijfwijze voor deze eigenschap is: (projectkenmerk) onderwerp (locatiekenmerk) (tijdskenmerk) (versie). Hierbij zijn de onderdelen tussen haakjes niet verplicht, de andere wel. Afkortingen zijn in de titel enkel toegestaan indienen deze tevens zijn uitgeschreven bijvoorbeeld: “Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN)”.

Property title
Cardinality 1..n
URI dct:title
Range sh:Literal

3.6.14 Voorbeelden

Wordt nog nader gespecificeerd.

4. Ondersteunende Klassen

4.1 Agent - foaf:Agent

Property URI Range Card Optionaliteit
name http://xmlns.com/foaf/0.1/name sh:Literal 1..n V
type http://purl.org/dc/terms/type skos:Concept 0..1 A

4.1.1 name

Property name
Cardinality 1..n
URI foaf:name
Range sh:Literal

4.1.2 type

Property type
Cardinality 0..1
URI dct:type
Range skos:Concept

4.2 LicenseDocument - dct:LicenseDocument

Property URI Range Card Optionaliteit
type http://purl.org/dc/terms/type skos:Concept 0..n A

4.2.1 type

Property type
Cardinality 0..n
URI dct:type
Range skos:Concept

4.3 Location - dct:Location

Property URI Range Card Optionaliteit
bbox http://www.w3.org/ns/dcat#bbox sh:Literal 0..1 A
centroid http://www.w3.org/ns/dcat#centroid sh:Literal 0..1 A
geometry http://www.w3.org/ns/locn#geometry locn:Geometry 0..1 O

4.3.1 bbox

Property bbox
Cardinality 0..1
URI dcat:bbox
Range sh:Literal

4.3.2 centroid

Property centroid
Cardinality 0..1
URI dcat:centroid
Range sh:Literal

4.3.3 geometry

Property geometry
Cardinality 0..1
URI locn:geometry
Range locn:Geometry

4.4 PeriodOfTime - dct:PeriodOfTime

Property URI Range Card Optionaliteit
beginning http://www.w3.org/2006/time#hasBeginning time:Instant 0..1 O
end http://www.w3.org/2006/time#hasEnd time:Instant 0..1 O
end date http://www.w3.org/ns/dcat#endDate sh:Literal 0..1 A
start date http://www.w3.org/ns/dcat#startDate sh:Literal 0..1 A

4.4.1 beginning

Property beginning
Cardinality 0..1
URI time:hasBeginning
Range time:Instant

4.4.2 end

Property end
Cardinality 0..1
URI time:hasEnd
Range time:Instant

4.4.3 end date

Property end date
Cardinality 0..1
URI dcat:endDate
Range sh:Literal

4.4.4 start date

Property start date
Cardinality 0..1
URI dcat:startDate
Range sh:Literal

4.5 Checksum - spdx:Checksum

Property URI Range Card Optionaliteit
algorithm http://spdx.org/rdf/terms#algorithm spdx:ChecksumAlgorithm 1..1 V
checksum value http://spdx.org/rdf/terms#checksumValue xsd:hexBinary 1..1 V

4.5.1 algorithm

Property algorithm
Cardinality 1..1
URI spdx:algorithm
Range spdx:ChecksumAlgorithm

4.5.2 checksum value

Property checksum value
Cardinality 1..1
URI spdx:checksumValue
Range xsd:hexBinary

4.6 Identifier - adms:Identifier

Property URI Range Card Optionaliteit
notation http://www.w3.org/2004/02/skos/core#notation sh:Literal 0..1 V

4.6.1 notation

Property notation
Cardinality 0..1
URI skos:notation
Range sh:Literal

4.7 Relationship - dcat:Relationship

Property URI Range Card Optionaliteit
had role http://www.w3.org/ns/dcat#hadRole dcat:Role 1..n V
relation http://purl.org/dc/terms/relation rdfs:Resource 1..n V

4.7.1 had role

Property had role
Cardinality 1..n
URI dcat:hadRole
Range dcat:Role

4.7.2 relation

Property relation
Cardinality 1..n
URI dct:relation
Range rdfs:Resource

4.8 Concept - skos:Concept

Property URI Range Card Optionaliteit
preferred label http://www.w3.org/2004/02/skos/core#prefLabel sh:Literal 1..n

4.8.1 preferred label

Property preferred label
Cardinality 1..n
URI skos:prefLabel
Range sh:Literal

4.9 ConceptScheme - skos:ConceptScheme

Property URI Range Card Optionaliteit
title http://purl.org/dc/terms/title sh:Literal 1..n

4.9.1 title

Property title
Cardinality 1..n
URI dct:title
Range sh:Literal

5. Waardelijsten

In de metadata dienen de waarden uit de waardelijsten waarnaar verwezen wordt bij de element beschrijving, gehanteerd te worden. Dit zijn vaak de door de EU verplichte waardelijsten.

In de onderstaande tabel worden eigenschappen opgesomd met gecontroleerde waardelijsten die voor de genoemde eigenschappen MOETEN worden gebruikt.

Eigenschap URI

Gebruik in Klasse

Naam Waardelijst

Toepassing

dcat:mediaType

Distributie

IANA Media Types

dcat:theme

Dataset, Dataservice, Catalogue

Dataset Theme Vocabulary

dct:accrualPeriodicity

Dataset, Dataset Series

EU Vocabularies Frequency Named Authority List

dct:format

Distribution, Data Service

dct:language

Catalogue,Dataset, Catalogue Record, Data Service, , Distribution

EU Vocabularies Languages Named Authority List

dct:publisher

Catalogue,Dataset, Data Service, Dataset Series

EU Vocabularies Corporate bodies Named Authority List,

Voor Europese instellingen en een klein aantal internationale organisaties moet de EU Vocabularies Corporate bodies Named Authority List worden gebruikt.

Bij andere soorten organisaties moeten nationale, regionale of lokale woordenlijsten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Register Overheid-Organisaties, Research Organization Registry (ROR) of Core Business Vocabulary (organisaties)

dct:spatial

Catalogue,Dataset, Dataset Series

EU Vocabularies Continents, Named, EU Vocabularies Countries Authority List, EU Vocabularies Places Named Authority List, Geonames

adms:status

Catalogue Record, Dataset, Distribution

EU Vocabularies Distribution Status

dcatap:availability

Distribution

Distribution availability vocabulary

dct:accessRights

Dataset, Data Service

Access Rights Named Authority List

Gebruik één van de volgende waarden: public; restricted; non-public

dcatap:hvdCategory

Dataset, Data Service

EU Vocabularies HVD Categories

spdx:algorithm

Checksum

Distribution availability vocabulary

OPM: DONL biedt deze lijst als linked data aan.

https://github.com/dataoverheid/dcat-ap-donl/raw/main/taxonomy/algorithms.ttl

6. Validaties DCAT-AP NL

pm

A. Contributors

De redactie is alle leden van de werkgroep dankbaar voor hun bijdragen aan dit document en tevens ook de personen die eerder een bijdrage geleverd hebben aan DCAT-AP-DONL 2.0 waarvan dankbaar gebruik gemaakt is.

B. Lijst met figuren

C. Referenties

C.1 Normatieve referenties

[DCAT-3.0]
DCAT-3.0. Simon Cox; Andrea Perego; Alejandra Gonzalez Beltran; Peter Winstanley; Riccardo Albertoni; David Browning. W3C. Candidate Recommendation. URL: https://www.w3.org/TR/vocab-dcat-3/
[DCAT-AP-3.0]
DCAT-AP-3.0. Bert Van Nuffelen. 2024-02-12. Candidate Recommendation. URL: https://semiceu.github.io//DCAT-AP/releases/3.0
[ISO-19142]
ISO-19142. ISO/TC 211. International Standard. URL: https://www.iso.org/standard/42136.html
[ISO19115_ROLECODE]
ISO-19115 RoleCode. International Organization for Standardization. URL: https://standards.iso.org/iso/19115/resources/Codelists/gml/CI_RoleCode.xml
[ISO8601]
ISO-8601. International Organization for Standardization. URL: https://www.iso.org/iso-8601-date-and-time-format.html
[ODRL]
ODLR. POE Working Group. W3C. URL: https://www.w3.org/ns/odrl/2/
[OpenAPI]
OpenAPI. Darrell Miller; Jeremy Whitlock; Marsh Gardiner; Mike Ralphson; Ron Ratovsky; Uri Sarid; Tony Tam; Jason Harmon. URL: https://www.openapis.org/
[OpenSearch]
OpenSearch. DeWitt Clinton. OpenSearch. 2018-04-17. URL: https://github.com/dewitt/opensearch/blob/master/opensearch-1-1-draft-6.md
[RFC2119]
rfc2119. S. Bradner. IETF. 1997-03-01. URL: https://www.rfc-editor.org/rfc/rfc2119
[RFC8174]
rfc8174. B. Leiba. IETF. 2009-09-01. URL: https://www.rfc-editor.org/rfc/rfc5646
[SPARQL11-SERVICE-DESCRIPTION]
SPARQL Service Description. Gregory Williams. W3C. 2013-03-21. URL: https://www.w3.org/TR/sparql11-service-description/
[WMS]
WMS. Jeff de la Beaujardiere. 2006-03-15. OpenGIS Implementation Standard. URL: http://www.opengeospatial.org/standards/wms

C.2 Informatieve referenties

[DCAT-AP-2.1.1]
DCAT-AP 2.1.1. The Publications Office of the European Union. URL: https://joinup.ec.europa.eu/collection/semantic-interoperability-community-semic/solution/dcat-application-profile-data-portals-europe/release/210
[DCAT-AP-DONL-2.0]
DCAT-AP-DONL-2.0. Jan Meijer; Huub van Oers; Kees Trautwein. data.overheid.nl. 2022-11-24. URL: https://dataoverheid.github.io/dcat-ap-donl/
[DCAT-AP-HVD]
DCAT-AP for High-Value Datasets. European Commission. URL: https://semiceu.github.io/uri.semic.eu-generated/DCAT-AP/releases/2.2.0-hvd/
Geonovum Standaard - Werkversie